Zabaglione (šodó zo šumivého vína)

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si 4 elegantné poháre na martini alebo víno. Na dno vložíme ovocie.
  2. Dáme variť 2 cm vody. Medzitým našľaháme v medenej, prípadne antikorovej nádobe žĺtky s cukrom do bielej peny. Klasicky sa zabaglione šľahá ručnou metličkou, ale elektrický šľahač nám ušetrí námahu. Prilejeme dávku vína.
  3. Vložíme nádobu so studenou žĺtkovou penou nad paru tak, aby sa dno vrchnej nádoby nedotýkalo hladiny vriacej vody. Bez prestania šľaháme, až kým pena nezhustne − asi 1 minútu. Dlhšie šľahanie vytvorí hustejšiu penu. Penu rozdelíme do pohárov a okamžite podávame.