Vykostené kurča
Autor receptu: prevu
Tento recept je pôvodne pod názvom-Chrumkavá kačica,samozrejme je to čínsky veľmi starý recept.Prešiel som na kurča ale základ je pôvodný.Je trocha náročný ale výsledný efekt je-uvidíte,posúdite sami.Toto jedlo je viac menej pochúťka,ktorá sa môže podávať za tepla,studena z ryžou,zemiakmi atd.Príležitosti,aká koľvek,hodí sa k rôznym oslavám,posedeniam atd. a ked sa Vám podarý,môžete očakávať pochvalu
4 porcie |
120 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Kúpil som tkz.Kráľovské kurča a jedno obyčajné.Podstata celého procesu je mať kurča,ktoré nemá potrhanu kožu,prečo?To kurča po vykostení samozrejme nebude mať jednu kostičku v sebe ale pokazilo by to estetický dojem až by bola koža niekde potrhaná,preto je aj problém kupiť také,najlepšie tomu zodpovedá "Kraľovské kurča"
- Skusim teda Vám to opísať:kurča začneme krídlami a to,že odrežeme z kridiel tie časti,ktoré vidíte v miske,pracujeme z malým,ostrým nožíkom a dávame pozor aby sme za žiaden pád nikde a nikdy neprerezali kožu!Kurča máme postavené a prvý krok je obrezať a vybrať kosť z krídla ktorá nám tam ostala avšak pred tým obrežete konce krídiel,stehien tak ako to bude na dalšom obrázku.Je to vlasne princíp tkz.zobliekania z kože a robíme to plochou stra nou noža.Po vybratí oboch kostí z krídiel postupne "oškrabujeme kurča z plochou stranou noža
- Postupne sa dostaneme až k stehnám
- Na fotke možete vidieť ľavé stehno,musime oddeliť dlhu od krátkej kosti,čiže opatrne rozrežeme z vrchu cez chrupavku (oddelíme)kosti,obrežeme maso a pomaly vytiahneme kosť.Taktiež orežeme druhu stehennu kosť a zopakujeme si to na druhom stehne,potom už len dokončíme tkz.zobliekanie
- Následne to vyzerá priam hrozne-kopa mäsa
- Avšak musíte ho spätne obliecť a bude vyzerať následovne.Druhé kurča robil kamarát a podarilo sa mu veľmi dobre
- Ďalší krok je uz takto urobené kurča dať variť do vriacej vody z oboch strán asi po5-7minut,zrazia sa a zvýraznia svoj kurací vzhľad
- Potom ich uložíme do pekáča,necháme trocha vychladnuť,posolíme z vonku,taktiež z dnuka,narežeme por na tenko,výdatne posypeme badiánom a z oboch stran natlačíme do kurčaťa.Na koniec potrieme sojovou omáčkou z oboch strán.
- Pečieme pri 200stupňoch asi 1a pol hodky,pričom prvých asi 45min.zakryté.Vyzeraju asi takto
- V priereze asi takto
- A finálne môžu aj takto z kari ryžou,ktora tiež jeden z starých receptou.Nemal som na rychlo poruke žiadnu zeleninu na oblohu.
Na koniec chcem dodať,že si uvedomuje náročnosť tohto receptu a najlepšie by to bolo prezentované videom ale každopádne skuste,ďakujem