Zapekačka I. (fotorecept)
Autor receptu: pivonka
Je to vlastne eintopf. Žiadna vysoká kulinária, ale má veľké prednosti. Jedlo je veľmi chutné, nenáročné na ingrediencie, prácnosť a čas.
5 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- V rozpise uvedené množstvo prísad je len orientačné.
Surové očistené zemiaky pokrájame na plátky, osolíme, pridáme korenie podľa chuti, bylinky a trochu oleja. Dobre premiešame a polovicu z nich dáme na olejom potretý pekáčik.
- Na zemiaky navrstvíme zeleninu. V sezóne používam samozrejme čerstvú, v zime som si pomohla mrazenou. Mám rada, keď sú v nej aj huby. Zeleninu si tiež ochutíme soľou a bylinkami.
- Mäso si pokrájame na kocky, posolíme, okoreníme a rozložíme na zeleninu. Tentoraz som, použila stehno z morky. (Moja dcéra vraví, že mäsa veľa netreba, že najlepšia je tá zelenina a zemiaky, ja mám aj mäsko rada).
- Na vrch rozložíme zbytok zemiakov a zalejeme šľahačkou.
- Pečieme prikryté v rúre cca hodinku.
Tú hodinku sme krásne využili, prichystali sme sa na výlet. O desiatej bolo jedlo hotové. Naložili sme do teplého hrnca - termosky a mohli sme vyraziť.
- - A to čo je to tá termoska?
- To ti je dobrá vec. Keď tam dáš teplé, tak to ostane teplé. Keď tam dáš studené, tak to ostane studené.
- Hééj? No to je fajn. A čo v nej máš?
- Polievku a dva nanuky.
(Ja viem, asi ho poznáte, ale nedalo mi :-)).