Zákusok Laci

editamarkos - fotkaeditamarkos, 1. apríla 2015

Pripomínajú mi moje detstvo. Mamička nám pripravovala na sviatky. Pôvodný recept pochádza od babičky.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
80 g
150 g
2 PL
12 g
250-300 ml
Krém:
500 ml
6 PL
20 g
250 g
200 g
Stredná vrstva:
400 g
50 ml
150 ml
Čokoládová poleva:
8 Pl
8 ČL
4 PL
100 g

Online leták

Postup

  1. 1

    Prísady na cesto dobre vypracujeme. Rozdelíme a upečieme 2 pláty cesta (budú tvrdé).

  2. 2

    Pripravíme krém: z mlieka a múky s vanilkovým cukrom uvaríme (10-15 min.) masu, podobnú hustému pudingu, ktorú necháme vychladnúť. Potom primiešame maslo s cukrom.

  3. 3

    Pripravíme strednú vrstvu: piškóty namáčame do čiernej kávy s rumom.

  4. 4

    Na jeden plát cesta natrieme polovicu krému. Na to tesne vedľa seba (do tvaru véčka ako parkety) poukladáme namočené piškóty. Nasleduje druhá časť vareného krému a druhý plát cesta, ktorý ešte pokryjeme čokoládovou polevou.

  5. 5

    Príprava polevy: cukor a kakao s vodou pomaly roztopíme, neuvedieme do varu. Ak je cukor úplne roztopený, primiešame stužený tuk a spolu zohrievame, kým dosiahne tú správnu konzistenciu a lesk.

  6. 6

    Zákusok na 24 hodín uložíme do chladničky, aby cesto zmäklo.

Diskusia k receptu

jozka2
Podobny recept mam uz daaavno od jednej pani madarky,ale ty davas PDP a ja troch drozde ako na zerbo rezy a potom sa prekladalo,este som macala piskoty v rume,alebo kave a pre deti v sirupe.Je to velmi vdacny zakusok.5
jozka2
Este som zabudla dodat,ze krajala som ho az na druhy den ked sa chute prepojili a cesto zmaklo.
používateľ nemá avatar
123
123
zákusok "mladých liet" - nikdy sme ho doma nepiekli, bol to pre nás tzv svadbový zákusok - a z tácky zmizol ako prvý... dala by som si...
iva2111
Jak dlouho bych měla vařit ten krém (mléko s moukou)?
cesminaz
tento krem velmi dobre poznam,ja ho davam do torty.Da sa obmienat a to tak,ze chute treba vzdy primiesat k maslu s tym praskovym cukrom..a to napr. citron,kakao,kavu atd.A potom to zmiesat poriadne s tou uvarenou masou. z mlieka a muky.Ta masa vyzera skoro ako odpalovane cesto (na venceky) ktore sa nenecha celkom vychladnut,aby sa to maslo v tom este dobre spustilo :-)
manya
tento zákusok robievala moja svokra, naozaj je dobrý, ukladám a vyskúšam /nenašla som v jej zošite s receptami/, ďakujem;
evanaaa
Kedysi sa nerobili krémy z pudingu, ale len gtakéto múčne, aj moja mama iné nerobila, niekto to zvykol volať "nadstavovaný" krém. Takže aj tento zákusok iste bude chutný......