Winterove perky

Adrián Hermann
šéfkuchár hotela Sandor Pavillon v Piešťanoch, 4. júna 2010
Winterove perky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

600 g
300 g
2 ks
Ďalej potrebujeme:
400 g




Postup

  1. 1

    Z hladkej múky, zemiakov a žĺtkov pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Na jednu polovicu plátu ukladáme v radoch kôpky lekváru, druhú polovicu cesta potom preložíme cez ne a prstami dobre popritláčame, aby sme vytvorili „perky". Nožom alebo radielkom ich pooddeľujeme a varíme v mierne osolenej vode.

  2. 2

    Podávame s rozpusteným maslom, posypané makom, mletými orechmi a cukrom. Lekvárové perky s makom alebo orechmi boli jedným z najobľúbenejších jedál Ľudovíta Wintera, zakladateľa piešťanských kúpeľov.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Perky sú veľmi chutné aj s opraženou sladkou strúhankou. Ak ich pripravíte viac, môžete ich uchovať v mrazničke. Samozrejme bez posýpky.

Diskusia k receptu

michsamant
a ak mak vynecham stacia aj orechy nie? vyzeraju perfektne, mnam. krasna fotka
tinca
@mi ška s čím svete chceš, obsýpku si dá každý aká mu chutí
babav
Su krasne,vyskusam ked navstivim Piestany ;-) !
satin222
Výborná sladká delikatesa..............môžeme použiť aj granko
osladené kakao či trošku škorice,ale není nad orechy a mak.
jarkulienka
Tak aká múka tam vlastne ide? Hladká alebo polohrubá? Vďaka za odpoveď, ale vyzerajú fantasticky. Mňam!
bozulka
@babav nezabudni sa ozvať keď budeš v Piešťanoch.
@Mi ška toto sú perky ako ich mal rád zakladateľ Piešťanských kúpelov,preto Winterove perky,ale keď u vás mak nedostať/lebo na západe aj na východe považujú mak za opiát,čo v skutočnosti je len nevedia aká vynikajúca posýpka to je/ môžeš dať len orechy alebo hocičo a potom to budú tvoje perky.
sisalka
vyzerajú lákovo, tento týždeň sa ich chystám aj ja robiť, dávam polohrubú múku, niektoré recepty uvádzajú dokonca hrubú, tak skúsim s hladkou
marienka44
hladká nie je vhodna, niektore recepty kzu aj pridavok krupice. Cesto vlhne rychlo, treba rychlo s nim pracovat!
hefi
aj ja ich robím, ale nedávam do cesta žiadne vajcia, ani samé žĺtky, raz som to skusila a cesto bolo tuhé. Bez vajca sa mi to páči viac, je to klasické zemiakové cesto s polohrubou múkou. Vyzerajú perfektne, ja som robila minulý týždeň.
vcelka
@bozulka , páči sa mi ten názov, keď sa vlastne popri brušku nezabúda ani na iné rozmerey gastronómie - v tomto prípade na históriu (piešťanských kúpeľov". A vraj to bolo najobľúbenejšie jedlo Ľudovíta Wintera, tak to je potom iné café, ako keď sa niečo mirnix-dirnix ponúka ako "špecialita pána richtára" a pod. :-))
vali333
ked som naposledy robila taketo perky, tak som musela este dovarit zemiaky a urobit dalsiu davku. Su vyborne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia