Karamel
Výborný domáci karamel (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Karamel je základom na prípravu množstva dezertov. Tento vám vydrží v sklenenom uzatvárateľnom pohári v chladničke aj niekoľko týždňov.
450 ml porcií |
3 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup
- Do kastrólika dáme kryštálový cukor a na strednej teplote ho necháme bez miešania pomaly roztápať na karamel. Tento krok vyžaduje trocha trpezlivosti, odporúčame karamel sledovať, aby neprihorel, a určite ho nemiešame, aby sa nevytvorili hrudky či kryštály.
- Hneď ako sa cukor roztopí na karamel a zafarbí sa do zlatohneda, pridáme doň na kocky nakrájané maslo a dôkladne ho s karamelom rozmiešame metličkou. Potom karamel stiahneme z ohňa a prelejeme ho do čistej misy.
- Teraz doň prilejeme smotanu na šľahanie. Ak chceme mať karamel tekutý, pridáme jej 150 g, ak máme radšej hustejšiu konzistenciu (ako nátierka), stačí smotany menej, asi 70 g.