Závin trocha inak
Autor receptu: ela77
Podobný spôsob urobenia závinu tu už dala -Egreška-, ale s iným cestom. keďže u nás najviac letia tvarohové a tie zvyknú niekedy prasknúť (a nie len tvarohové), preto robím koláč aj takto a hlavne mám rada to cesto, ktoré dám v recepte, lebo sa necháva kysnúť iba 15 minút a po naplnení sa už nenecháva podkysnúť, ale dá sa rovno do vyhriatej rúry.
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky dáme múku, vlažné mlieko , cukor a droždie. Po chvíľke, keď sa droždie rozpustí pridáme vajíčka, olej, soľ a prášok do pečiva. Všetko dobre vymiesime a necháme 15 minút kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku. Ja som dala tvarohovú klasiku, Neuvádzam v recepte, pretože plnku si môžete dať podľa chuti, (jablká s makom, orechovú, pudingovú a pod.)
- Po 15 minútach cesto vyklopíme s misky na dosku a urobíme z neho dva bochníky. Každý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik ako pri závine a do stredu dáme plnku. Cesto po krajoch narežieme radielkom na pásy. Nie až celkom ku plnke, aby nám táto potom pri pečení nevytiekla.
- Uzavrieme okraje a postupne prekladáme narezané pásy cez plnku
- zavinutý koláč prenesieme na plech (ja dávam na plech vždy papier na pečenie) a podložíme poprekladané pásy, ktoré sa nám pri prenášaní na plech uvolnili, riadne pod závin.
- závin potrieme po vrchu olejom a dáme hneď bez podkysania do vyhriatej rúry na päť minút pri 200 st. C. a potom teplotu stiahneme na 180 st. C. a ďalej koláč pečieme ešte 25 minút. Ja po dopečení ešte potriem hotový koláč znovu olejom.
Je to veľmi jednoduchý recept a cesto sa vždy vydarí, neurobí sa prázdny tunel nad plnkou a hlavne nemusíte čakať hodinu na nakysnutie. Z tejto dávky vyjdú dva záviny na veľký plech.
- Toť vsjo.
UF.... príprava a celé urobenie koláča bolo jednoduchšie a rýchlejšie ,ako sem ten recept a foto dať