Adventné olejové koláčiky fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 27. novembra 2011

Aj tieto koláčiky som objavila u rybičky na stránke: http://www.urybicky.cz/2008/05/vdolecky-ci-kolacky/. Boli príjemným spríjemnením prvej adventnej nedele.

30
porcií

Suroviny

Cesto:
500 g
1,5 dcl
100 g
2 ks
 štipka
250 ml vlažné
30 g
Tvarohová náplň:
300-400 g
2 ks
100 g
 /nemusia byť/
Okrem toho:
troška
 na potieranie
Posýpka:
hrsť
hrsť
troška , alebo masla




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a prilejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Po vykysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny, dôkladne vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Počas kysnutia dva krát premiesime.

  2. 2

    Keď cesto dôkladne vykysne, rozdelíme ho na dve polovice a tie postupne rozvaľkáme a narežeme na štvorčeky cca 4x4 cm. Ja som si pomohla výborným pomocníkom radielkom, ktoré sa teraz dá kúpiť u firmy T-Fornax, toto moje je od mojej kamarátky.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na každý štvorček dáme kopcovitú lyžičku tvarohovej náplne - tú sme pripravili tak, že tvaroh sme dali do plátenka a vyžmýkali sme z neho všetku prebytočnú vodu, potom sme pridali ostatné suroviny a dôkladne sme všetko vymiešali. Na tvarohovú náplň môžeme položiť hrozienka namočené v ume.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zabalíme do buchtičiek a uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Mne vyšli dva plechy - cca 30 koláčikov. Koláčiky prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút kysnúť.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 15 minútach do koláčikov vareškou vyhĺbime jamku, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, do ktorého môžeme pridať malú lyžičku sladkej smotany.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slivkový lekvár rozmiešame s troškou umu, naplníme do zdobičky a naplníme koláčiky.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z múky, Hery alebo masla, cukru urobíme drobenku a koláčiky ňou posypeme.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom už len koláčiky upečieme. Piekla som na 180 C.

    Adventné olejové koláčiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

vierik
Krásne sa Ti podarili,aj ja najnovšie dávam len olej do kysn.cesta a 2-3 PL
pochúťkovej smotany.
rikina
presne tak...kyslá smotana v kysnutom ceste robí zázraky
sneica
podarené koláčiky...a páči sa mi aj radielko...:)
pivonka
Koláčiky máš ako jeden, krásne. Nad tým radielkom som kedysi uvažovala aj ja, ale som veľmi neverila, že to bude fungovať a nechcela som mať ďalší zbytočný krám. Vidím, že som zaváhala. Viem, že mali aj väčšie, tuším 8x8 cm. Stačia takéto malé? U rybičky som zatiaľ po receptoch nepátrala, musím sa tam mrknúť.
marianne69
krasne kolaciky,taketo poznam od starkej,len namiesto oleja vzdy davala mast,su vynikajuce,doteraz ju v kysnutom ceste pouzivam
tinca
obdoba moravských koláčikov,dala by som si povedať, vydarili sa ti krásne:)
elisticka
waaaaaaaaaaaaaau kraaasne !!! lakave kolaciky uz aj ukladam do KK...
medovnicek
Dievčence veľmi pekne ďakujem za milé komentáriky.
pivonka, radielko je výborné, na tej stránke je ponuka rôznych radielok, ja už mám celkom slušnú zbierku od kamarátky z Čiech, som ich veľký obdivovateľ a propagátor, taktiež mám aj tvorítko na šišky a taktiež "dúlkovač" - neviem ako to správne preložiť do slovenčiny. Sú to výborný pomocníci a konečne som sa dočkala ich predaja aj tu u nás. Posledne som si z tej stránky kúpila radielko na trubičky.
medovnicek
pivonka zabudla som ti odpovedať na dotaz či stačí takéto, nuž to záleží od toho aké veľké koláčiky chceš mať, ja mám skoro všetky čo sú v ponuke
lyali
@medovnicek , koláčiky vo všetkých Tvojich receptoch sú krásne :-) Porovnávam rozpisy na kysnuté cesto týchto Tvojich olejových, ale aj Svadobných Ladovych koláčikov s receptom na Moravské svadobné koláče (z olejového kysnutého cesta) od mojej kamarátky, ktorej maminka pochádza z Moravy. Keďže sú v niečom iné a majú svoje finty "fň", skúsim pridať tento týždeň na varechu pre inšpiráciu. Obdivujem všetky z Vás, ktoré sa s kysnutým cestom kamarátite, tak držte palce :-) Vďaka aj za Tvoj rcptík :-)
pivonka
Ďakujem za odpoveď. Radielka podsuniem okoliu ako vhodný darček pre mňa.
medovnicek
lyali už sa veľmi teším na recept, ako si si všimla, ja nepoužívam stále to isté cesto, ale rada skúšam nové a nové a finty "fň" sú to pravé oreché, pretože pomôžu, aby sa koláčiky vydarili tak, ako majú. Určite sa ti podaria. Pre mňa je kysnuté cesto to najjednoduchšie pečenie, ja zasa obdivujem všetky žienky, ktoré dokážu robiť zákuskové a tortové zázraky.
martas11
recept som vyskusala , len kysnute cesto mi robi zaludocnu kyselinu.Vedel by niekto poradit , alebo sa mam zriect tychto vybornych kolacov.
marianne69
@martas11 v prvom rade zemezlc-caj aspon salka denne,dve su idealne,puskvorec jeden dusok pred jedlom a druhy po jedle. zohriat javorovy sirup (70 ml)na 40 stupnov a dat don 1 pl sody,zamiesat a uzivat 1 CL rano,poradil mi to lekar,mne to pomohlo,ale nebolo by od veci skontrolovat zaludok takou protivnou sondou:-)na gastrologii.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia