Winterove perky
Adrián Hermann
šéfkuchár hotela Sandor Pavillon v Piešťanoch, 4. júna 2010
šéfkuchár hotela Sandor Pavillon v Piešťanoch, 4. júna 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Postup
-
1
Z hladkej múky, zemiakov a žĺtkov pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Na jednu polovicu plátu ukladáme v radoch kôpky lekváru, druhú polovicu cesta potom preložíme cez ne a prstami dobre popritláčame, aby sme vytvorili „perky". Nožom alebo radielkom ich pooddeľujeme a varíme v mierne osolenej vode.
- 2
Podávame s rozpusteným maslom, posypané makom, mletými orechmi a cukrom. Lekvárové perky s makom alebo orechmi boli jedným z najobľúbenejších jedál Ľudovíta Wintera, zakladateľa piešťanských kúpeľov.
- 3
NÁŠ TIP: Perky sú veľmi chutné aj s opraženou sladkou strúhankou. Ak ich pripravíte viac, môžete ich uchovať v mrazničke. Samozrejme bez posýpky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
osladené kakao či trošku škorice,ale není nad orechy a mak.
@Mi ška toto sú perky ako ich mal rád zakladateľ Piešťanských kúpelov,preto Winterove perky,ale keď u vás mak nedostať/lebo na západe aj na východe považujú mak za opiát,čo v skutočnosti je len nevedia aká vynikajúca posýpka to je/ môžeš dať len orechy alebo hocičo a potom to budú tvoje perky.