Vínové pečivo slané i sladké (fotorecept)
Autor receptu: seniorka
Tento recept som dostala už dávnejšie od mojej kolegyne. Páčilo sa mi na ňom, že je lacný a nenáročný ako na suroviny, tak i na prácu, a navyše hotové výrobky sú krásne nadýchané, krehučké a veľmi, veľmi chutné. Pri skladovaní v mikroténovom vrecku vydržia takéto krehké niekoľko dní. Dovolím si tvrdiť, že sú porovnateľné s koláčikmi, či tyčinkami z lístkového cesta. Skúste a posúďte sami.
100/70 porcií |
30 minút príprava |
12-15 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si potrebný materiál - na slané i na sladké pečivo.
- Do 2 misiek som navážila po 1 dávke materiálu na cesto: do jednej na sladké, do druhej na slané, teda to isté, len som pridala soľ a každé cesto som poriadne vymiesila. Zabalila som ich do mikroténových vreciek a dala do chladničky odpočívať na 3-4 hodiny.
- Ako prvé som vybrala odležané slané cesto a hneď som si aj zapla rúru na 180°C. Na pomúčenej doske som cesto vyvaľkala na hrúbku asi 2-3 mm, potrela rošľahaným vajíčkom a zúbkovaným radielkom som ho pokrájala na tyčinky. Až takto nakrájané som cesto posypala polovicu sezamom a polovicu rascou. Pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie a dala piecť cca na 12-15 minút. Vyšli mi 2 plechy, jeden so sezamovým posypom, druhý s rascou.
- Sezamové tyčinky vybraté z rúry. Rovnako som postupovala aj s rascovými.
- Po slanom prišlo na rad cesto na sladké koláčiky. Postup práce podobný ako pri tyčinkách, ale pozor, toto cesto sa na povrchu nepotiera vajcom! Formičkami som vykrajovala koláčiky, kládla na plech a dala ich hneď piecť. Po upečení som ich ešte teplé obalila v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým. Pozor, upečené koláčiky sú veľmi krehučké, treba ich obaľovať s citom, aby sa nedolámali. A tu sú sladké koláčiky, krásne nadýchané.
- Kým sa prvá várka piekla, trošku som skúšala improvizovať. Na niekoľko kúskov srdiečok som dala malinový lekvár (domáci) zmiešaný so slivkovým, okolo lekváru som opatrne potrela srdiečka zvyšným vajíčkom a prikryla som ich ďalšími srdiečkami. Po okrajoch som ich v ruke opatrne popritláčala, dala na plech spolu s nenaplnenými a šup s nimi do rúry. Upečené som ich zase obalila v cukre.
- Na záverečnej fotke som do popredia dala moje skúšobné srdiečka plnené lekvárom a môžem povedať, že sú veľmi dobré, ten lekvár im dodal výbornú osviežujúcu príchuť.