Zákusok Laci

Autor receptu: editamarkos

Pripomínajú mi moje detstvo. Mamička nám pripravovala na sviatky. Pôvodný recept pochádza od babičky.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prísady na cesto dobre vypracujeme. Rozdelíme a upečieme 2 pláty cesta (budú tvrdé).
  2. Pripravíme krém: z mlieka a múky s vanilkovým cukrom uvaríme (10-15 min.) masu, podobnú hustému pudingu, ktorú necháme vychladnúť. Potom primiešame maslo s cukrom.
  3. Pripravíme strednú vrstvu: piškóty namáčame do čiernej kávy s rumom.
  4. Na jeden plát cesta natrieme polovicu krému. Na to tesne vedľa seba (do tvaru véčka ako parkety) poukladáme namočené piškóty. Nasleduje druhá časť vareného krému a druhý plát cesta, ktorý ešte pokryjeme čokoládovou polevou.
  5. Príprava polevy: cukor a kakao s vodou pomaly roztopíme, neuvedieme do varu. Ak je cukor úplne roztopený, primiešame stužený tuk a spolu zohrievame, kým dosiahne tú správnu konzistenciu a lesk.
  6. Zákusok na 24 hodín uložíme do chladničky, aby cesto zmäklo.