Zavárané uhorky - obváraním fotorecept

klaudijana - bez fotkyklaudijana, 15. júla 2015

Tak takto zaváram uhorky ja :) Zmestí sa ich viacej do pohára a minie sa menej nálevu.

Suroviny

100 g
2 šálky (3 dcl)
2 šálky (3 dcl)
6 šálok (3 dcl)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Obraté uhorky umyjeme. Medzičasom dáme variť nálev z vody, octu, cukru a Zelka.

    Zavárané uhorky - obváraním (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vriaceho nálevu postupne vkladáme uhorky približne rovnakej veľkosti a obvárame pokiaľ nezmenia farbu. Trvá to asi 2 - 3 minúty.

    Zavárané uhorky - obváraním (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obvarené uhorky vyberáme do misy, počkáme kým ochladnú, aby sme ich mohli chytať a nakladať do pohára. Medzičasom do nálevu dáme ďalšie uhorky.

    Zavárané uhorky - obváraním (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec naložené uhorky v pohároch zalejeme vriacim nálevom, zavrieme, uložíme na plech a zakryjeme dekou. Poháre necháme pod dekou až do úplného vychladnutia. Nálev postačí asi na 10ks 7dcl pohárov. Ak nám zostane nálev, môžeme ho dať do chladničky a použiť inokedy.

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Moja svokra robila podobny recept, ale uhorky boli porezane na tensie kolieska. Ostatny postup bol rovnaky az na sterilizaciu. Ona to robila na okamzite konzumovanie. Vydrzalo to asi dva tyzdne a bolo to dobre.
Verim ti,ze uhorky ostavaju chrumkave a chutne a dlho vydrzia.Oni sa nevaria,ale iba obvaria preto nezmaknu.Len do flias pridavam chren,visnove listy,alebo hroznove,stonku vysuseneho kopru/nie cerstvy/,mrkvu a cesnak.
@Klaudijana ,je to zaujimavy sposob zavarania uhoriek, vyskusam par poharikov spravit podla tvojho receptu,
my nechame uhorky po odtrhnuti dva dni zavadnut na chladnom mieste, lepsie sa take ukladaju do poharov, zalievame horucim sladkokyslym alebo slanym nalevom, zavieckujeme a obratime hore dnom,dame do sucheho dunstu do druheho dna, nesterilizujeme, uhorky ani nekysnu a ani sa nekazia, pekny den ti zelam:-)
Uhorky zavarené týmto spôsobom som nikdy nevidela. ale naša mama takto zavárala všetko ovocie, čerešne, marhule, slivky a pod. Boli výborné a vydržali aj dva roky a to bolo v časoch pred viečkami, zatvárali sa len dvomi vrstvami namočeného celofánu.
Tak si myslím, že keď takýmto spôsobom nezmäkli marhule, aj uhorky by mali ostať chrumkavé.
Tiež som takýmto spôsobom zavárala slivky a nikdy neboli mäkké, práve naopak. Ale sterilizované ostali ako blato. Preto aj tento spôsob zavárania by mohol byť OK. No na uhorky mám tak ako veľa ľudí svoj osvedčený recept ktorý už nevymením za iný. Nedávam Zelko ani Deko, len zalejem uhorky vriacim nálevom a tie sú aj po dvoch rokoch chrumkavé a chutné.
zaujímavý recept- vyskúšam tiež pár pohárov takto
@dvorka- nenapísali by ste aj Váš recept na zaváranie? Zaváram klasicky (Zelko, sterilizovanie), tak by ma zaujímal Váš postup- ďakujem
uhorky takto zavárať nepoznám..
no od mojej babky-ročník 1906-som sa naučila takýmto -rýchlym-spôsobom zavárať slivky..čerešne aj jahody..pravda-jahody som už vymyslela ja-bo v jej časoch nepestovali-leda lesné nazbierali..u jahôd bola tá výhoda-že som ich dala do pohára dľa uváženia-teda neplávali na sirupe navrchu pod viečkom..ale bol plný pohár jahôd..otočila hore dnom poháre..bodka..už žiadna sterilizácia..
takú skúsenosť mám..
takže recept uhorkový tiež dobrý môže byť..

Pridaj komentár k receptu: