Závin trocha inak

ela77 - bez fotkyela77, 30. marca 2012
Závin trocha inak
Foto: ela77

Podobný spôsob urobenia závinu tu už dala -Egreška-, ale s iným cestom. keďže u nás najviac letia tvarohové a tie zvyknú niekedy prasknúť (a Zobraziť celý popisPodobný spôsob urobenia závinu tu už dala -Egreška-, ale s iným cestom. keďže u nás najviac letia tvarohové a tie zvyknú niekedy prasknúť (a nie len tvarohové), preto robím koláč aj takto a hlavne mám rada to cesto, ktoré dám v recepte, lebo sa necháva kysnúť iba 15 minút a po naplnení sa už nenecháva podkysnúť, ale dá sa rovno do vyhriatej rúry.

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2 ks
1 dl
0,25 l
0,5 ks
0,5 kocky čerstvé
2 PL
0,5 KL




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, vlažné mlieko , cukor a droždie. Po chvíľke, keď sa droždie rozpustí pridáme vajíčka, olej, soľ a prášok do pečiva. Všetko dobre vymiesime a necháme 15 minút kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku. Ja som dala tvarohovú klasiku, Neuvádzam v recepte, pretože plnku si môžete dať podľa chuti, (jablká s makom, orechovú, pudingovú a pod.)

  2. 2

    Po 15 minútach cesto vyklopíme s misky na dosku a urobíme z neho dva bochníky. Každý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik ako pri závine a do stredu dáme plnku. Cesto po krajoch narežieme radielkom na pásy. Nie až celkom ku plnke, aby nám táto potom pri pečení nevytiekla.

    Závin trocha inak - obrázok 2
  3. 3

    Uzavrieme okraje a postupne prekladáme narezané pásy cez plnku

    Závin trocha inak - obrázok 3
  4. 4

    zavinutý koláč prenesieme na plech (ja dávam na plech vždy papier na pečenie) a podložíme poprekladané pásy, ktoré sa nám pri prenášaní na plech uvolnili, riadne pod závin.

    Závin trocha inak - obrázok 4
  5. 5

    závin potrieme po vrchu olejom a dáme hneď bez podkysania do vyhriatej rúry na päť minút pri 200 st. C. a potom teplotu stiahneme na 180 st. C. a ďalej koláč pečieme ešte 25 minút. Ja po dopečení ešte potriem hotový koláč znovu olejom. Je to veľmi jednoduchý recept a cesto sa vždy vydarí, neurobí sa prázdny tunel nad plnkou a hlavne nemusíte čakať hodinu na nakysnutie. Z tejto dávky vyjdú dva záviny na veľký plech.

    Závin trocha inak - obrázok 5
  6. 6

    Toť vsjo. UF.... príprava a celé urobenie koláča bolo jednoduchšie a rýchlejšie ,ako sem ten recept a foto dať

Diskusia k receptu

pivonka
To je krásne! Poznám tento spôsob na lístkové cesto, na kysnuté som to neskúšala. Super!
mataliptak
to je nádherný závin .... ja by som sa asi bála , že mi plnka vytečie ale ty ho máš krásny .... asi sa ho odhodlám vyskúšať na sviatky ....
afataga
jaj no tvarohovy, hned by som si dala, mnam, krasne mumie :-)) si upiekla, podobne cesto tu ma aj sovka
ela77
Určite sa vám, ktorí sa rozhodnete ho upiecť, vydarí a čo je hlavné je to rýchly koláč.
dankap
Je to dobré cesto, ktoré už niekoľko rokov používam na všetky kysnuté variácie - záviny, moravské koláče , buchty, osie hniezda. Vždy sa vydaria.
paveva
takýmto spôsssobom som robila závin, ale vyskúšam to tvoje cesto, ako to že mu stačí len 15 minút? pekne sa ti vydaril, tvarohu si použila 500 g?
jerica
@ela77 Eli, krása nevidaná , to si píš že spravím :-)) pekný víkend :-))
ela77
@paveva , na tie dva záviny som použila tvaroh z Lídla ten mäkký vo vedierku 500 gr., jedno vajíčko a pol sáčku vanilkový puding a práškový cukor. Bolo to dosť tekuté, tak sa to horšie prenášalo na plech, ale to sa potom dá doupravovať na plechu. Stačí ozaj iba 15 minút, ono sa ani nezdá, že narastie ako pri normálnom kysnutí, ale keďže tam ide aj ten prášok do pečiva tak to svoje urobí pri pečení.
@jerica prídem ochutnať keď urobíš, bola som u vás na ovocie, ale nechcela som vyrušovať, možno si bola v práci.
joel
veľmi pekný a určite aj chutný, určite zabodujem u svojich milovaných
margaretka28
Vyzerá krásne a môžem sa spýtať aký má význam dávať do cesta prášok do pečiva,ked tam idú kvasnice? d´akujem
tatranka
Zaujímavé a pekné.Už som to kdesi videla takto spracované,no zabudla som akosi na túto možnosť ozdoby.Ďakujem za pripomenutie.Pekný recept.
valeri
Ja som takto robila záviny z lístkového cesta, neviem, prečo nie z kysnutého :-)). Máš ich krásne.
joel
včera vyskúšaný a veľmi dobrý, robil som s tvarohom aj s orechami no fantazia
ela77
@joel , som rada, že som prispela a že sa ti vydaril a si spokojný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia