Výborný čokoládový koláč bez vajec

canadabc - fotkacanadabc, 22. marca 2012
Výborný čokoládový koláč bez vajec
Foto: canadabc

Je to rychlovka, zo surovin, ktore mate bezne doma a chuti vynikajuco.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

750 ml
300 ml
150 ml
2 lyzicky
pol lyzicky
500 ml studena
250 ml
1 ks
3 lyzice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo velkej miske zmiesame spolu muku, cukor, kakao, vanilkovy cukor, sodu bikarbonu a sol. Pridame studenu kavu a olej. Nakoniec primiesame ocot. Cesto vylejeme na vymasteny a pomuceny plech. Lepsie je pouzit mensi plech ak kolac chceme mat vyssi. Pecieme pri 180C asi 25 minut, ked sa uz stred nelepi na sparatko. Nechame vychladnut..chutny je len taky bez nicoho ale mozeme podavat so slahackou a ozdobit hocijakym ovocim. Ja som to na navrh kamosky potrela este marhulovym lekvarom a poliala cokoladou.

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
Niečo fantastické, včera som ho piekla s 250 ml oleja, nebojte sa, nie je to mastné, keďže tam nie sú vajcia, treba aby sa s mastnotou naviazal lepok z múky do požadovanej konzistencie. S ríbezlovým džemom a čokopolevou, ako pravý Sacher, vdaka za receptík.
Nešla som presne podla receptu, nedala som tam ocot iba lyžičku a kávu (iba vodu) a upravila som si ho na formu, ale je riadne dobrý a chuti skoro ako sacher a je s nim menej roboty. Som si nemyslela že bude taký dobrý. (a je aj lacnejší ako sacher :P )
Včera som skúšala tento koláčik, ale sypal sa mi, na chuť však fantastický. Možno to bolo tým že polovicu dávky polohrubej múky som nahradila celozrnnou :-/
hladala som kakaovy kolac, ktory bude uplne jednoduchy na pripravu. cela praca na nom zabrala dokopy asi 5 minut a to uz aj s umytim misky. s dobre osladenou slahackou je uplne famozny, bez polevy aj vsetkeho. a co tiez ocenujem je to, ze som mohla z misky vylizovat popri priprave surove cesto bez strachu z dakej salmonelozoy z vajicka :D
Dnes som ho upiekla, naozaj je výborný a rýchly, navrch som pokládla tenké plátky jabĺk a po upečení som ho potrela glazúrou z marhuľového džemu. Koláčik je šťavnatý, čokoláda sa výborne dopĺňa s jabľčkami a džemom.
@Canadabc , naozaj, koláč je famózny, ľahučký a šťavnatý.Akurát si ho dávame ku kávičke.Len som dala menej cukru a oleja, ostatné som nemenila.Ďakujem za recept.
Včera som urobila koláčik v srdiečkovej tortovej forme,akože na Valentína,horúci som natrela marhuľovým džemom a na to čokoládovú polevu.Ozdobila som to ešte šlahačkou a tie moje modelky,ktoré už po šiestej nejedia sa nevedeli ,,dožrať"...Jednoduchý,rýchly,lacný.Super koláčik.Ďakujem
Výborný a rýchly koláč. Dnes som ho upiekla, navrch som dala marhuľový džem, šľahačku a pokvapkala roztopenou čokoládou. 250 ml oleja je v poriadku, ja som dala 220, ale v pohode by zniesol aj viac.
FANTASTICKÝ koláč, rýchly a jednoduchý. Dávky som neupravovala - piekla som na klasickom veľkom plechu - na výšku vyšiel presne ako je na obrázku. Chutil naozaj výborne, cesto je mäkkučké ako špongia a šťavnaté aj na druhý deň. Dala som višňový džem + čokoládu.
tiež som ho plánovala robiť ako veľkonočný...akurát dnes ráno som ale zistila, že mám pokazenú kuchynskú váhu, tak som ho išla už zavrhnúť a teraz pozerám že sú to všetko ml ? pfuuuha, ok, tak to skúsim- odmerka bude Shaker na protein :)
už je upečený aj otestovaný ocot tam asi musí byť, asi to kyprí s tou sódou ja si to myslím :-D merala som mililitre a potom som to odvážila aby som v
to co je toto????ludkovia akurat ho robim ,ale co mne vzniklo zmiesanim potrebnych surovin???jedna velka gula a skoro mi zhorel rucny mixer!!kde som urobila chybu?sla som presne krok po kroku podla receptu,,a jasne ze sa nedal "vyliat" na plech!!!juuuuuuj pomooooooooooooc
@shelbygt2
nuž-asi si zabudla priliať kávu-pol litra-tekutej-uvarenej-studenej..určite by sa cesto "lialo" a nebola suchá guľa..to je môj názor..či-sa mýlim..??

stane sa..:-)
Ked tam ide kava, ako to, ze je cokoladovy? Toto nejde do hlavy mne...;)
Aku ma teda chut?
Inak, urcite urobim, syn (3r) ma alergiu na vajcia aj mlieko, tak sa potesi, Ze kolaaaaac :))) a este cokooo :))
500ml kávy treba pridať v tekutom stave, nie iba nasypať ;)
Inak je BOŽSKÝ ! mäkký, nadýchaný a fakt čokoládový. Kávu v ňom necítiť- asi záleží, akú silnú ju urobíš. Ja som dala na pol litra kávy asi 4lyžičky nescy. A bol od nej iba taký nadýchaný, ale uplne čisto čokoládový :) Niečo ako Bowies, ale viac nadýchané :) A navrch ríbezlový džem od starke ja čoko poleva...ach! Odporúčam. Robila som presne podľa postupu, kávu som dávala nie uplne studenú.
Najskôr všetky sypké veci, potom olej a kávu ...rozmixovala a potom ešte ocot a chvíľku pomixovala.
Nevie mi niekto z vas poradit,piekla som tiez tento kolac chutovo vyborny,ale sa mi mrvil a nedal pekne nakrajat a neviem kde som spravila chybu.

Pridaj komentár k receptu: