Foto: medovnicek
Aj teraz som sa dala inšpirovať na jednom ruskom webe. Tieto koláčiky sú najchutnejšie v deň, ktorý sa upečú.
porcií
Suroviny
450 - 500 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
štipka |
|
20 g |
|
Višňová plnka: | |
500 g (kompót) |
|
5 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme višňovú plnku. Do hrnca dáme odkônestkované višne, prilejeme šťavu z kompótu, nasypeme cukor, solamyl a dobre rozmiešame. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zhustenia. Tej plnky mi dosť ostalo, odložila som si ju do chladničky a použijem druhý krát.
-
2
Ideme na prípravu cesta. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, ktoré zalejeme vlažným kefírom. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny.
-
3
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. Nezabudneme ho cca 2x premiesiť, aby sa prevzdušnilo.
-
4
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu necháme v teple odpočívať a s druhou pracujeme.
-
5
Každú polovicu postupne rozdelíme na 6 kusov, čiže spolu budeme mať 12 koláčikov.
-
6
Z každého kúska vyformujeme guľôčku.
-
7
Vyvaľkáme do kruhu nie príliš na tenko.
-
8
Urobíme 6 zárezov ako sú na obrázku.
-
9
Všetky cípy postláčame, aby nám vznikli lupene kvetinky.
-
10
Kvetinky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. A až tu každý cíp zahneme pod seba, aby boli pekné guľaté.
-
11
Do stredu vyhĺbime jamky, ja som si pomáhala mojim pomocníkom jamkovačom.
-
12
Stredy kvetiniek naplníme višňovou plnkou.
-
13
Okraje potrieme vajíčkom a ja som časť koláčikov posypala makom.
-
14
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.
-
15
U nás to boli raňajky na sladko.
@alex37 veľmi pekne ďakujem
@alena45 : nech mas akykolvek recept na kysnute cesto;
Ak chces v nom dosiahnut vlacnost /na neskor/, vylepsis ho vzdy:
viacej zltok, smotanu /kyslu-slahackovu, kvalitny yogurt/, tuk, maslo -rozpustit, /niekedy aj olej postaci ale cesto je rozdielne/.
Toto si samozrejme musis prisposobit tekutinami tak, aby si dosiahla krasne vlacne cesto.
Taketo cesto, ja ho volam "fajnove" /rich/ a je vzdy vlacne niekolko dni. Plati pre cesta na slano aj na sladko. Skus a daj vediet.
Prepac, ze to pisem sem, ale TS mi nepracuju.
@laena45 ak ti môžem odporučiť výborné cesto, tak skús napríklad toto: varecha.pravda.sk/recepty/adventne-olejove-kolaciky-fotop...
Ja veľmi veľa pečiem z kysnutého cesta a baví ma vždy skúšať nejaké nové cesto - oni tie cestá sa síce podobajú, ale nie je cesto ako cesto, napríklad moja mamka do cesta nepoužívala maslo, ale olej, ja mám vyskúšané, že je veľmi dobré, keď množstvo tuku, ktoré ide do cesta rozdelíš v rovnakom pomere na olej, maslo a bravčovú masť.
@nikola166 ďakujem a už len verím, že budeš spokojná
@janger veľmi pekne ďakujem
@honestka ďakujem ti za rady , ako vylepšiť kysnuté cesto.
@ancicka @tetrisss @eviana @izabella929 @nika60 @elysa
@babkamt toto cesto som pripravovala prvý krát a preto som aj pridala tú moju skúsenosť s cestom, teda že je lepšie tieto koláčiky skonzumovať v deň, kedy sa upečú, nehovorím, že sa nedajú zjesť aj na druhý deň, ale už to nie je ono
@ela77 plnka by sa podľa mňa dala dať, vykrojiť jedno koliesko, natrieť plnku, priložiť druhé koliesko, dobre pritlačiť a potom postupovať ako je v obrázkovom postupe, plnku by som zvolila zrejme nejakú čo príliš nevyteká, napríklad makovú
@stacy77777 už sa aj idem pozrieť na nejaký ten bulharský web:), hrozne rada skúšam nové veci a ďakujem za milý komentárik
@havino @mesiar50 veľmi pekne ďakujem
@sonulienka a vieš koľko krát som sa ja už nechala inšpirovať tvojimi skvelými receptami:)
@ekona veľmi pekne ďakujem