Karamel

Výborný domáci karamel (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Karamel je základom na prípravu množstva dezertov. Tento vám vydrží v sklenenom uzatvárateľnom pohári v chladničke aj niekoľko týždňov.

450 ml
porcií
3 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do kastrólika dáme kryštálový cukor a na strednej teplote ho necháme bez miešania pomaly roztápať na karamel. Tento krok vyžaduje trocha trpezlivosti, odporúčame karamel sledovať, aby neprihorel, a určite ho nemiešame, aby sa nevytvorili hrudky či kryštály.
  2. Hneď ako sa cukor roztopí na karamel a zafarbí sa do zlatohneda, pridáme doň na kocky nakrájané maslo a dôkladne ho s karamelom rozmiešame metličkou. Potom karamel stiahneme z ohňa a prelejeme ho do čistej misy.
  3. Teraz doň prilejeme smotanu na šľahanie. Ak chceme mať karamel tekutý, pridáme jej 150 g, ak máme radšej hustejšiu konzistenciu (ako nátierka), stačí smotany menej, asi 70 g.