Winterove perky

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Z hladkej múky, zemiakov a žĺtkov pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Na jednu polovicu plátu ukladáme v radoch kôpky lekváru, druhú polovicu cesta potom preložíme cez ne a prstami dobre popritláčame, aby sme vytvorili „perky". Nožom alebo radielkom ich pooddeľujeme a varíme v mierne osolenej vode.
  2. Podávame s rozpusteným maslom, posypané makom, mletými orechmi a cukrom. Lekvárové perky s makom alebo orechmi boli jedným z najobľúbenejších jedál Ľudovíta Wintera, zakladateľa piešťanských kúpeľov.
  3. NÁŠ TIP: Perky sú veľmi chutné aj s opraženou sladkou strúhankou. Ak ich pripravíte viac, môžete ich uchovať v mrazničke. Samozrejme bez posýpky.