Višňovo makový závin (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept na tento závin mám z tohtoročného kalendára od Dr. Oetkera. Môjmu chlapovi a aj synovým kolegom veľmi chutil.

40 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny.
  2. Takto vyzerá citrónová aróma
  3. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  4. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca (40 x 40 cm). Ja keď budem tento závin piecť druhý krát, tak radšej urobím dva menšie záviny, pretože tento som mala taký veľký, že sa mi nezmestil na plech, musela som ho zahnúť.
  5. Nepoužila som hotovú makovú náplň, ale urobila som si svoju. Do cca 100 ml osladeného mlieka som prisypala mletý mak a nechala prejsť varom. Náplň nožom rozotrieme tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné.
  6. Na náplň naukladáme višne.
  7. Okraje zvinieme tak, ako vidíme na obrázku.
  8. Potrieme ich vajcom rozšľahaným v mlieku.
  9. Začneme stáčať aj z ľavej a aj z pravej strany do stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Tu ešte neboli zavinuté úplne.
  10. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť.
  11. Závin potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku.
  12. Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Touto mrveničkou posypeme vrch závinu.
  13. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 C.