Zásmažkové rezance

arasidka - fotkaarasidka, 24. februára 2013

Pred pár dňami sme sa tu rozprávali o lacných a jednoduchých jedlách, a to v téme - čo navariť pred výplatou :) Jedným z takých Zobraziť celý popisPred pár dňami sme sa tu rozprávali o lacných a jednoduchých jedlách, a to v téme - čo navariť pred výplatou :) Jedným z takých jednoduchých a rýchlych jedál sú tieto rezance. Je to starý recept, ktorý poznali ešte naši prastarí rodičia, keď v ich chudobných chalúpkach bolo nejedenkrát ťažko nakŕmiť hladné krky.

Suroviny

podľa chuti
primerane alebo polohrubá
podľa chuti
 alebo bravčová masť




Postup

  1. 1

    Rezance uvaríme klasickým spôsobom, scedíme a jemne omastíme .Očistený cesnak pripravíme tak, že ho pretlačíme do mištičky. Medzitým si do vhodnej panvičky nasypeme múku, jemne ju pokvapkáme olejom, alebo bravčovou masťou a pri nižšej teplote pomaly pražíme za stáleho miešania.Dávame pozor, aby sa múka nepripaľovala, ale postupne "chytala zlatistú farbu" . Keď náš nos zachytí príjemnú arómu opraženej múky, zoberieme pretlačený cesnak a pridáme ho do múky a ešte chvíľočku miešame, aby sa s ňou cesnak dobre zamiešal .

  2. 2

    A to je celý kumšt, lebo potom všetko nasypeme na rezance a pomaličky všetko spolu premiešame a ak treba i trochu prisolíme. A čo k tomu? Komu čo chutí, môže to byť čalamáda, kyslé uhorky,cvikla alebo čerstvý šalát. Jednoducho to, čo pred tou výplatou ešte doma zostalo :)

  3. 3

    Mám rada toto jedlo, lebo mi chutí a navyše aj krásne rozvoniava.

Diskusia k receptu

wevewe
tak toto som veru este nepocula. ale teraz tak rozmyslam...babka si natierala zasmazku na chlieb namiesto natierky...takze preco nie rezance :-)
arasidka
:)) Ja som sa to v takomto prevedení prvýkrát jedla až niekoľko rokov po svadbe. Ponúkla mi to moja svokruška, a že som mala rada i krupicové rezance, skúsila som to a veľmi mi to zachutilo. Tým, že sa múka opraží na sucho len jemne omastená, zmäkne tým, že sa tam pretlačí cesnak. Ak robíš zásmažku do polievky, musíš ju zaliať vodou , v tomto recepte cesnak nahradí trošku vodu , a preto sa to musí s cesnakom zamiešať ešte na panvici , aby tie cesnakové šťavy zjemnili opraženú múku.
arasidka
bože, píšem jak talian cesnakové, s cesnakom ... už som unavená:))
arasidka
Ono ak urobíš krupicové rezance, i tam sa dá pridať cesnak a tiež to má "svoje grády" :)
sovka62
Veľmi sa teším, že si ich pridala. Mám rada jednoduché jedlá našich prababičiek a babičiek. Asi si na ne založím chlievik v KK. Ďakujem.
gubics
My robíme krupicové rezance podobne, len na sladko,tam sa cesnak nedáva a hotové rezance sa posypú práškovým cukrom.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Krupicové rezance sa robili u mojej babičky veru skoro každý týždeň a to buď na sladko alebo bez cukru a potom sa jedli s kyslou uhorkou.
arasidka
Dievčence, dnes sa rozhodujeme, či si dať k obedu tietéo rezance, alebo si objednáme pizza tyčinky - tiež plné cesnaku.
dajanca
tiež som poznala len krupicové na sladko... no mala by som vyskúšať aj tieto :-)
jerica
Pre mňa ideálne až perfektnééé, s týmto posypom zbožné to želanie, spraviť s čerstvými dubákmi :-)
anika62
toto je fantasticke jedlo poznam ho cely zivot a aj varim akurat ja robim domace rezance
arasidka
anika 62, veď z takých sú úplne najlepšie.Schválne som to nenapísala do receptu, kto chce, môže si ich urobiť čerstvé . To vieš, písalo sa o varení pred výplatou - tak vlastne je to " čo špajza dá".
arasidka
jerica, ak by som mala čerstvé dubáky, tak ich spravím tak, že do vhodnej nádoby nasypem hrubú krupicu,omastím ju trochu olejom, alebo bravčovou masťou a pražím ju tak, ako múku na tieto rezance, potom ju trošku prekvapkám vodou, miešam, aby sa voda vyparila a krupica sa znovu rozsýpala. Medzitým na cibuľke udusím dubáčky a pred odstavením zo šporáka natlačím cesnak , premiešam a potom to zamiešam s krupicou. Aj ty to tak robievaš?
jerica
@arasidka ďakujem za tvoj recept , ja som si nevedela spomenúť ako to robieval môj strýko z Modry , ty si to presne opísala , mala som to veľmi rada , len strýko už nie je medzi nami a naši to nevarili , ja keď som to robila , nikdy som nedocielila tú chuť ktorú som si pamätala z detstva .Tvoj recept ma vrátil do tej spomienky na výbornú pochúťku.Určite keď sa dostanem k hríbom to spravím ako si popísala, ďakujem :-)
Mama a celá rodina pochádzala z Modry.Moje spomienky a večné šantenie počas prázdnin, sa veľmi viažu na Modru a Harmóniu. Dokonca aj moje deti sa dožili prázdnin u mojej babky v Modre.
hannah22
fajn,... uložene do kolonky babičkine..... vďaka..... :))
arasidka
@jerica , varievam to občas cez hubovú sezónu, ale ako sa snažím - tak sa snažím, nikdy to neurobím tak dobre ako moja nebohá svokruška. Tá vedela presne koľko krupice a ako ju pripraviť, aby bola aj rozsýpavá, aj tak trošku hrudková, a tie hríby v nej pod zubami tak krásne chrumkajú, krupica je nasýtená celou tou šťavou, až taká radosť.
A Modra? To vieš, mám k nej blízko, a dokonca i moja akási rodina v Modre žila, bola to dedkova sestra Ilková, pamätám si na ňu, ako som ju bola s dedkom navštíviť, vtedy už teta bola slepá. A tak sa mi návšteva veľmi vryla do pamäti, lebo teta sa mi zdala akási tajomná, iná.
arasidka
@ hannah22 , ak to uvaríš, daj vedieť, ako ti chutilo, dobre?
hubata
Ja tie hríby poznám so strúhankou ...... postup ten istý, ale sa nepodlieva vodou aby zostali chrupkavé. U nás na Záhorí sa aj slíže robili na sladko so strúhankou a k tomu - uhorkový šalát.
1x lianka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia