Zapekané chlebíky so syrom a vajíčkom - Сандвич с яйце и сирене.
Foto: alex37
Syrové chlebíčky sú ideálne a veľmi populárne raňajky v Bulharských domácnostiach. Dôležité je piecť ich toľko času, koľko je potrebné aby zhnedli na povrchu. Zobraziť celý popisSyrové chlebíčky sú ideálne a veľmi populárne raňajky v Bulharských domácnostiach. Dôležité je piecť ich toľko času, koľko je potrebné aby zhnedli na povrchu.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Z balkánskeho syru /pozor syr nechať na hrudky - neroztlačiť ho úplne na kašu/a vajíčok vymiešame polotuhú zmes, ktorú nanesieme rovnomerne na chlieb predom namazaný maslom. Zapečieme na plechu s pečiacim papierom v rúre na 220°C - funkcia gril alebo horný ohrev, pokým nesčervenejú na povrchu. Konzumuje sa s bielym jogurtom alebo s ayranom.
-
2
V bulharsku sa chlieb po upečení jemne posype so "strakatou soľou" /na obrázku/, čo je vlastne zmes čubrice /saturejky/, sladkej červenej papriky a soli. /pri mori sa predáva farebne naaranžovaná v sklenených fľaštičkách/
@zuzkabluzka , aj ja sa snažím toto si robil môj chlap včera na večeru :-)
@nena73 , bliely jogurt je len ako príloha :-), zmes je len vajíčko so syrom
:-)
@eviana , pre mláďatá úplne vhodné, ako zdravšia verzia zapekačiek :-)
Toto tvoje je zdravšie, lebo syr s nízkym obsahom tuku, žiadny tuk na opekanie a vrchol blaženosti bude "šarena soľ". Tej som podľahla pri prvej návšteve Bulharska v roku 1972 a odvtedy ju mám stále doma. Najviac jej miniem na rajčiny, posypané touto soľou sú neuveriteľne lahodné, ale aj na pizzi a gyrose spraví svoje.
Lenže mám posledný balíček, aj ten už načatý. Odkiaľ je ten tvoj? Predáva sa už aj na Slovensku, alebo je z Burgasu ako ten môj?
Tento zapekaný chlebík v rúre sa dá robiť alternatívne aj s tým strúhaným syrom typu eidam, takto isto do hneda a do chrumkava /bez oleja/ a tiež posypaný šarenou soľou je mňamka :-)
A rajčiny so šarenou soľou jedávam aj ja ;-). Ja pôjdem do BG až v lete ak by si dovtedy nezohnala, kľudne napíš, pár balíčkov nezaťaží batožinu, dám ti do obálky a pošlem ;-)
červená paprika, senovka grécka, saturejka a soľ podľa chuti, ale asi tá senovka tam tiež patrí ako saturejka. Sušená saturejka sa dá kúpiť.
Skús šarenu soľ použiť aj na varené vajíčka je výborná :-)
@babidka , ano veru tak senovka grécka je ten "sminduch" potvorský :-)
čaro malých Bulharských obchodíkov je veru nezameniteľné, škoda, že aj tam sa to pomaly mení na nadvládu supermarketov a malé obchodíky sa zatvárajú, zostávajú už len v dovolenkových destináciách, tam ešte prežijú :-) V manželovom rodnom meste však ešte stále funguje obrovský trh "pazar" v centre mesta, ktorý nikdy nevynecháme, tam si vždy nájdem aj ja svoje kulinárne poklady...
a milujem "riben magazin" kde sú zase všetky druhy čerstvých rýb aj morských potvôr..vidím že máš prehľad a Bulharsko je tvoja srdcovka :-)
a toto je senovka grécka..
Na webe som tu našla: www.tee.sk/tee/eshop/31-1-KORENIE/0/5/3011-KORENIE...
naše dnešné raňajky, chlieb, maslo, šunka, nastrúhaný tvrdý syr,
tvoje sú určite lepšie ;-)
a že si vniesla kúsok Bulharska aj k sebe domov ;-) Prajem pekný deň.
@tiginko dakujem Ti za pripomenutie, ten Tvoj chlebik mam stale v zalohe, este som sa k nemu nedostala, vzdy mi nieco chyba... schudla som od Vianoc 5 kg, co ma najviac tesi, ze nehladujem, naozaj, vdaka vareche a fain receptom (napr aj od @elixir ) jem tak nejak inak a je mi fajn... uz sa tesim na tuto dobrotu so semienkovym chlebom ;)
@eviana , škrečkovia sú strááášne rozkošní, museli ste vyzerať prekrásne...
už sú zasiate v kelímkoch v zimnej záhrade, a pomaličky sa ukazujú, túto BG odrodu máme najradšej, ale rodičia ešte pestujú zeleninu, takže máme aj my tie BG rajčiny - viem o čo hovoríš :-)
@pacik , ako dopadla večera?
ého