Zapekačka I. fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 2. apríla 2013
Zapekačka I. (fotorecept)
Foto: pivonka

Je to vlastne eintopf. Žiadna vysoká kulinária, ale má veľké prednosti. Jedlo je veľmi chutné, nenáročné na ingrediencie, prácnosť a čas.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
500 g
400 g
1 ks




Postup

  1. 1

    V rozpise uvedené množstvo prísad je len orientačné. Surové očistené zemiaky pokrájame na plátky, osolíme, pridáme korenie podľa chuti, bylinky a trochu oleja. Dobre premiešame a polovicu z nich dáme na olejom potretý pekáčik.

    Zapekačka I. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zemiaky navrstvíme zeleninu. V sezóne používam samozrejme čerstvú, v zime som si pomohla mrazenou. Mám rada, keď sú v nej aj huby. Zeleninu si tiež ochutíme soľou a bylinkami.

    Zapekačka I. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso si pokrájame na kocky, posolíme, okoreníme a rozložíme na zeleninu. Tentoraz som, použila stehno z morky. (Moja dcéra vraví, že mäsa veľa netreba, že najlepšia je tá zelenina a zemiaky, ja mám aj mäsko rada).

    Zapekačka I. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch rozložíme zbytok zemiakov a zalejeme šľahačkou.

    Zapekačka I. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme prikryté v rúre cca hodinku. Tú hodinku sme krásne využili, prichystali sme sa na výlet. O desiatej bolo jedlo hotové. Naložili sme do teplého hrnca - termosky a mohli sme vyraziť.

    Zapekačka I. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    - A to čo je to tá termoska? - To ti je dobrá vec. Keď tam dáš teplé, tak to ostane teplé. Keď tam dáš studené, tak to ostane studené. - Hééj? No to je fajn. A čo v nej máš? - Polievku a dva nanuky. (Ja viem, asi ho poznáte, ale nedalo mi :-)).

Diskusia k receptu

afataga
same dobre veci si dala, robievam podobne, je to dobre a da sa toho urobit vela naraz
margaretka28
mne by stačilo aj bez mäsa, ale takto je to ešte lepšie a na morčacie stehno ,by som asi dala aj trochu cesnaku
pivonka
Ďakujem všetkým za komentáre.
@izabella929 , na titulke je hrniec - termoska. Aj mne sa páči. Pekáčik mám obyčajný, už mi slúži dlho.
drahyjon
Pivonka, vďaka za pekný recept. Ako neznalý poprosím Teba alebo skúsenejšiu kuchárku o radu: dá sa toto jedlo (spolu s mäsom) urobiť aj v Remoske? Prepečie sa mäsko dostatočne? Mäsové jedlo som v Remoske ešte nerobil. Ďakujem.
pivonka
@drahyjon , ja som remosku nepoužívala, ale z počutia viem, že si ju ľudia veľmi chválili. Ak ti spoľahlivo pečie iné jedlá (napr.pečivo), určite zvládne aj túto zapekačku. Dúfam, že sa ti vydarí a bude ti chutiť.
pivonka
@kukulienka71 , ja mám rada takéto zapekačky. Minule som vymietla chladničku, kompatibilné zbytky so zemiakmi zaliate šľahačkou a bolo to výborné.
kukulienka71
to ti verím,veľa dobrých jedál sa dá "vyčarovať",len to treba dobre skombinovať,presne ako vravíš;-)@pivonka (inak môj veľmi obľúbený kvietok:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia