Zabaglione (šodó zo šumivého vína)

Ivan Kotzig
gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách, 4. októbra 2012
Zabaglione (šodó zo šumivého vína)
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

6 ks
6 kopcovitých PL
0,1 l
4 hrste alebo iné lesné ovocie




Postup

  1. 1

    Nachystáme si 4 elegantné poháre na martini alebo víno. Na dno vložíme ovocie.

  2. 2

    Dáme variť 2 cm vody. Medzitým našľaháme v medenej, prípadne antikorovej nádobe žĺtky s cukrom do bielej peny. Klasicky sa zabaglione šľahá ručnou metličkou, ale elektrický šľahač nám ušetrí námahu. Prilejeme dávku vína.

  3. 3

    Vložíme nádobu so studenou žĺtkovou penou nad paru tak, aby sa dno vrchnej nádoby nedotýkalo hladiny vriacej vody. Bez prestania šľaháme, až kým pena nezhustne − asi 1 minútu. Dlhšie šľahanie vytvorí hustejšiu penu. Penu rozdelíme do pohárov a okamžite podávame.

Diskusia k receptu

lusinkab
......nechcem komentovat pana gazdu ale radsej si nechajte v nadpise len to Sodo,kedze Zabaglione sa robi zo sladkeho vina Marsala alebo Moscato ale co uz ked sa robi carbonara so smotanou tak aj zabaglione moze byt s Proseccom :-)
zinnajdha
tak teda môžem použiť aj iné (kvalitné) sladšie biele víno ?
Moja babička perfektne robila šodó, ale vtedy som sa o kuchyňu nezaujímala. Bolo výborné a rada by som to vedela a hlavne jedla- pila.
lusinkab
@zinnajdha zabaglione robim doma zo sladkeho vina lepsie su tie hustejsie (alebo lepsie povedane desertne vina) ja robim pomer na 1 zltko 1 PL vino a 20g cukru vyslaham rucne zltka s cukrom do penista a pridavam po lyziciach vino,varim vo vodnom kupeli ale bez toho aby sa mi voda dostala do varu.No a ked zacne hustnut nalejem do poharov a je to (inaksie je to dobre afrodiziakum hlavne pre chlapov :-)))) )




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia