Višňovo makový závin (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept na tento závin mám z tohtoročného kalendára od Dr. Oetkera. Môjmu chlapovi a aj synovým kolegom veľmi chutil.
40 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny.
- Takto vyzerá citrónová aróma
- Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca (40 x 40 cm).
Ja keď budem tento závin piecť druhý krát, tak radšej urobím dva menšie záviny, pretože tento som mala taký veľký, že sa mi nezmestil na plech, musela som ho zahnúť.
- Nepoužila som hotovú makovú náplň, ale urobila som si svoju. Do cca 100 ml osladeného mlieka som prisypala mletý mak a nechala prejsť varom. Náplň nožom rozotrieme tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné.
- Na náplň naukladáme višne.
- Okraje zvinieme tak, ako vidíme na obrázku.
- Potrieme ich vajcom rozšľahaným v mlieku.
- Začneme stáčať aj z ľavej a aj z pravej strany do stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Tu ešte neboli zavinuté úplne.
- Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť.
- Závin potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku.
- Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Touto mrveničkou posypeme vrch závinu.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 C.