Vykostené kurča

prevu - fotkaprevu, 17. decembra 2011
Vykostené kurča
Foto: prevu

Tento recept je pôvodne pod názvom-Chrumkavá kačica,samozrejme je to čínsky veľmi starý recept.Prešiel som na kurča ale základ je pôvodný.Je trocha náročný ale výsledný Zobraziť celý popisTento recept je pôvodne pod názvom-Chrumkavá kačica,samozrejme je to čínsky veľmi starý recept.Prešiel som na kurča ale základ je pôvodný.Je trocha náročný ale výsledný efekt je-uvidíte,posúdite sami.Toto jedlo je viac menej pochúťka,ktorá sa môže podávať za tepla,studena z ryžou,zemiakmi atd.Príležitosti,aká koľvek,hodí sa k rôznym oslavám,posedeniam atd. a ked sa Vám podarý,môžete očakávať pochvalu

4
porcie
120 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

1 chladené
1




Postup

  1. 1

    Kúpil som tkz.Kráľovské kurča a jedno obyčajné.Podstata celého procesu je mať kurča,ktoré nemá potrhanu kožu,prečo?To kurča po vykostení samozrejme nebude mať jednu kostičku v sebe ale pokazilo by to estetický dojem až by bola koža niekde potrhaná,preto je aj problém kupiť také,najlepšie tomu zodpovedá "Kraľovské kurča"

    Vykostené kurča - obrázok 1
  2. 2

    Skusim teda Vám to opísať:kurča začneme krídlami a to,že odrežeme z kridiel tie časti,ktoré vidíte v miske,pracujeme z malým,ostrým nožíkom a dávame pozor aby sme za žiaden pád nikde a nikdy neprerezali kožu!Kurča máme postavené a prvý krok je obrezať a vybrať kosť z krídla ktorá nám tam ostala avšak pred tým obrežete konce krídiel,stehien tak ako to bude na dalšom obrázku.Je to vlasne princíp tkz.zobliekania z kože a robíme to plochou stra nou noža.Po vybratí oboch kostí z krídiel postupne "oškrabujeme kurča z plochou stranou noža

    Vykostené kurča - obrázok 2
  3. 3

    Postupne sa dostaneme až k stehnám

    Vykostené kurča - obrázok 3
  4. 4

    Na fotke možete vidieť ľavé stehno,musime oddeliť dlhu od krátkej kosti,čiže opatrne rozrežeme z vrchu cez chrupavku (oddelíme)kosti,obrežeme maso a pomaly vytiahneme kosť.Taktiež orežeme druhu stehennu kosť a zopakujeme si to na druhom stehne,potom už len dokončíme tkz.zobliekanie

    Vykostené kurča - obrázok 4
  5. 5

    Následne to vyzerá priam hrozne-kopa mäsa

    Vykostené kurča - obrázok 5
  6. 6

    Avšak musíte ho spätne obliecť a bude vyzerať následovne.Druhé kurča robil kamarát a podarilo sa mu veľmi dobre

    Vykostené kurča - obrázok 6
  7. 7

    Ďalší krok je uz takto urobené kurča dať variť do vriacej vody z oboch strán asi po5-7minut,zrazia sa a zvýraznia svoj kurací vzhľad

    Vykostené kurča - obrázok 7
  8. 8

    Potom ich uložíme do pekáča,necháme trocha vychladnuť,posolíme z vonku,taktiež z dnuka,narežeme por na tenko,výdatne posypeme badiánom a z oboch stran natlačíme do kurčaťa.Na koniec potrieme sojovou omáčkou z oboch strán.

    Vykostené kurča - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme pri 200stupňoch asi 1a pol hodky,pričom prvých asi 45min.zakryté.Vyzeraju asi takto

    Vykostené kurča - obrázok 9
  10. 10

    V priereze asi takto

    Vykostené kurča - obrázok 10
  11. 11

    A finálne môžu aj takto z kari ryžou,ktora tiež jeden z starých receptou.Nemal som na rychlo poruke žiadnu zeleninu na oblohu. Na koniec chcem dodať,že si uvedomuje náročnosť tohto receptu a najlepšie by to bolo prezentované videom ale každopádne skuste,ďakujem

    Vykostené kurča - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
vypadá to pekne nejak podobne som už zoblikala kurča a plnila klasickou plnkou , ale tvoje je super len mi prezrad kolko toho poru má byť v jednom kurčati , lebo podla rozpisu vypadá , že jeden. Mýlim sa? ukladám do kk
izabella929
tak teda klobúk dolu, pred tvojou zručnosťou....keď muž takto krásne vykostí kura,,,paráda.-)))
letisia
Klobúk dolu. Máš podobný postup ako svetoznámy francúzsky kuchár Pepin Debone.



babkamt
Paráda. Teraz by som to mohla skúsiť aj ja. Škoda,že mám len mrazené kurča.Ináč by bolo dnes k obedu. Páči sa mi takéto kura. Plnka sa dá rôzne obmieňať.
hubata
Paráda, postup budem musieť niekoľkokrát prečítať, aj som videla video, ale fakt by to stálo za to urobiť to aj na Silvestra. Na misu by sa mohlo pokrájať na porcie a znova poskladať, obložiť dobrotkami a môže sa piť! Ukladám do KK, je to pekne napísaný postup, pekne nafotené, aj vtipný komentárik priložený. Ste šikovní chlapci, vďaka.
lexus
letisia. Len mala poznamocka z mojej strany k tomu super videu na You Tube. Ten svetoznamy kuchar sa vola Jacques Pépin. Slovo debone znamena vykostit.
evas13
"Kdyš se to umí je to legrace." Krása a ja sa po každé s tým natrápim, ale dosiahnem aký taký výsledok. @prevu a @letisia super výsledok.
prevu
Zdravím,
nie,toto video nieje to čo má byť.Až ma zamrazilo, keď som uvidel ako Pepin nadrezal chrbtovu časť,žiadne šitie,čaro je vtom,že keď otočite kura či z jednej alebo druhej strany nieje tanm žiaden zárez.Plní sa výlučne badiánom a porom.Je to čínsky recept,nevymyslel som to ja, skuste tak ako som to opísal.Por narežeme asi v dlžke kuraťa a rozdelíme na poly a nerežeme tenké pásiky.Potom posypeme badiánom a podľa možnosti natlačíme por z oboch strán.Ináč celý recept končí po dopečení sa potrie žltkom a dá sa do fritézy narýchlo zpiecť,toto ja už nerobím ale pôvodný recept je taký.Skusim urobiť vlastné video,bude asi omnoho názornejšie.Príležitostne pridám aj recept na ryžu ,ktorá je na obrázkuVeľmi dobre k tomu ide dobré červené.Nebojte sa,skuste,ďakujem
dandee
Waaav,konecne som to nasiel.Kedysi som takto kura robil,my sme to nazvali, ze "kurca tricko" .Kedysi to mala Bohdalova/herecka/ vo svojom programe,a podla toho som to aj urobil.Urobil som to iba raz a zabudli sme na to. Uz ixkrat sme to chceli urobit,teda ja,ale uz som si nepamatal,ako som to robil,ale viem,ze sa zacinalo od krideliek. A postupne sa kura vyzliekalo.Nebolo to ako to robil ten "Pepin",ked to rozrezaval. Toto sa vobec nerozrezalo,len sa stiahlo z "obleku" a potom sa prevratilo narubi.Teda do normalu. Nejaka plnka a finale.Tak dik za recept,starec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia