Foto: hviezdickaz
Tieto vynikajúce krehké rožteky robievala vždy moja mama hlavne cez víkendy, ja som sa ich naučila od nej ... vyskúšajte :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
42 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
250 ml |
|
1/2 bal. |
|
2 dl |
|
štipka |
|
Plnka : (tvarohová,lekvárová,orechová,maková) | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Preosiatu múku, rozdrobené droždie, žĺtky, práškový cukor, mlieko, prášok do pečiva , olej a štipku soli dáme do misy a vypracujeme cesto.
-
2
Miesime ho približne 15-20 min.
-
3
Rozdelíme ho na 8 dielov.
-
4
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku ( tvaroh, vajce, vanilkový a škoricový cukor, hrozienka ). Samozrejme plnku si môžeme pripraviť akúkoľvek - orechovú, makovú, či lekvárovú.
-
5
Každý diel rozvaľkáme natenko a rozrežeme ho na 8 trojuholníkov, na ktoré dávame trošku plnky.
-
6
Diely skrútime a vyformujeme rožteky. Rozložíme ich na vymastený plech ďalej od seba ( príp. môžme použiť papier na pečenie ) . Potrieme ich rozšľahaným bielkom a necháme 10 min. podkysnúť.
-
7
A upečieme pri teplote 180 st. cca 10-15 min. ( do ružova ) . Z tejto dávky mi vyšli 3 plechy. Kým dopečiete všetky rožteky , krásne nám zatiaľ všetky podkysnú.
-
8
Upečené posypeme práškovým cukrom. Sú jedna báseň :) Dobrú chuť!
Diskusia k receptu