Vínové pečivo slané i sladké fotorecept

seniorka - fotkaseniorka, 16. februára 2014
Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept)
Foto: seniorka

Tento recept som dostala už dávnejšie od mojej kolegyne. Páčilo sa mi na ňom, že je lacný a nenáročný ako na suroviny, tak i Zobraziť celý popisTento recept som dostala už dávnejšie od mojej kolegyne. Páčilo sa mi na ňom, že je lacný a nenáročný ako na suroviny, tak i na prácu, a navyše hotové výrobky sú krásne nadýchané, krehučké a veľmi, veľmi chutné. Pri skladovaní v mikroténovom vrecku vydržia takéto krehké niekoľko dní. Dovolím si tvrdiť, že sú porovnateľné s koláčikmi, či tyčinkami z lístkového cesta. Skúste a posúďte sami.

100/70
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Na sladké cesto:
300 g
250 g (alebo Palmarin)
7 PL
Na slané cesto - to isté ako na sladké, plus :
1 - 2 ČL
Na povrch cesta slaného:
1 ks (na potretie)
 kto chce
Na povrch cesta sladkého:
cca 150 g
1 ks
Na plnenie:




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebný materiál - na slané i na sladké pečivo.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do 2 misiek som navážila po 1 dávke materiálu na cesto: do jednej na sladké, do druhej na slané, teda to isté, len som pridala soľ a každé cesto som poriadne vymiesila. Zabalila som ich do mikroténových vreciek a dala do chladničky odpočívať na 3-4 hodiny.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako prvé som vybrala odležané slané cesto a hneď som si aj zapla rúru na 180°C. Na pomúčenej doske som cesto vyvaľkala na hrúbku asi 2-3 mm, potrela rošľahaným vajíčkom a zúbkovaným radielkom som ho pokrájala na tyčinky. Až takto nakrájané som cesto posypala polovicu sezamom a polovicu rascou. Pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie a dala piecť cca na 12-15 minút. Vyšli mi 2 plechy, jeden so sezamovým posypom, druhý s rascou.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sezamové tyčinky vybraté z rúry. Rovnako som postupovala aj s rascovými.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po slanom prišlo na rad cesto na sladké koláčiky. Postup práce podobný ako pri tyčinkách, ale pozor, toto cesto sa na povrchu nepotiera vajcom! Formičkami som vykrajovala koláčiky, kládla na plech a dala ich hneď piecť. Po upečení som ich ešte teplé obalila v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým. Pozor, upečené koláčiky sú veľmi krehučké, treba ich obaľovať s citom, aby sa nedolámali. A tu sú sladké koláčiky, krásne nadýchané.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa prvá várka piekla, trošku som skúšala improvizovať. Na niekoľko kúskov srdiečok som dala malinový lekvár (domáci) zmiešaný so slivkovým, okolo lekváru som opatrne potrela srdiečka zvyšným vajíčkom a prikryla som ich ďalšími srdiečkami. Po okrajoch som ich v ruke opatrne popritláčala, dala na plech spolu s nenaplnenými a šup s nimi do rúry. Upečené som ich zase obalila v cukre.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záverečnej fotke som do popredia dala moje skúšobné srdiečka plnené lekvárom a môžem povedať, že sú veľmi dobré, ten lekvár im dodal výbornú osviežujúcu príchuť.

    Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

medovnicek
poznám tú sladkú verziu, ozaj sú to chutné koláčiky, podľa tvojho vzoru vyskúšam ešte upiecť aj tie tyčinky
seniorka
@medovnicek , ďakujem Ti za komentár, videla som tu na vareche nejaké recepty na vínové pečivko, ja mám slané i sladké odskúšané, preto ich stále robím podľa môjho receptu. Slané tyčinky sú super, pekne nafúknuté a rýchlo sa ich človek zbaví. Tiež som sa chcela podeliť aj o moju verziu sladkých, plnených lekvárom, sú fakt výborné.
anka22
sú krásne tie srdiečka, a určite výborné len sa spýtam či lekvár z nich nevytekal
seniorka
@anka22 , ďakujem za pochvalu, lekvár nevytekal, asi to bude tým, že som zmiešala malinový so slivkovým, ktorý je tuhší, poistila som vajcom, aby aj ono srdiečka zlepilo, a tiež som dobre pospájala obvod srdiečok prstami, lebo aj ja som sa bála, že bude lekvár vytláčať. Veď preto som ich urobila iba niekoľko na skúšku, ale vyplatilo sa, teraz už viem, že ich budem robiť častejšie.
@izabella929 , ďakujem za komentár, oni nielen vyzerajú, ale aj skutočne sú veľmi chutné, a navyše lacné :-)
seniorka
@jozka2 , to je pravda, že sú krehké, ale tým sú aj chutné, ale keď trošku odležia napr. pod mikroténom, tak trošku akoby odvlhnú. A slané tyčinky, tie nie sú až tak veľmi krehké, bude to asi tým vajíčkom na povrchu tyčiniek.
eviana
Páčia sa mi všetky... tie sa museli super chrúmať, takýchto fajných chrumkavcov nikdy nie je dosť :)
ebaka
Oceňujem rcp...málo surovín a výsledok určite famozny.Mám rada slané a chrumkavé a Tvoje tak vyzerajú.Páči sa mi verzia na sladko s lekvárom a džemom...aj ja tak kombinujem -:))
lianka
Ja zvyknem tieto keksíky namáčať do citronovej šťavy a potom obalovať v práškovom cukre s vanilkou. Tiež je to výborné.
seniorka
@eviana , @ebaka , ďakujem za uznanie, treba len vyskúšať.
@lianka , a nerozmočia sa tým namáčaním? A čo sa týka citrónovej šťavy, nie sú moc kyslé? Tiež ďakujem za komentár.
lianka
@seniorka , nie nerozmočia, to sa iba namočí a obalí v cukre, sú svieže, nám to tak chutí. Recept som dostala a chutia nám. Inak, zabudla som napísať, že sa namočí len spodná strana.
seniorka
@lianka , ďakujem za odpoveď a vysvetlenie, nabudúce skúsim zopár kúskov aj s tvojou verziou. Môže to byť naozaj zaujímavé.
seniorka
@jerica , ďakujem za uznanie, sú naozaj dobré, ako slané, tak i sladké a s tým lekvárom - je síce trošku väčšia piplačka, ale stojí to za to :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia