Vysokokalorická strava pre chudého psíka

ajuschka - fotkaajuschka, 3. októbra 2012

Moja dobermania slečna má diagnózu s názvom megaezofagus. Znamená to, že má problém s pažerákom a nestrávi toľko jedla koľko by potrebovala, zvyšok vyvráti. Zobraziť celý popisMoja dobermania slečna má diagnózu s názvom megaezofagus. Znamená to, že má problém s pažerákom a nestrávi toľko jedla koľko by potrebovala, zvyšok vyvráti. Takže je hrozne chudá a slabá. Namiesto dobermana mám doma chrta. Skúšali sme rôzne systémy stravovania aby nabrala a udržali sme ju pri živote. Už 3 týždne skúšame nasledujúcu stravu a vyzerá to dobre, rebierka už sa schovávajú, psica nevracia a je plná života (čo v jej prípade znamená, že má do mňa zapichnutý ňufák kdekoľvek sa pohnem :D

Suroviny

2 kusy
  podľa potreby
1/2 balenia
1 hrnček
1 čl
1 hrsť




Postup

  1. 1

    do veľkého hrnca si dáme kurací trup aj krídla, prípadne iné vývarové mäso aké máme, nesmie mať však hrozne veľa mastného. Resp môže, ale to mastné iba vyvaríme a ďalej nepoužijeme. Zalejeme vodou aby bolo celé prikryté a varíme tak 2 hodinky na dobrý vývar.

  2. 2

    Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Do vývaru vsypeme pol balenia ryže, čiže tak pol kila. na veľmi slabom ohni necháme variť aj 2 hodiny aby sa nám ryža rozvarila až na kašu. Ak je treba, dolejeme čistou vodou

  3. 3

    Kuracinku alebo iné vývarové mäso oberieme od kosti a pokrájame na malé kúsky. Z kuraťa môžeme použiť aj kožu a kĺby, ak vyvárame napr. hovädzie rebro, tak tuk nepoužijeme v žiadnom prípade. psík s touto diagnózou to nedokáže stráviť a vyvráti to aj so zvyškom obeda, lebo ho to bude štekliť na pažeráku!!! Mäsko si odložíme v menšej miske bokom.

  4. 4

    V malom hrnci asi tak 2 litrovomm si zvaríme pol litra vody, a do neosolenej vsypeme hrnček kukuričnej krupice. uvaríme hustejšiu kašu. - ale lyžica v nej stáť nemusí (ale môže) Krupicu si vždy varíme čerstvú pred kŕmením.

  5. 5

    Za výdatného pošťuchovania, pískania a inej spolupráce nášho hladoša jeho misku donesieme do kuchyne a plníme nasledovne: 3 veľké naberačky rozvarenej ryže, hrsť uvareného mäska, hrsť psích chrumiek (my dávame značku BRIT), na to vyliať kukuričnú kašu - všetku a lyžička medu. Všetko poriadne premiešať, nechať vychladnúť na vlažnú, max. mierne teplú hmotu a misku dať psici. Takto kŕmime 3x denne a bambuľka sa nám lepší. Raz denne, zvyčajne do raňajok dostáva aj tabletku probiotík. Občas jej do toho nastrúham aj natvrdo uvarené vajko. Kŕmime z výšky, čiže má postavený podstavec na misku tak, aby jedla vo vzpriamenej polohe a nekrčila sa k jedlu. poznámka: táto uvarená dávka ryže a mäska vydrží 2 dni

Diskusia k receptu

sany11
tak drzim palce aby vasa fenka bola na tom zo dna na den lepsie.ja mam tiez psika,ten je nastastie zdravi,drzim palce mooooooooc.
ajuschka
@sany11 dakujeme :) psica ma 2,5 roka, zatial zvladame. teda ak nie je hlupa a nejde sa najest hnoja od sliepok.....
medovnicek
držím všetky päste čo mám, aby sa havinka čím skorej popravila a ešte dlho vám doma robila spoločnosť, my máme tiež psačieho miláčika yorkshirka Charlika a tiež ho nesmierne milujeme
irenaw
držím palce. naše sučky jedávali podobnú stravu celý život a boli fit do vysokého veku. niekedy tam mali surový žĺtok, niekedy trochu tvarohu. jedna z nich bola dobermanka ;-)
babidka
Trochu prekvapujuca dieta pre psa - ale ked pomaha ... nie je co riesit :-)Nie je tam trosku malo masa a privela obilnin? Pes je predsa masozravec a rastlinne bielkoviny travi tazsie ako zivocisne .
rajo1
držím palčeky , aby všetko dobre dopadlo :)
lusinkab
oj tak to psickovy drzim palce nech sa z toho dostane :-) my sme kedysi mali tiez takeho spuntosa a sme mu robili jedlo bud s ryzou alebo cestovinamy dopredu.Trosku na potesenie raz sme robili z masovej konzervy pre psov, zmiesane s cestovinami a bolo to v chladnicke vo velkej plastovej nadobe,takze stale ked potrebovala tak sme jej to dali do misky.Raz prisiel nas ujo na navstevu,mamka bola este v praci a sa ma pyta,ze ci si moze dat tie cestoviny v chladnicke,zhodou okolnosti sme mali v ten den tiez cestoviny tak som mu povedala,ze hej zober si.Typicky chlap neisiel po zeleninovych ale po masovych,hojne si nabral dal zohriat do mikrovlnky a ked som dosla do kuchyne tak vyse polovica uz bola zjedena a nas havinko s velkymi ocami na neho pri stole pozera.No a ja som sa neubranila a vybuchla som smiechom no a potom som mu to vysvetlila :-) smejeme sa na tom dodnes ale vraj mu to chutilo :DDDD
.....neboj sa ona sa z toho pomalicky dostane steniatku nasej fenky sa stalo nieco podobne ale nevedeli zisitit z coho,tiez vychudol kozicka na nom vysela a ziaden tuk iba kosti,ako anorektik ale najhorsie bolo na tom to,ze ani jest nechcel tak som to vyriesila tak,ze som ho so striekackou krmila ale dostal sa z toho a teraz je z neho riadna gulka :-)
agora
takúto diagnózu som u psíka ešte nepočula,my máme skôr opačný problém, naša by mala trocha schudnúť, ale tiež želám všetko dobré a je super, že ste ju tak vystrábili a že sa má dobre....
braxi
Nech sa tvoj havino dá do poriadku,držím palce!!!
Ja môjmu Bubimu varím takú polievku ako si varím ja z kuracích chrbtov + zelenina, ale jemu varím z celého kuraťa, nesolím nekorením. Vyberiem uvarené kura a zeleninu, nakrájam na malé kúsky. Do vývaru dám ryžu, drobnú cestovinu a ovsené vločky, každého asi za dve hrste a nechám chvíľu povariť. Zmiešam všetko spolu a dám do nádob do mrazničky. Veľkosť asi na 3-4 dni stravy, ktorá vydrží po vybratí z mrazáku aj v chladničke. Mám srnčieho ratlíka a jemu táto dobrota vydrží na mesiac.
astheart
Držím palce, všecky! Mám 11letou am. stafordici a věřte nebo nevěřte, tu nejhodnější na světě. Na člověka ještě ani nezavrčela, děti od sousedů ji milují a se psy se nepere, tedy pokud není napadena, pak si to s nima umí vyřídit, jinak si cizích psů nevšímá. Vím, že na stravě velmi záleží. Užila jsem si taky svoje. Ve 2,5 letech začala omdlévat, ztrácet vědomí, tak na tři vteřiny, ale za to i víc než 10x za den. Podstoupila všelijaká vyšetření, veterinář si nejdřív myslel, že je to srdíčko, takže, rentgeny, sono, krevní testy, ale nic se nenašlo. Proto se useoudilo na zvláštní formu epilepsie. Nechtěli jsme, aby chodila omámená, tedy klasická léčba nepřipadala v úvahu. Veterinář ji nechal v lékárně namíchat nějaké prášky, bez těch utlumujících účinků. Chtělo to jeden rok neomdlít a mohly se vysadit. Jenže to taky nefungovalo, občas nějaký zvrátila, hladina léku se v krvi změnila a byli jsme zase na začátku. Tak jsme se trápili skoro 4 roky. Pak jsem na netu objevila v americkém e-shopu tablety pro psy s antioxidanty vhodné i pro různé formy epilepsie. Kamarád bydlící v Chicagu se zrovna chystal na návštěvu domů, tak objednal krabici. přivezl dvě, jednu dostal od výrobce zadarmo za objednávku. Po jedné dávce bylo po problémech. Takže další strava: dávat pozor na to, aby byl vysoký obsah antioxidantů, hlavně selenu. Pouze někteří výrobci granulí obsah antioxidantů uvádějí, Calibra se hodila. Pár let jsme byli na Calibře a pak skutečně hledat, které potraviny obsahují velké množství antioxidantů. Teď už vím, co jí můžu uvařit, je bez problému, aktivní, vypadá skvěle, lidé si myslí, že je to štěně (!) a je zdravá. Je to moje velká láska, tak jí držím palce, aby dlouho byla!
ajuschka
@babidka , ano mas pravdu, chcelo by to viac masa, ale bohuzial nemam az tak dobre zdroje prijmu aby mohla mat viac masa ako ja... dostava vsetky kuracie trupy ktore u nas su vratane kridel. minuly tyzden sme zabili 15 sliepok takze o stravu ma na nejaku dobu postarane, a chystame sa aj na kraliky takze jej tiez nieco pribudne. Holt treba pracovat s tym co je, ale tato skladba stravy ako ma teraz zatial vyborne funguje, takze sme spokojni. a aj ona :)
ajuschka
@astheart ja verim ze je uzasna, ono vsetci psi su vo svojej podstate uzasni a zalezi len na panovi. neviem ci registrujes to halo okolo psov ktore momentalne na slovensku mame, ale podla mna je to strasna blbost.... uplne zakazat niektore plemena psov (a hlavne vyber plemien je uplne z cesty) je katastrofalna hlupost a zamerat by sme sa mali na uplne ine veci. Tvojej psice je mi velmi luto, a viem ake su to nervy a vsetko, to mi ver. ale podla toho co pises to zatial vyzera byt celkom fajn, a hlavne ked sa dozila takeho veku. U velkych terierov je to dost problem, ale zase su to silne a nezdolne povahy, maju zvyseny prah bolesti a tak je to fajn :)
ja mam aj terierku, a sama vidim aka je to neznicitelna kopa chlpov :)
rozmarin
Drzim palce, aby pekne pribrala a aby sa jej dobre vodilo!
hralka
držím palce,aby jej to vydržalo,mám dalmatínca 13 roč.krásneho,múdreho,ale tiež už máme zdravotné problémy.Má kašel,po ktorom ho napína,ako keby mal reflux.Ináč stravník dobrý.Veterinár povedal,že má zhubný nádor (urobila sa mu na boku hrča ako veľký orech)takže možno sú to metastázy a vek má pekný.Pred ním som mala farbiarov a ked´ manžela odviezla sanitka do nemocn.tak mi odpadol a stávalo sa mu to počas manzelovej neprítomnosti často a ked´ manžel zomrel tak trvalo to ešte dlho,nakoniec som mu pomohla liekami na epilepsiu a sa to upravilo,až zmizlo.Ale po zaočkovaní proti besnote po polhodine úplne oslepol a tak som ho chovala ešte 1 a pol roka až sme sa museli rozlúčiť.Tiež sa pekne dožil a jeho syn 16,5 roka,ked´´ som zavolala veterinára.
ajuschka
vsetkym - ste zlate ze ste takto popisali, a je mi luto, ze aj vasi drobci maju problemy. Mna napadlo - a toto je pre redakciu, ci by nebolo fajn vytvorit aj sekciu jedal pre milacikov, urcite ma kazda z nas nejaky tip co drobcovi dava a co ma rad :) Tak dufam ze som zacala nieco nove uzitocne :)

aja
stanka365
Havinkovi prajem skoré uzdravenie a vám pevné nervy pri jej liečbe.
ajuschka
@stanka365 dakujeme,

teraz je to uz dobre, zle bolo ked sme nevedeli co jej dat aby to v sebe udrzala a chodila a zblnkala ako ked otacas polopraznu pet flasu.ale uz je dobre, uz zas vymysla somariny :)
drobec11
Ahoj :) držím palčeky tvojej dobermanke. Včera som bola so svojím psíkom u veterinára a diagnóza znela Megaezofagus :( Môj psík bude mať koncom februára 6 mesiacov. Práve som začala kŕmenie zvýšky, ale tým, že nemám žiadny stojan a špeciálne misky tak je to dosť náročné :( Ale nevzdávame to :) Chcem sa opýtať kde si tie misky kúpila alebo či sa dá vyrobiť nejaký špeciálny stojan. A ako to vyzerá, lebo si to neviem predstaviť ako sa psík z toho kŕmi. Budem povďačná za každú jednu radu, pretože vidím na ňom že má chuť do života :) Ďakujem
ajuschka
ahoj @drobec11 fuuu tak to ma mrzi :(
neviem ake mas plemeno, ale kym nemas stojan tak si sadni na stolicku a misky vezmi do ruk tak aby ich mal havo vo vyske hlavy. naklon do sklonu 45 stupnov a nechaj ho tak najest. nam stojan vyrabal priatel. je to len zbite z dosiek, vlastne len taky ramik. dno, dve bocnice, ktore su navrchu zrezane v uhle 45 stupnov a na tom hore nabita doska s vyrezanym otvorom na misku. treba to prisposobit vyske psika. ak chces tak mi daj mail, odfotim ti. hlavne to skusaj s kasovitou stravou, aspon u nas sa to osvedcilo.
drzim palce!
drobec11
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Vážim si to. No ja mám kríženčeka. Ale ak by sa dalo také niečo vyrobiť aj pre môjho psíka bola by som šťastná. Zatiaľ hľadám informácie ako by som mu mohla pomôcť. Už som aj volala do jedného útulku, kde mali problém so psíkom a mal vyrobenú špeciálnu stoličku (stojan). Môjho psíka momentálne musím kŕmiť tak, že ho držím v jednej ruke a s druhou ho pomaličky kŕmim. Inak to nejde. Nechce mi papať keď držím misku vo výške jeho hlávky. Ale to chce trpezlivosť a čas. Ak by si mi poslala fotku tvojho stojanu budem veľmi rada. :) Pošlem ti mail.
ajuschka
nakoniec som prisla na to ako to pridat aj sem :)
fakt to nie je ziadna veda :) len treba prisposobit na vysku psika
drobec11
Šikulka, ďakujem. Vyzerá to zaujímavo, dúfam, že mi to v najbližšej dobe niekto bude vedieť vyrobiť :) Som veľmi rada, že máš takúto pomôcku pre svojho psíka, verím, že ti to dosť uľahčuje kŕmenie :) Len ma mrzí jedna vec, že o tejto chorobe je na nete dosť málo informácií :/ Prajem tvojmu psíkovi veľa šťastných a hravých dní :)
ajuschka
ja tvojmu tiez :) tento stojan ti z par dosiek zbucha hocikto :) ozaj to nie je ziadna veda. a pomojkaj za mna drobca! keby si este potrebovala s niecim poradit tak napis, snad budem vediet :). Moja Irca mala minuly tyzden 3 roky :)
drobec11
gratulujem! :) A prajem aby mala tých rôčkov oveľa viac :) Už som volala aj manželovi do práce čo všetko som pozisťovala a keď budem s ním tak sa to pokúsime nejako vyriešiť. Buď to dáme niekomu vyrobiť alebo to bude vedieť aj on :) Je šikovný. Pomojkám ho .. To má veľmi rád, je strašný maznoš :) Ďakujem, keď sa niečo vyskytne určite nepíšem. Lebo som sa s touto chorobou ešte nestretla a učím sa ako pomôcť psíkovi. :) Skôr by som teraz mala otázky ohľadne toho ako často ho kŕmiť (má 9 kg, je cca 35 cm do výšky v kohútiku) a aké aktivity s ním môžem vykonávať aby mi zatiaľ nestratil moc na váhe.
ajuschka
no tej mojej vadia velke vykyvy teplot, ked je v lete prilis teplo tak je jej stale zle, a zalieza niekam do chladku.... v zime spava pod dekou a pri radiatore. inak sa bezne hra a vsetko. nedavam jej hryzt ziadne kosti, viem ze to narobi sarapatu, a takisto ak sa da treba davat pozor aby vonku nic nepojedol... s oblubou su to vsetky hovienka a podobne zloby, takisto aj trava, a burina a podobne. Ira ma teraz normalnu vahu, krmime 2x denne - rano a vecer. neviem ako je na tom s vahou tvoj, ale 35cm a 9 kg mi pride byt este relativne dobre... nevidela som ho, tak si neviem velmi predstavit. musis sledovat ci nie je prilis chudy a podobne. ak ti bude chudnut, krm aj viackrat denne, len v mensich davkach aby to stihol spracovat. vracia casto? ked to utieras - co v tom je? vsetko co pojedol, alebo len voda a sople? mala by si to sledovat, ak tam bude mat kusky granuli pripadne cele granule, tak mu ich treba rozmocit a roztlacit napr. puciakom na zemiaky. znamena to ze su to prilis velke kusky ktore do criev neprejdu. este by sa oplatilo kupit protihltaciiu misku. daju sa uz vsade kupit




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia