Zamatová tortička

monkkychanel - fotkamonkkychanel, 28. júla 2014

Túto tortičku som robila poľa receptu na rovnomennú roládu, akurát pomer ingrediencii na cesto som upravila pre veľkosť novej tortovej formičky /priemer 18 cm/.

12
porcií
60 minút
príprava
16 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
3 PL
3 ks
2 PL
1/2 čl
1 PL
Plnka:
1/2 l
1 ks
250 g (Palmarin)
1 ks
5 PL
2 PL
5 PL
Poleva tmavá:
50 g
100 g
Poleva biela:
10 g
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto si pripravíme klasickým spôsobom ako piškótové, bielka vyšľaháme s cukrom do tuha, postupne pridáme po jednom žĺtku-vyšľaháme a nakoniec zľahka vmiešame vopred zmiešanú múku s kakaom a sódou. Vylejeme do vopred už vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy. Ja som ju piekla na 180°C prvých 8 minút, potom som opatrne otvorila rúru a formu som zakryla papierom na pečenie a dala piecť ešte ďalších 8 minút.

  2. 2

    V mlieku rozmiešame múku a vajce, uvaríme hustú kašu. Do úplne vlažnej vmiešame smetol a poriadne vyšľaháme. Potom krém rozdelíme na dve polovice, do jednej zašľaháme vanilkový cukor-prípadne vanilkovú esenciu, do druhej primiešame kakao a práškový cukor. Vzniknú nám dva krémy : svetlý a tmavý

  3. 3

    Po vychladnutí korpusu si ho pekne na otočnom podnose narežeme na tri rovnaké časti. Môžeme pristúpiť k plneniu tortičky,ale najprv si odoberieme trochu krému na záverečné potretie tortička/ja som si odložila z tmavého/ spodný plát natrieme svetlým a plát stredný tmavým krémom, spojíme krémom k sebe a postup zopakujem iba,že krém natrieme v opačnom poradí /tzv.zrkadlovo/, trošku zatlačíme a môžeme potrieť krémom vrch a bok tortičky...na chvíľu odložíme do chladničky...:-D

    Zamatová tortička - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si čokoládovú polevu tmavú- horkú a bielu. Tmavou čokoládou polejeme vrch tortičky, po bokoch necháme stiecť a na záver môžeme ešte bielou čokoládou popísať vrch tortičky...dáme stuhnúť do chladničky...;-) Vydarila sa, ale hlavne potešila mojich maškrtníkov....<3

    Zamatová tortička - obrázok 4

Diskusia k receptu

orchidea
Tortička pekná a určite aj dobrá, pudingové krémy sú dobré - klasika, až na ten smetol do krému, ja by som dala určite maslo ale to už ako každý chce...len sa chcem opýtať v akej veľkej forme si to piekla, pretože sa mi zdá dosť málo surovín na cesto a prekrojené pláty vyzerajú dosť hrubé...aj to otvorenie rúry po 8 minútach ma prekvapilo, ja by som sa to bála tak rýchlo otvoriť rúru že mi cesto klesne, niekedy ho za taký čas ešte nemám ani narastené :)
monkkychanel
Ahoj Orchidea, áno máš pravdu, že maslo :-D by bolo zaručene najsamlepšie, no ja som iba experimentovala tak ak by sa nepodarilo nebola by taká veľká škoda...forma má priemer 18 cm/výšku 7 cm...neviem prečo by si sa mala báť pootvoriť dvierka, ja to tak robím bežne aj pri klasickej piškóte a ešte mi nikdy nespľasla ale iba ak pečiem v tejto forme :-), papier môžeš kľudne dať hneď na začiatku, no to potom neuvidíš aké je cesto upečené, vieš myslím si, že je to tým, že je to taká malá forma a stihne sa piškótka prepiecť...;-)
danielas
Môj myšlienkový postup bol presne ako to vyjadrila @orchidea. Ale spomenula som si, že robím roládu len z 5 vajec 10Dg cukru a 1 vanilkový bez múky a je to na veľký plech! Takže zrejme v pohode aj tu :-)
babkamt
Pekná torta. Tiež mám takú malú tortovú formu. Ešte som v nej nepiekla. Preto si recept ukladám do kk.
anamur
Aj ja som ju robila na tortovej forme 24cm,z troch vajec styri krat,a je ovela vacsia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia