Zapečené volské oká (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Netradičná príprava raňajkovej klasiky...

1-2
porcia
5 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielkovinové jedlá niekto jedáva na raňajky, niekto na večeru. Výber syra nechám na vás, hodí sa akýkoľvek, ktorý sa tepelnou úpravou dostatočne roztopí, teda je vhodný na zapekanie. Budeme potrebovať malé zapekacie misky, do ktorých sa zmestí aspoň jedno volské oko s trochou syra. Rúru zapneme na 180°C, aby sa riadne vyhriala. Dá sa zapekať aj v mikrovlnke, ale ja to neodporúčam, vôbec nie som jej zástanca. Hrudku mozarelly nakrájame na čo najtenšie plátky a polovicou vystelieme spodok zapekacej misky, ktorú sme predtým vymazali maslom.
  2. Na syr vyklepneme vajíčka, je vhodné, ak žĺtka zostanú vcelku, mňa jedno neposlúchlo :-) Vajíčka osolíme podľa chuti.
  3. Zakryjeme zvyšnými plátkami syra, posypeme nasekanými bylinkami, kto čo má rád, mne sa sem hodila bazalka. Navrch poukladáme maličké kúsky masla.
  4. Šupneme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 20-30 minút nezakryté. Kto má rád tekuté žĺtka, nechá ten kratší čas, mne sa žĺtka po 30 minútach pekne upiekli natvrdo. Počas pečenia sa mi dosť nadúval syr, z obavy, že vytečie, podložila som pod misku plech s alobalom.
  5. Syr pekne chytil farbu, jedlo máme hotové. Podávame so zeleninou, hriankami, pečivom, alebo kľudne aj bez :-) Pre mňa bola táto porcia veľká, rozdelili sme sa s dcérou, väčší jedák si s ňou hravo poradí :-)