Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept)

Autor receptu: seniorka

Tento recept som dostala už dávnejšie od mojej kolegyne. Páčilo sa mi na ňom, že je lacný a nenáročný ako na suroviny, tak i na prácu, a navyše hotové výrobky sú krásne nadýchané, krehučké a veľmi, veľmi chutné. Pri skladovaní v mikroténovom vrecku vydržia takéto krehké niekoľko dní. Dovolím si tvrdiť, že sú porovnateľné s koláčikmi, či tyčinkami z lístkového cesta. Skúste a posúďte sami.

100/70
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebný materiál - na slané i na sladké pečivo.
  2. Do 2 misiek som navážila po 1 dávke materiálu na cesto: do jednej na sladké, do druhej na slané, teda to isté, len som pridala soľ a každé cesto som poriadne vymiesila. Zabalila som ich do mikroténových vreciek a dala do chladničky odpočívať na 3-4 hodiny.
  3. Ako prvé som vybrala odležané slané cesto a hneď som si aj zapla rúru na 180°C. Na pomúčenej doske som cesto vyvaľkala na hrúbku asi 2-3 mm, potrela rošľahaným vajíčkom a zúbkovaným radielkom som ho pokrájala na tyčinky. Až takto nakrájané som cesto posypala polovicu sezamom a polovicu rascou. Pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie a dala piecť cca na 12-15 minút. Vyšli mi 2 plechy, jeden so sezamovým posypom, druhý s rascou.
  4. Sezamové tyčinky vybraté z rúry. Rovnako som postupovala aj s rascovými.
  5. Po slanom prišlo na rad cesto na sladké koláčiky. Postup práce podobný ako pri tyčinkách, ale pozor, toto cesto sa na povrchu nepotiera vajcom! Formičkami som vykrajovala koláčiky, kládla na plech a dala ich hneď piecť. Po upečení som ich ešte teplé obalila v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým. Pozor, upečené koláčiky sú veľmi krehučké, treba ich obaľovať s citom, aby sa nedolámali. A tu sú sladké koláčiky, krásne nadýchané.
  6. Kým sa prvá várka piekla, trošku som skúšala improvizovať. Na niekoľko kúskov srdiečok som dala malinový lekvár (domáci) zmiešaný so slivkovým, okolo lekváru som opatrne potrela srdiečka zvyšným vajíčkom a prikryla som ich ďalšími srdiečkami. Po okrajoch som ich v ruke opatrne popritláčala, dala na plech spolu s nenaplnenými a šup s nimi do rúry. Upečené som ich zase obalila v cukre.
  7. Na záverečnej fotke som do popredia dala moje skúšobné srdiečka plnené lekvárom a môžem povedať, že sú veľmi dobré, ten lekvár im dodal výbornú osviežujúcu príchuť.