Zapečené volské oká fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. mája 2014

Netradičná príprava raňajkovej klasiky...

1-2
porcia
5 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
1 ks (hrudka)
1 ČL na zapečenie




Postup

  1. 1

    Bielkovinové jedlá niekto jedáva na raňajky, niekto na večeru. Výber syra nechám na vás, hodí sa akýkoľvek, ktorý sa tepelnou úpravou dostatočne roztopí, teda je vhodný na zapekanie. Budeme potrebovať malé zapekacie misky, do ktorých sa zmestí aspoň jedno volské oko s trochou syra. Rúru zapneme na 180°C, aby sa riadne vyhriala. Dá sa zapekať aj v mikrovlnke, ale ja to neodporúčam, vôbec nie som jej zástanca. Hrudku mozarelly nakrájame na čo najtenšie plátky a polovicou vystelieme spodok zapekacej misky, ktorú sme predtým vymazali maslom.

    Zapečené volské oká (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na syr vyklepneme vajíčka, je vhodné, ak žĺtka zostanú vcelku, mňa jedno neposlúchlo :-) Vajíčka osolíme podľa chuti.

    Zapečené volské oká (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryjeme zvyšnými plátkami syra, posypeme nasekanými bylinkami, kto čo má rád, mne sa sem hodila bazalka. Navrch poukladáme maličké kúsky masla.

    Zapečené volské oká (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šupneme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 20-30 minút nezakryté. Kto má rád tekuté žĺtka, nechá ten kratší čas, mne sa žĺtka po 30 minútach pekne upiekli natvrdo. Počas pečenia sa mi dosť nadúval syr, z obavy, že vytečie, podložila som pod misku plech s alobalom.

    Zapečené volské oká (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syr pekne chytil farbu, jedlo máme hotové. Podávame so zeleninou, hriankami, pečivom, alebo kľudne aj bez :-) Pre mňa bola táto porcia veľká, rozdelili sme sa s dcérou, väčší jedák si s ňou hravo poradí :-)

    Zapečené volské oká (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sany11
Ty brďóó,aký dobrý nápad s tou mozarelou,dakujem za skvelý tip : )
daguska
Velmi pekný recept,skvelý nápad,urcite aj chutné.
kukulienka71
@medulienka122 , dá sa aj vo väčšej miske, len potom sa to ťažšie delí na porcie, nemáš istotu, či naberieš správny počet vajíčok pre tvojich chlapov:-) v menších miskách je to vopred naporcované;-)
denyany
Toto je niečo pre môjho muža, je vajíčkový. Ja naopak, takže mne by stačil ten syr. Ale vyzerá to dobre!:-)
katka78
Nie som extra vajíčková, ale toto by mi chutilo, takže čoskoro vyskúšam!
havino
ohromné, veľmi sa mi to páči, nič podobné som nejedla ani nepiekla, ty mne pošli vajce, ja tebe chlebový posúch, som dnes piekla
zdenka1009
Mozarellu mám rada a vajíčka tiež, dobre to vyzerá, urobím na raňajky, rcp sa mi páči:-)
radost
kukučka naša-dobré jedlá do VARECHY znáša..:-))super..jednoduché..skromné..chutné..byť šikovná-v tomto recepte nie je nutné..a to sa mi ľúbi..nepotrebujem ani vlčie zuby..
pre zmenu-možno urobiť-jak radíš-syra obmenu..
výborné menu..:-)
tiginko
ďakujem za tip na včerajšiu rýchlu večeru, technológiu pečenia som trochu zmenila pre nedostatok času (umierala som od hladu) a neprítomnosti dostatočne malej zapekacej nádoby: aby som nezabudla, na dno som utajila tenulilinké plátky pekne prerastenej domácej slaninky, to aby mi náhodou nechcelo to jedlo prihorieť...na plyne som opiekla slaninku, na to šupsla mozarellu a vajíčka a nakoniec také zospodu rozžhavené dala na chvíľku pod gril. Bez soli, s čerstvo nasekanou bazalkou, mladou cibuľkou a reďkovkou mana nebeská! Mám aj fotku, tesne po vytiahnutí spod grilu, bohužiaľ s parádami to už išlo rovno do brucha, takže na žiadne fotenie nezostal čas...

kukulienka71
No teda, @tiginko , šikovne si si poradila! tuning so slaninkou má dvojaký zmysel, chválim. Ušetrila si minimálne polovicu času. Nezabudnime podotknúť, že do rúry patrí len na to vhodná panvica, ak by niekto nasledoval tvoj skvelý tip. Ďakujem ti za rýchlu odozvu a pekné foto, som rada, že si bola spokojná :-)
rea1
hemendex (ako to slovo divne vyzerá) alebo obyčajné volské oči sú mojimi pravidelnými sobotňajšími raňajkami, takže zajtra skúsim túto tvoju verziu, aj keď to budem pravdepodobne robiť tiež na panvici. som zvedavá, už mi slinky tečú. :-))
elixir
Toto určite skúsim tiež, rýchla dobrota na večeru... :)
kukulienka71
@rea1 , budem rada, ak ti bude chutiť, v zapekačke je zapotreby len jemne vymazať tukom, ak máš nepriľnavú panvicu, tak je to skoro to isté, iba ako @tigi daj trocha pod gril. Aj tebe, aj @elixir ďakujem za zastávku :-)
dogagador
@tiginko : ta slaninka pod tym - wow, bezva napad! aj ked mliecne s masovym sa velmi neodporuca, ale chutiiiiii!
tiginko
@dogagador a keď sa použije neadidasová slaninka, potom je to už len čistý tuk - to už je v poriadku? :-) Ja viem, nie najzdravšia večera, ale raz za čas hádam nezabije, iba posilní :-)
baka123
tento nápad sa mi páči, ukladám a niekedy vyskúšam na raňajky
tiginko
veď ja viem, ja som to tak brala @dogador , možno moja odpoveď vyznela inak, prepáč, bolo to myslené ako vtip :-)
katka78
@kukulienka milá, toto bola taká dobrota, že keby nebola tak sýta, ešte desať ich zjem. Ďakujem za recept!


safran
ešte jedna obmena "panvičková", pre tých, čo majú tú s nepriľnavým povrchom a radi cesnak: bez tuku na panvicu tvrdý syr na tenké plátky - na celú plochu, na to na tenké rezy cesnak (tiež na celú plochu) čierne čerstvo mleté korenie jemne, trochu nechať priškvrčať ten syr, potom rozbiť primeraný počet vajíčok a nechať pod grilom zhora zatiahnuť... nesoliť! slanosť pokrmu by mal zabezpečiť syr
dogagador
@kukulienka71 : som nestihala ani napisat a uz vobec nie fotit. Zapekaciu misku mam asi taku ako Ty, len som tam supla 3 vajcia, lebo dosla kamoska...no a mozem povedat, ze sme sa nacpali vsetci dosyta!
motyka
Výborný recept, najmä pre pracujúce ženy, ktoré majú dosť hladošov. Určite aj ja vyskúšam. Ukladám do KK. Ďakujem za recept.
altyn
Zabudol som napísať, že som to už skúsil s 2 druhmi syra a baštilo sa to- "mňam" !!! Určite sa to objaví na jedálnom lístku častejšie ako praženica! A mimochodom, ja som to mal ako obed... Sýte a chutné! :-)))
kukulienka71
@altyn , no, to mám obrovskú radosť! Kvôli takýmto komentom sa oplatí vkladať sem recepty. Presne, ako píšeš, u nás tiež boduje, hladoši to pýtajú pod názvom "syr s vajcom z rúry" :-D Ďakujem!!
katka78
Po mesiaci opakovačka, bolo to tentokrát vyslovene varenie zo zvyškov - v chladničke dve posledné vajcia a kúsoček slaninky, pár kúskov mini mozzarelly, čo zostala, keď som robila nejaký šalát a 1rohlík zo včera. No a aký parádny a sýty obed to nakoniec bol! (vajíčka som zmiešala, aby som ich mohla rovnomerne rozdeliť).


kimlo
Dostal som balík domácich vajec, mozzarellu mám v chladničke zajtra ich robím na raňajky...
jarbra
@kukulienka , Dakujem za vyborny receptik a rychle ,, papanicko ,, ukladam KK ... len tak dalej, pridavaj, chutne, rychle a jednoduche receptiky :-) mas mojich 5* Prajem Ti krasnu nedelu. Papa.
farbuska
Urobila som dnes ako ľahký obed do horúceho poludnia, k tomu špargľu s maslom a paradajkový šalát. Nemala som bazalku, posypala som pažítkou. Rýchle (aby som kvôli jednej malej zapekacej miske nezohrievala zbytočne celú rúru, zapekaciu misku som postavila do remosky a zapiekla v nej) a chutné. Vďaka za tento recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia