Vanilkový krém

Vtáčie mlieko

Autor receptu: redakcia

6
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a pomocou noža vyberieme semienka. (Struk bez semienok nevyhadzujeme – vložíme ho do uzavretej nádoby s kryštálovým cukrom a takto si vieme pripraviť domáci vanilkový cukor). Žĺtky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a vanilkové semienka. Za stáleho miešania (aby v kréme neboli hrudky) uvaríme krém. Keď je dostatočne hustý, odstavíme ho a hneď ho môžeme preliať do servírovacej misy, pohárov alebo misiek.
  2. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vodu privedieme do varu. Za pomoci dvoch polievkových lyžíc robíme zo snehu väčšie halušky, ktoré dávame do vody. Každú varíme 1,5 minúty z každej strany. Halušiek do hrnca nedáme variť naraz veľa, pretože sa trochu zväčšia. Keďže plávajú na hladine, aby boli uvarené z obidvoch strán, treba ich lyžicou obracať. Snehové halušky vyberieme na tanier a necháme vychladnúť. Potom ich dáme na krém a servírujeme.
  3. Alternatívne môžeme halušky jemne zmiešať s krémom a tak podávať. Dezert môžeme ozdobiť karamelom, vetvičkou mäty alebo praženými mandľovými lupienkami. Podávame ho pri izbovej teplote, ale rovnako chutný, a navyše osviežujúci, je aj dobre vychladený.