Višňové kvetinky fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 18. novembra 2013

Aj teraz som sa dala inšpirovať na jednom ruskom webe. Tieto koláčiky sú najchutnejšie v deň, ktorý sa upečú.

12
porcií

Suroviny

450 - 500 g
100 ml
100 ml
60 g
1 ks
2 PL
štipka
20 g
Višňová plnka:
500 g (kompót)
5 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme višňovú plnku. Do hrnca dáme odkônestkované višne, prilejeme šťavu z kompótu, nasypeme cukor, solamyl a dobre rozmiešame. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zhustenia. Tej plnky mi dosť ostalo, odložila som si ju do chladničky a použijem druhý krát.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ideme na prípravu cesta. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, ktoré zalejeme vlažným kefírom. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. Nezabudneme ho cca 2x premiesiť, aby sa prevzdušnilo.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu necháme v teple odpočívať a s druhou pracujeme.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú polovicu postupne rozdelíme na 6 kusov, čiže spolu budeme mať 12 koláčikov.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každého kúska vyformujeme guľôčku.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkáme do kruhu nie príliš na tenko.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Urobíme 6 zárezov ako sú na obrázku.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetky cípy postláčame, aby nám vznikli lupene kvetinky.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kvetinky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. A až tu každý cíp zahneme pod seba, aby boli pekné guľaté.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do stredu vyhĺbime jamky, ja som si pomáhala mojim pomocníkom jamkovačom.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Stredy kvetiniek naplníme višňovou plnkou.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Okraje potrieme vajíčkom a ja som časť koláčikov posypala makom.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    U nás to boli raňajky na sladko.

    Višňové kvetinky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
ozaj velmi pekne kolaciky medovnicek si sikovna a tvoje recepty su dobre!
@alena45 : nech mas akykolvek recept na kysnute cesto;
Ak chces v nom dosiahnut vlacnost /na neskor/, vylepsis ho vzdy:
viacej zltok, smotanu /kyslu-slahackovu, kvalitny yogurt/, tuk, maslo -rozpustit, /niekedy aj olej postaci ale cesto je rozdielne/.
Toto si samozrejme musis prisposobit tekutinami tak, aby si dosiahla krasne vlacne cesto.
Taketo cesto, ja ho volam "fajnove" /rich/ a je vzdy vlacne niekolko dni. Plati pre cesta na slano aj na sladko. Skus a daj vediet.
Prepac, ze to pisem sem, ale TS mi nepracuju.
@honestka veľmi pekne ďakujem a so všetkým čo si napísala súhlasím
@laena45 ak ti môžem odporučiť výborné cesto, tak skús napríklad toto:  varecha.pravda.sk/recepty/adventne-olejove-kolaciky-fotop...

Ja veľmi veľa pečiem z kysnutého cesta a baví ma vždy skúšať nejaké nové cesto - oni tie cestá sa síce podobajú, ale nie je cesto ako cesto, napríklad moja mamka do cesta nepoužívala maslo, ale olej, ja mám vyskúšané, že je veľmi dobré, keď množstvo tuku, ktoré ide do cesta rozdelíš v rovnakom pomere na olej, maslo a bravčovú masť.
@nikola166 ďakujem a už len verím, že budeš spokojná
@janger veľmi pekne ďakujem
krásnučké kvietočky,veľmi sa mi páčia...a nečudujem sa,že máš inšpiráciu z ruského webu, tiež som včera ani nedýchala pri obrázkoch na bulharskom webe,oni sú na kysnuté cestá a tvarovanie fakt machri
kvietočky sú nádherné, ale akosi som čakala že bude plnka aj v okvetných lístkoch. Nedala by sa tam nejak prepašovať? asi by potom praskli a neboli také pekné. Či? I tak ste žienky vynaliezavé keď rôznymi záhybmi a zakrúteniami vytvoríte niečo nové a pekné. Vydarili sa ti. Skúsim tiež.
Páčia sa mi tvoje koláčiky . Vyzdvihujem tvoju úprimnosť , keď si povedala , že koláče nie sú na druhý deň také vláčne. Dávam ti 5*.
@honestka ďakujem ti za rady , ako vylepšiť kysnuté cesto.
@afataga veľmi pekne ďakujem a máš pravdu, že množstvo cukru v plnke sa môže znížiť podľa chuti a kyslosti višní
@ancicka @tetrisss @eviana @izabella929 @nika60 @elysa
@babkamt toto cesto som pripravovala prvý krát a preto som aj pridala tú moju skúsenosť s cestom, teda že je lepšie tieto koláčiky skonzumovať v deň, kedy sa upečú, nehovorím, že sa nedajú zjesť aj na druhý deň, ale už to nie je ono
@ela77 plnka by sa podľa mňa dala dať, vykrojiť jedno koliesko, natrieť plnku, priložiť druhé koliesko, dobre pritlačiť a potom postupovať ako je v obrázkovom postupe, plnku by som zvolila zrejme nejakú čo príliš nevyteká, napríklad makovú
@stacy77777 už sa aj idem pozrieť na nejaký ten bulharský web:), hrozne rada skúšam nové veci a ďakujem za milý komentárik
Odporúčam ubrať z kefíru, nahradiť malým uvareným prelisovaným zemiakom akebo pridať 1 žĺtko naviac a cesto bude vláčne aj na tretí deň. Robil som to ako rohlíky. Väčšiu dávku, skončili aj v mrazáku na desiate pre deti
určite sú dobré aj chuťovo, vyzerajú fantasticky. Pečiem málo lebo by sme priberali. Rada sa však pozriem na upečené skvosty, a tieto kysnuté koláčiky k nim patria. Pekný deň.
použila som čerstvé čerešne, ktoré som mierne rozmixovala + bazový sirup (domáci) namiesto šťavy z kompótu. lebo kompót som nemala a tomu z obchodu nedôverujem. takže som plnku mala trošku bledšiu, ako je na obrázku. výsledok bol priam dokonalý :) vynikajúci recept

Pridaj komentár k receptu: