Piškótové cesto
Piškótové cesto

Základný recept na piškótové cesto fotorecept

Monika Sisková
cukrárka, Monikine torty, 24. júna 2022
Základný recept na piškótové cesto (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Základom prípravy piškótového cesta je dotuha zvlášť vyšľahať bielky s kryštálovým cukrom a žĺtky s práškovým cukrom. A potom obe hmoty jemne spojiť.

30
porcií
20 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

9 ks
100 g
1 bal.
100 g
1 dl
250 g
1 bal.
60 g




Postup

  1. 1

    Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do bielkov nasypeme kryštálový cukor.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Za stáleho miešania pridávame olej.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Múku s práškom do pečiva zľahka po častiach vmiešame do vaječného základu.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak pečieme kakaové cesto, nakoniec zľahka primiešame kakao.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Keď papier na pečenie potrieme olejom, ľahšie sa bude oddeľovať od upečeného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút.

    Základný recept na piškótové cesto (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mamec
Teda, ja nie som cukrárka, ale tento postup sa mi nepozdáva. Mňa tak učili, že sneh sa jemne zapracováva úplne nakoniec. Takže do vyšlahaných žĺtkov sa vmieša olej a múka a až potom sneh. A keď sa robí tmavé cesto, tak je dobré kakao vmiešať do múky spolu s práškom do pečiva.
laylastastykitchen
Paci sa mi ze na zaciatku je napisane ze treba oddelit zltky od bielkov a potom pekne spojit. To ano. Lenze ked do tych naslahanych bielkom potom vmiesame tu muku tak to pekne zabije tu penu a uz to neni nadychane. Na tej poslednej fotke vidno ze cesto neni jemne ale ma hrudky z tej múky. Prepacte ale toto je cele zle :-)
45678
@mamec (24.6.2022 19:30)

Súhlasím s vami,všetko naopak okrem oddelenia žĺtkov od bielkov. Prekvapuje ma, odkedy ide do piškóty PDP a olej? Pani Siskova kedysi piekla vychýrene torty, no teraz je z nej komerčná cukrárka, výrobňa cukrárenských výrobkov, kde už na dobrú klasiku zabudli. Vždy ide sneh z bielkov posledný a cukor sa zašľahava postupne.
janamaria
do pravej piskoty nejde olej a ani hl.muka ale hruba zhl.muky je cesto tazsie
janamaria
@laylastastykitchen (24.6.2022 19:49)

ano ja mam recept na piskotu gde ide vsetko rovnako ja mam na lyzice.cize ked dam 4vajca tak vsetkeho po 4lyzice a voda tam ide vriaca
tori111222
čudný recept... vajcia zbytočne veľa, a sneh na koniec, jemne vareškou zamiešať... pečiem aj bez oleja