Foto: klaudijana
Tak takto zaváram uhorky ja :) Zmestí sa ich viacej do pohára a minie sa menej nálevu.
Postup
-
1
Obraté uhorky umyjeme. Medzičasom dáme variť nálev z vody, octu, cukru a Zelka.
-
2
Do vriaceho nálevu postupne vkladáme uhorky približne rovnakej veľkosti a obvárame pokiaľ nezmenia farbu. Trvá to asi 2 - 3 minúty.
-
3
Obvarené uhorky vyberáme do misy, počkáme kým ochladnú, aby sme ich mohli chytať a nakladať do pohára. Medzičasom do nálevu dáme ďalšie uhorky.
-
4
Nakoniec naložené uhorky v pohároch zalejeme vriacim nálevom, zavrieme, uložíme na plech a zakryjeme dekou. Poháre necháme pod dekou až do úplného vychladnutia. Nálev postačí asi na 10ks 7dcl pohárov. Ak nám zostane nálev, môžeme ho dať do chladničky a použiť inokedy.
my nechame uhorky po odtrhnuti dva dni zavadnut na chladnom mieste, lepsie sa take ukladaju do poharov, zalievame horucim sladkokyslym alebo slanym nalevom, zavieckujeme a obratime hore dnom,dame do sucheho dunstu do druheho dna, nesterilizujeme, uhorky ani nekysnu a ani sa nekazia, pekny den ti zelam:-)
Tak si myslím, že keď takýmto spôsobom nezmäkli marhule, aj uhorky by mali ostať chrumkavé.
@dvorka- nenapísali by ste aj Váš recept na zaváranie? Zaváram klasicky (Zelko, sterilizovanie), tak by ma zaujímal Váš postup- ďakujem
@sovka62 @dvorka týmto istým spôsobom zaváram čerešne stále a tento rok som skúsila aj jahody
no od mojej babky-ročník 1906-som sa naučila takýmto -rýchlym-spôsobom zavárať slivky..čerešne aj jahody..pravda-jahody som už vymyslela ja-bo v jej časoch nepestovali-leda lesné nazbierali..u jahôd bola tá výhoda-že som ich dala do pohára dľa uváženia-teda neplávali na sirupe navrchu pod viečkom..ale bol plný pohár jahôd..otočila hore dnom poháre..bodka..už žiadna sterilizácia..
takú skúsenosť mám..
takže recept uhorkový tiež dobrý môže byť..