Zaváraná cvikla, jednoducho fotorecept

jochanan - fotkajochanan, 21. októbra 2012
Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept)
Foto: jochanan

Je čas zavárania cvikly,tak som sa zabezpečil na zimnú sezónu. Vynikajúca,ba priam neodmysliteľná príloha k francúzkym zemiakom v našej rodine. Samozrejme k tým, čo Zobraziť celý popisJe čas zavárania cvikly,tak som sa zabezpečil na zimnú sezónu. Vynikajúca,ba priam neodmysliteľná príloha k francúzkym zemiakom v našej rodine. Samozrejme k tým, čo robím ja :)

120 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg stredne veľká
0,5 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Cviklu umyjem,dám do hrnca a varím 40min.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu zlejem a nechám zakrytú vychladnúť. Ošúpem a z Deka si pripravím nálev podľa návodu, bez cukru.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    D pripravených sedemdecových umytých pohárov ponalievam precedený nálev do výšky 5cm od stola, podľa obrázku.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na strúhadle nastrúham cviklu na jemno a poháre doplním.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Niekoľko pohárov si robím aj tak,že cviklu pretláčam cez mriežku na zemiaky na šalát. Sú z toho hranolčeky. Vtedy len tie hranolky naszpem do pohárov,neutláčam,a zalejem nálevom po vrch.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poutierané vrchy pohárov pozatváram a dám sterilizovať na 5 minút.

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vybratí je dobre nechať vychladnúť hore dnom. A môže začať zima :)

    Zaváraná cvikla, jednoducho (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anka22
cvikla je užasná ,zdravá a hlavne rýchlo urobená dakujeme za recept
rennatte
ja uvarenu a pretlacenu repu zmiesam so sladko-kyslym nalevom, pridavam aj rascu a nastruhany chren a potom nakladam do poharov, tento rok uz mam zavarenu, a z tej co mi ostala sa chystam spravit borsc, repa je po uhorkach favorit v prilohach :-)
sovka62
Cvikla sa dá bez problémov skladovať počas celej zimy, nevyžaduje žiadne mimoriadne podmienky, tak ju ani nezaváram.Raz za čas spravím čerstvý cviklový šalát (varená cvikla, chren, soľ, cukor, ocot, troška vody, v ktorej sa uvarí rasca, žiadny iný nálev netreba). V chladničke vydrží aj mesiac, nesterilizovaná, keď sa minie, spravím ďalšiu.
lacquer
Aj ja tak ako sovka62, škoda sterilizovať, nepokazí sa.
astheart
Nálev na sterilovanou dělám podobně jako sovka62 na čerstvý salát. Do řepy nastrouhám křen a uvařím sladkokyselý dost výrazný nálev s knínem nebo fenyklem (voda, sůl, cukr, ocet, kmín nebo fenykl).
venceslavo
Vyzkoušejte nálev: voda, ocet, badyán, hřebíček, cukr, fenykl. Nálev dělám výrazný, potom nastrouhám křen (přiměřeně) a ten vmíchám do červené řepy spolu s přecezeným nálevem. Hotovou řepu plním do sklenic a ty potom zavařím 90 stupňů 15 minut.
medovnicek
mamka ju zvykla zavárať, mala som ju veľmi rada, recept som si odložila do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia