Foto: sdb
Keďže máme prebytok ovocia a mraznička očakáva další nával, drobné ovocie si hľadalo využitie. Z originálneho receptu veľa neostalo, ale nový je tie skvelý!
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
4 ks celé |
|
200 g |
|
20 g |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
2 ČL |
|
400 g |
|
30 g |
|
1000 g |
|
2 bal. |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Recept je na veľký plech koláčov, cca 30 ks 4x4 cm. Použiť môžeme akékoľvek drobné ovocie podľa chuti alebo dostupnosti (upravíme množstvo cukru v rozvarenom ovocí podľa jeho sladkosti a toho, ako to máme radi). Rozohrejeme rúru na 190°C (teplovzdušná stačí okolo 175°C). Pripravíme si navážené a odmerané suroviny na cesto, aby sme ich mohli postupne zašľahať do cesta. Plech naolejujeome a vysypeme trochou múky. Celé vajcia rozšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne prišľaháme mlieko, olej, citrónovú kôru a múku s kypriacim práškom. Vysypeme na plech a vložíme do rúry na 20 cca minút.
-
2
Ovocie vysypeme do hrnca a privedieme k varu.
-
3
V malom množstve šťavy z rozvareného ovocia rozmiešame pudingy a želatínu a ešte minútu povaríme za stáleho miešania (inak vykypí, ako mne :) ).
-
4
Vylejeme na hotové cesto a necháme dobre vychladnúť.
-
5
Pred podávaním ozdobíme mascarpone vymiešaným s vanilkovým cukrom a ovocím. Do cesta môžeme primiešať podľa toho, ako máte cesto radi mleté orechy, aby bolo sýtejšie (50 – 100g), prípadne pridať citrónovú šťavu aby bolo ľahšie (do 100ml) alebo kakao pre výraznejšiu kombináciu s višňami. Zdobiť možno aj šľahačkou, či natrieť vrstvu Mascarpone na celý povrch koláča a posypať kakaom, Grankom, orechami, etc.
Diskusia k receptu