Zapekačka I. (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Je to vlastne eintopf. Žiadna vysoká kulinária, ale má veľké prednosti. Jedlo je veľmi chutné, nenáročné na ingrediencie, prácnosť a čas.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. V rozpise uvedené množstvo prísad je len orientačné. Surové očistené zemiaky pokrájame na plátky, osolíme, pridáme korenie podľa chuti, bylinky a trochu oleja. Dobre premiešame a polovicu z nich dáme na olejom potretý pekáčik.
  2. Na zemiaky navrstvíme zeleninu. V sezóne používam samozrejme čerstvú, v zime som si pomohla mrazenou. Mám rada, keď sú v nej aj huby. Zeleninu si tiež ochutíme soľou a bylinkami.
  3. Mäso si pokrájame na kocky, posolíme, okoreníme a rozložíme na zeleninu. Tentoraz som, použila stehno z morky. (Moja dcéra vraví, že mäsa veľa netreba, že najlepšia je tá zelenina a zemiaky, ja mám aj mäsko rada).
  4. Na vrch rozložíme zbytok zemiakov a zalejeme šľahačkou.
  5. Pečieme prikryté v rúre cca hodinku. Tú hodinku sme krásne využili, prichystali sme sa na výlet. O desiatej bolo jedlo hotové. Naložili sme do teplého hrnca - termosky a mohli sme vyraziť.
  6. - A to čo je to tá termoska? - To ti je dobrá vec. Keď tam dáš teplé, tak to ostane teplé. Keď tam dáš studené, tak to ostane studené. - Hééj? No to je fajn. A čo v nej máš? - Polievku a dva nanuky. (Ja viem, asi ho poznáte, ale nedalo mi :-)).