Vanilkový krém
Vtáčie mlieko
Autor receptu: redakcia
Postup- Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a pomocou noža vyberieme semienka. (Struk bez semienok nevyhadzujeme – vložíme ho do
uzavretej nádoby s kryštálovým cukrom a takto si vieme pripraviť domáci vanilkový cukor). Žĺtky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a vanilkové semienka. Za stáleho miešania (aby v kréme neboli hrudky) uvaríme krém. Keď je dostatočne hustý, odstavíme ho a hneď ho môžeme preliať do servírovacej misy, pohárov alebo misiek.
- Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vodu privedieme do varu. Za pomoci dvoch polievkových lyžíc robíme zo snehu väčšie
halušky, ktoré dávame do vody. Každú varíme 1,5 minúty z každej strany. Halušiek do hrnca nedáme variť naraz veľa, pretože sa trochu zväčšia. Keďže plávajú na hladine, aby boli uvarené z obidvoch strán, treba ich lyžicou obracať. Snehové halušky vyberieme na tanier a necháme vychladnúť. Potom ich dáme na krém a servírujeme.
- Alternatívne môžeme halušky jemne zmiešať s krémom a tak podávať. Dezert môžeme ozdobiť karamelom, vetvičkou mäty alebo praženými mandľovými lupienkami. Podávame ho pri izbovej teplote, ale rovnako
chutný, a navyše osviežujúci, je aj dobre vychladený.
|