Zázvorníky

danapa - bez fotkydanapa, 8. decembra 2010
Zázvorníky
Foto: Danapa

Zázvorníky u nas mesmú chýbať na sviatočnom stole. Recept mám od starenky, takže sa u nás pečú už desaťročia. Sú síce naročnejšie na čas, Zobraziť celý popisZázvorníky u nas mesmú chýbať na sviatočnom stole. Recept mám od starenky, takže sa u nás pečú už desaťročia. Sú síce naročnejšie na čas, ale výsledok stojí za tú námahu.

Suroviny

6 ks
60 dkg
1 balíček, mletý
4 polievkové lyžice
1 balíček
1 kg




Postup

  1. 1

    Celé vajcia, cukor, zázvor, olej rozmiešame, 6-7 minút, do peny, pridáme salajku a ešte miešame cca 2 minúty. Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme cesto. Rozdelíme na viac častí, na pomúčenej doske / múka naviac/ rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme formičkou. Ukladáme obrátené /spodná čať zázvorníka na doske je vrchná na plechu/ na pomúčený plech od seba asi 3 cm, lebo nafúknu, dáme sušiť.

  2. 2

    Sušíme suchým teplom asi 7 hodín / v miestnosti nesmie byť para/, asi po 3 hodinach zázvorníky pohneme od dna, aby sa neprilepili na plech. Pečieme cca 8-10 minút /do ružova/ vo vyhriatej rúre.

Diskusia k receptu

morenajea
aj moja babka ich robieva. sama si na ne netrúfam. Podarili sa ti :o)
alena45
tú formičku mi požičiavala každý rok kolegyňa, ale už išla do dôchodku, tak nemám. Už mám zázvorníky napečené, ale s obyčajnými kométkami, stromčekami a tak... nie je to ono. Ale moje zázvorníky sú belšie, ale môj recept je veľmi odlišný od Tvojho.
dorisa
Zaujímavé tvary! nevidela som také niečo ešte.
danapa
u nas sa zazvorniky vykrajuju len s takouto formickou, mam ju uz veeeelmi staru a novu nemozem zohnat :o(
sovka62
Ja po tej formičke túžim už dlhé roky, ale asi ju nikto nevyrába. Tak zázvorníky ani nepečiem, s inou formičkou to nie je ono.
danculka
Zázvorníky má rád môj chlapec,dákujem,že si mi ich pripomenula,ja som videla aj iné tvary a nemali chybu,moja teta z Hlohovca ich pekávala..
zdenuschka
Krásne zázvorníky...piekla som podľa iného receptu, bez oleja, ale bohužiaľ sa mi odspodu roztiekli. Zrejme vyskúšam Tvoj recept, pretože zázvorníky som si zamilovala a odteraz ich budem piecť každý rok.
Len ešte nejaké drobné "dolaďovačky", aby boli také pekné, ako ich máš Ty. Formičku som zohnala len takú ako keby "obhryzená" podlhovastá piškóta :) ... tá Tvoja je zrejme originál na zázvorníky-
garanco
Krásne keksíky. Takúto formičku mám po svojej mame, ale ešte som ňou nikdy nič nevykrajovala, nevedela som, na čo sa používa, až dnes, od Teba. Vďaka!
lkubicova
Moja mama robievala zázvorníky v tvare hviezdičky a vždy sa jej vydarili, viem že je to umenie ich upiecť .Recept od nej som nezískala a už nezískam... Teraz vyskúšam tvoj recept bude mi pripomínať moju mamuDik
braxi
ja mám formičku po mame, veľmi som rada...pred vianocami koluje z ruky do ruky...
danapa
dakujem dievcata ☺☺☺,naozaj, tato zazvornikova formicka je vzacna, tiez ju mam od maminky a strazim si ju...
07janka
maminka ja som ich uz vcera jedla hned po obede ;)
aaa cem si aj zobrat domkom ;) vymenim za linecke ;)
marinka0908
Takto ich robili moja starenka, tie boli najlepšie a formičku mám tiež ešte od nich a strážim si ju. Zázvorníky mi takisto pripomínajú moje detstvo a Vianoce, pretože vtedy voňal zázvorom celý dom.
baculata
pROSIM VAS VSETKO SOM ROBILA PRESNE PODLA RECEPTU ALE PRVY KRAT V ZIVOTE TOTO PECIVO NEROZTIEKLI SA LEN SU STALE TVRDR.KDE JE CHYBA?
zinnajdha
sú výborné. Možno niekde zohnať takú formičku ? Vie to niekto ?
taramara
ta formicka sa mi tiez velmi paci, ale vidim ze sa neda zohnat - ak niekto vie nieco o formicke, prosim napiste aj mne diky
07janka
Baculata
Ja ich mam v ladnicke v nadobe a zmaknu hned.
Ale ked ich mam v nadobe mimo ladnicku tak tam dam chlieb alebo kusok jablcka a hned zmaknu ;)
zuzliak
Co je to salajka? Nikdy som to nepocula, ale azdy dumbiernik ci zazvorovnik ju spomina. Vdaka za poucenie- tuto som novacik :)
Receptik si ukladam, a len sa opytam: kde sa da zohnat formicka? Taku este nemam a ze ich teda mam.
danapa
formicku mam od maminky a ma uz niekolko desatroci, teda ta formicka☺☺☺ a je rucne robena, vyrobil ju moj stryko / lebo u nas vykrajujeme zazvorniky len s takouto formickou/, v obchode som taku formicku nevidela a salajka je amonium... a dostat ju kupit v kauflante
danapa
v sobotu som piekla zazvorniky a tak odpisem z obalu co je SALAJKA:
Salajka je kypriaci prasok pre specialne druhy peciva, hmotnost 20 g,
zlozenie:hydrogenuhlicitan amonny
matamurkova
ja by som sa chcela spytat po tych 7 hodinach co zazvorniky stoja, sa aj nejako vzhladovo zmenia? lebo uz mi preslo 7 hodin ale su stale rovnake, alebo sa to az pri peceni napuci? dakujem
danapa
cesto sa len vysusi a pri peceni nafuknu ☺☺☺, pisem neskoro - som zbadala, dufam, ze sa ti podarili a su pekne nafuknute
aylinka
aj ja pečiem zázvorníky každé vianoce a nie jeden krát ale aj 5 krát lebo sa vždy zjedia. Formičku mám tiež domácky byrobenú a starú už aspoň 40 rokov.
aylinka
dnes som vyskúšala tvoj recept a nemajú chybu.
danapa
aylinka tesim sa, ze ti zazvorniky /moj recept/ chutili, aj ja som ich piekla , ale tento krat bol slaby zazvor - tak neboli take ako by mali byt :( - jemne zazvorovo stiplave




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia