Foto: medovnicek
Recept na tento závin mám z tohtoročného kalendára od Dr. Oetkera. Môjmu chlapovi a aj synovým kolegom veľmi chutil.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g (použila som štrúdľovú) |
|
20 g |
|
štipka |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
100 ml |
|
150 g |
|
Náplň: | |
360 g bez kôstok |
|
500 g |
|
Mrvenička: | |
100 g |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
3 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny.
-
2
Takto vyzerá citrónová aróma
-
3
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
-
4
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca (40 x 40 cm). Ja keď budem tento závin piecť druhý krát, tak radšej urobím dva menšie záviny, pretože tento som mala taký veľký, že sa mi nezmestil na plech, musela som ho zahnúť.
-
5
Nepoužila som hotovú makovú náplň, ale urobila som si svoju. Do cca 100 ml osladeného mlieka som prisypala mletý mak a nechala prejsť varom. Náplň nožom rozotrieme tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné.
-
6
Na náplň naukladáme višne.
-
7
Okraje zvinieme tak, ako vidíme na obrázku.
-
8
Potrieme ich vajcom rozšľahaným v mlieku.
-
9
Začneme stáčať aj z ľavej a aj z pravej strany do stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Tu ešte neboli zavinuté úplne.
-
10
Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť.
-
11
Závin potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku.
-
12
Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Touto mrveničkou posypeme vrch závinu.
-
13
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 C.
ty tu dávaš samé dobroty..mňa od túžby chytajú mrákoty..
tvarohové..potom makové..a určite ešte nebude bodka...
mne teraz z tých višní na stole sedí v skle griotka..na zdravie =MARTINOM= táto ohnivá vodka..:-)