Zapekané zemiakové palacinky s bryndzou

janikbj - fotkajanikbj, 14. októbra 2013
Zapekané zemiakové palacinky s bryndzou
Foto: janikbj

Inšpirovala som sa tipom od užívateľa varechy pridať do palacinkového cesta zemiaky - super nápad - ďakujem

4
porcie

Suroviny

500-600 ml
100 g
100 g
3 ks (menšie)
1/4 ČL
1 PL
250 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si palacinky - množstvo múky uvedené v rozpise je orientačné - cesto má byť stredne husté. Na asi 500ml mlieka som dala 2 malé prelisované zemiaky, 2 vajíčka, hladkú a celozrnnú múku, lyžicu oleja, trochu soli. Cesto necháme 20 min. odstáť. Potom z neho upečieme palacinky. Necháme mierne vychladnúť.

  2. 2

    Na náplň si vymiešame bryndzu - 2x125g a 1 menší prelisovaný zemiak. Pridáme asi 2 PL kyslej smotany alebo smotanového bieleho jogurt. Podľa chuti dosolíme a ochutíme čiernym korením (nemusí byť). Na malé kocky nakrájanú prerastanú slaninu opečieme do chrumkava s kockami cibule (keď slanina nepustí dosť masti, pridáme trošku masla). Slaninu a cibuľu bez masti primiešame do bryndzovej plnky.

  3. 3

    Palacinky natrieme plnkou, stočíme a poukladáme tesne vedľa seba (1 alebo viac vrstiev) do jemne olejom vymastenej zapekacej nádoby. Vrch natrieme kyslou smotanou a vo vyhriatej rúre zapečieme (kým smotana nechytí zlatistú farbu). Upečené palacinky necháme chvíľu postáť. Podávame s kyslým mliekom,prípadne aj s kyslou smotanou.

    Zapekané zemiakové palacinky s bryndzou - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
No tak autorom tejto skvelej delikatesky nemôže byť nik iný ako Janielka... krása, tlieskam, slintám, ukladám a hviezdičky všetky pridávam :)
garanco
Výborný nápad, ukladám si recept a príležitostne urobím!
janikbj
@eviana , ooo, ďakujem krásne za takú pochvalu :-)
@jamarlen , ešte raz ďakujem za ten tip, naozaj super nápad a práve ku bryndzovej plnke sa mi veľmi hodil (no aj so slivkovým lekvárom boli skvelé)
@garanco , ďakujem veľmi pekne, verím, že bude chutiť ako nám .-)
mariamka
to musi byt dobrota ! tie zemiaky iste cesto pekne zvlacnia, dobry napad @janikbj , @jamarlen ,, k tomu nejaku calamadu, az mi usi vykruca :))
janikbj
@mariamka , tie zemiaky v ceste naozaj odporúčam, palacinky sú vláčne a sýtejšie ako klasické :-)
salinka
Predvčerom sme mali zapekané palacinky, plnené mäsom. S bryndzou by mi chutili asi ešte viac, výborný nápad:-)
janikbj
@salinka , ďakujem. u nás sú obľúbenejšie palacinky na slano, takže robíme plnené čímkoľvek - tieto a špenátovo-tvarohové u mňa momentálne vedú :-)
dellawar
Ukladám. Môže to byť výborné aj bez tej celozrnnej múky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia