Yorkshire pudding (alebo popovers)

honestka - fotkahonestka, 25. marca 2010
Yorkshire pudding (alebo popovers)
Foto: honestka

Yorkshire Pudding nie je naozajstny pudding, ale taka "muffinka" a originalne sa serviroval s Roast Beef. Teraz sa stal znova modnym vo svetovych kuchyniach Zobraziť celý popisYorkshire Pudding nie je naozajstny pudding, ale taka "muffinka" a originalne sa serviroval s Roast Beef. Teraz sa stal znova modnym vo svetovych kuchyniach pretoze moze byť podavany nie len s mäsom ktore obsahuje vela stavy, ale aj ako základ pre ďalšie jedlá napr. predjedlo (údený losos, naplnene pomazankovymi maslami, kuracim, ci rybacim mäsom, paštétami, alebo sa cesto pripravi priamo pridanim semiacok (Nigella, Sesam, Indických zmesi), bylinkami (rozmarin ci pazitka, alebo syr Parmesan.

12
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 230  °C

Suroviny

2  cajove salky
1,5  salky
0,5  salky
6  ks
1  cl
1  PL do nadobky plechu




Postup

  1. 1

    1. Zmiešame dokopy múku, mlieko, vajcia a soľ použitim elektrického mixéra do hladka. Obsah odlozit do chladnicky asi tak na 1-2 hodiny. 2. Predhrejte rúru na (220 °C). Do pekáča na muffinky nalejte olej, alebo mast (ci maslo) a tuto dajte predhriať na 10 minút, az kym je pekacik s olejom uplne horúci, ked zacneme don cesticko liat, musi takmer syčat. Tato teplota je DOLEZITA aby bola dodrzana, aby cesticko krasne nafuklo. Z chladničky vyberieme odpocinute cesto a toto kratko znova preslahame a naberačkou ho nalievame do nadobiek na pekáčiku. Pečieme 10 minút. 3. Potom teplotu znizime na (190 °C-Bez otvorenia rúry)! pokračujeme pečenie dalsich 15 minút. Zmes by mala byt krasne napuchnuta a upecena do zlata. Vyberte z rúry a k mäsu podavame vzdy teple.

  2. 2

    Nie je potrebne pridavat do cesta prášok do pečiva. Tajomstvo Popovers je v zabezpečeni HORUCEJ rúry co postaci na ich krasne nafuknutie sa. Preto aj muffinova panvica v ktorej ich pecieme s olejom musi byt predhriata a horuca pred nalievanim cesta.

  3. 3

    Pripajam kratke video z YT na ukazku: http://www.youtube.com/watch?v=UVwY-xi8wDg&feature=related

Diskusia k receptu

cistinka
Yorkshirský puding som chutnala zatiaľ len plnený mäsom, ale to bolo niečo výborné.
nbert
Yorkshire pudding je uzasna vec, jedna z mojich oblubenych... dlhu dobu som ich robieval kazdy jeden vikend spolu s roast beef (mat volno cez vikend ? ste sa zblaznili ?;)
Ak mozem nieco dodat, pridajte do receptu za lyzicku anglickej horcice a za hrst najemnucko nasekaneho cerstveho tymianu. Horcica prida zaroven farbu aj chut a tymian v yorkshire chuti uzasne.
honestka
@nbert : dakujem vyskusam aj s horcicou v ceste.
priznam sa ze ich peciem casto, su aj u nas velmi oblubene na vseliajke sposoby a je to pomerne lahko pripravit a vysledok vzdy zarucene dobry, nech je prevedenie akekolvek.
sovka62
V recepte na nedeľný obed Delia Smith naliala cesto na puding do rozpáleného pekáča, v ktorom sa práve dopiekol roast beef. Mäso len vybrala a šťavu nechala v pekáči. Upieklo sa jej z toho čosi s ponafukovanými bubnami a preliačinami. Priznám sa, veľmi sa mi to nepáčilo, tak som to ani neskúšala (aj keď chuť bola zrejme dobrá). Tento recept sa mi páči, určite to teda k tomu roast beef vyskúšam.
honestka
Sovka, originalne sa to tak v minulosti aj robievalo na jednej panvici hlavne ked islo o veceru kde sa objem cesticka zjedol hned- ak to aj "nevyzeralo dobre", ale chutovo to stoji za to vyskusat aspon raz.
Ked sa to pecie takto ojedinele, da sa recept mnohostranejsie vyuzit a prave tieto "samostatne" sa mozu nazyvat popovers... skus hcijaku metodu, zarucene k masu so stavou bude chutit!
tajka06
Dnes som robila spolu s pecenym hovadzim,gratinovanou zeleninou a omackou z cerveneho vina,bolo to uzasne...puding vysiel,ako ma,dakujem za recept,ukladam do Kk:-)
cesminaz
Toto ma velmi zaujalo,velmi sa mi to paci :-) Urcite vyskusam!
tiginko
konečne som ich na vlastné chuťové poháriky ochutnala u nášho syna v podniku v Manchestri, s Roast Beefom, zeleninou a omáčkou ako sa patrí. Tak som oznámila doma, že budú aj u nás, lebo mám recept. Ďakujem a dám vedieť, ako to dopadlo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia