Základný recept na piškótové cesto fotorecept
cukrárka, Monikine torty, 24. júna 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Základom prípravy piškótového cesta je dotuha zvlášť vyšľahať bielky s kryštálovým cukrom a žĺtky s práškovým cukrom. A potom obe hmoty jemne spojiť.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor.
-
2
Do bielkov nasypeme kryštálový cukor.
-
3
Žĺtky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.
-
4
V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom.
-
5
K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili.
-
6
Za stáleho miešania pridávame olej.
-
7
Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva.
-
8
Múku s práškom do pečiva zľahka po častiach vmiešame do vaječného základu.
-
9
Ak pečieme kakaové cesto, nakoniec zľahka primiešame kakao.
-
10
Hotové cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Keď papier na pečenie potrieme olejom, ľahšie sa bude oddeľovať od upečeného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút.
Súhlasím s vami,všetko naopak okrem oddelenia žĺtkov od bielkov. Prekvapuje ma, odkedy ide do piškóty PDP a olej? Pani Siskova kedysi piekla vychýrene torty, no teraz je z nej komerčná cukrárka, výrobňa cukrárenských výrobkov, kde už na dobrú klasiku zabudli. Vždy ide sneh z bielkov posledný a cukor sa zašľahava postupne.
ano ja mam recept na piskotu gde ide vsetko rovnako ja mam na lyzice.cize ked dam 4vajca tak vsetkeho po 4lyzice a voda tam ide vriaca