Foto: diabambulka
Včera po ceste domov zo škôlky mojich chlapov chytila mlsná a tak sa rozhodli, že by si niečo rýchle a dobré upiekli. Nakoniec to Zobraziť celý popisVčera po ceste domov zo škôlky mojich chlapov chytila mlsná a tak sa rozhodli, že by si niečo rýchle a dobré upiekli. Nakoniec to vyhrali muffinky, ktoré sú vďačné, rýchle a dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov.
porcií
na 170 °C
Suroviny
130 g alebo smetol |
|
1 ks |
|
štipka |
|
250 g |
|
4 ks |
|
z 1 citróna nastrúhaná |
|
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
vopred namočené v rume |
|
100 g |
|
Ďalšie suroviny podľa chuti : | |
|
|
3 PL |
|
|
|
- výborné sú mrazené ribezle |
|
Postup
-
1
Múku, rozpustenú heru, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, vajcia, štipku soli, očistenú a nastúhanú citrónovú kôru, prášok do pečiva, kyslú smotanu, hrozienka a kandizované ovocie ( ktoré sme si pred tým umyli a nakrájali na menšie kúsky ) vložíme do misy a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme podľa potreby studené mlieko -toľko aby cesto bolo vláčne a lialo sa . Cesto rozdelíme na 2 časti. Toto je základné do ktorého už primiešavame ostatné ingrediencie podľa vlastnej fantázie a chuti. Do muffinového plechu poukladáme papierové košíky a do 3/4 každého košíka nalejeme pripravené cesto. Do každej muffinky zapichneme kocku horkej čokolády a pečieme vo vyhriatej rúre 22 minút pri teplote 170°C. Do druhej časti muffinkového cesta si primiešame kakao, nasekané orechy, prípadne troška rumu-umu. Orechami nešetríme :-) Opäť nalejeme na muffinkový plech, v ktorom máme už pripravené košíčky. Vrch muffiniek si ozdobíme posekanými orechami a upečieme.
-
2
Tip : Výborné sú ak do muffiniek pridáte čučoriedky, ríbezle, maliny, alebo ak si ich naplníte tvarohovou, alebo orechovou plnkou, prípadne do nich zamiešate celý mak ( do základného bieleho cesta ) a polejete čokoládovou polevou. Ak nemáte pochúťkovú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom, alebo ju jednoducho vynechajte a nalejte viacej mlieka :-) Dobrú chuť...
Diskusia k receptu