Zázvorníky

Autor receptu: danapa

Zázvorníky u nas mesmú chýbať na sviatočnom stole. Recept mám od starenky, takže sa u nás pečú už desaťročia. Sú síce naročnejšie na čas, ale výsledok stojí za tú námahu.

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia, cukor, zázvor, olej rozmiešame, 6-7 minút, do peny, pridáme salajku a ešte miešame cca 2 minúty. Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme cesto. Rozdelíme na viac častí, na pomúčenej doske / múka naviac/ rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme formičkou. Ukladáme obrátené /spodná čať zázvorníka na doske je vrchná na plechu/ na pomúčený plech od seba asi 3 cm, lebo nafúknu, dáme sušiť.
  2. Sušíme suchým teplom asi 7 hodín / v miestnosti nesmie byť para/, asi po 3 hodinach zázvorníky pohneme od dna, aby sa neprilepili na plech. Pečieme cca 8-10 minút /do ružova/ vo vyhriatej rúre.