Vianočný venček s mandľovou plnkou fotorecept

janger - fotkajanger, 6. decembra 2011
Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept)
Foto: janger

V zime sa u nas casto jedia taketo plnene kolaciky. Byvaju v roznych podobach. Hlavne v mikulasskom obdobi, vtedy to ma podobu palice (rolky), Zobraziť celý popisV zime sa u nas casto jedia taketo plnene kolaciky. Byvaju v roznych podobach. Hlavne v mikulasskom obdobi, vtedy to ma podobu palice (rolky), pismena (podla zaciatocneho pismena mena obdarovaneho). A na Vianoce su to zase venceky. Ja som takyto vencek upiekla, pojde do mraznicky k Vianociam...Vzdy som kupovala hotovy, ale tentokrat som sa rozhodla ho upiect. Recept na plnku som uviedla zvlast.

40 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
 na potretie
 na posypanie dosky
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Recept na mandlovu plnku najdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-fotorecept/22604-recept.html

  2. 2

    Pouzila som mrazene listkove cesto. Treba ho nechat rozmrazit. Moze byt, samozrejme, aj vlastne robene cesto, potom to je este lepsie

    Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmrazene cesto vyvalkame na pomucenej doske na obdlznik, asi 60*13cm. Z mandlovej plnky usulame valcek, ktory je o nieco kratsi, ako cesto.

    Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku zvinieme do cesta. Jednu stranu (dlhu) potrieme vodou, aby sa cesto zlepilo.

    Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom prelozime rolku na pekac a spravime vencek. Spoj treba dobre spojit. Ja som dobre nespojila, trosku plnky mi vytieklo. Aby som spoj trosku zamaskovala, spravila som maslicku. Cely vencek sa potrie rozslahanym vajcom.

    Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame do rury piect, teplota 200 stupnov (klasicka elektricka rura), asi 35 minut. Maslicku som po urcitej dobe zakryla alobalom, bola by inac zhorela. Treba davat na to pozor. Pred dopecenim som to vybrala z rury, este raz potrela vajcom, posypala mandlovymi lupienkami a dala som to este asi 5 minut piect.. Po upeceni nechame ochladit.

    Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom posypeme praskovym cukrom. Vencek sa moze ozdobit aj inak. Napriklad, potriet pred pecenim vajickom, a po upeceni ozdobit kandizovanymi ceresnickami, alebo pomarancovou korkou.... Krajaju sa male kusky, lebo je to dost syte a bohate na kalorie.

  8. 8

    Este dodam. Tento vencek je vyborny (teda my to tak mame velmi radi),ked je este trosku teply. Ale mozete si ho samozrejme pripravit aj popredu. A pred podavanim dat na chvilu do vyhriatej rury. Nedavat do obycajnej mikrovlnky, to by to cesto stratilo taku chrumkavost....My to niekedy robime aj tak, ak sa nam nechce rozpalovat rura, tak si zohrejeme kusky na suchej panvici. Ale to je len taky moj tip, jedava sa aj v chladnom stave.

  9. 9

    Vopred mozete aj zmrazit, ci uz upeceny, alebo este neupeceny. Ak ho zmrazite neupeceny, tak po vytiahnuti z mraznicky najprv nechat rozmrazit a potom upiect beznym sposobom. Zmrazit neupeceny by som radila len v pripade, ak ste pouzili cerstve listkove cesto. Upeceny sa moze zmrazovat v kazdom pripade, ci uz bolo pouzite cerstve alebo mrazene cesto.

Diskusia k receptu

samanka
krásny je Tvoj venček a predpokladám, že veľmi chutný, lebo sa do mandľovej hmoty nepridáva aróma. Tú ja nemusím..:-)))
janger
Dakujem vam. @samanka , mas pravdu, mandlovu aromu ani ja nemam rada. Hned to zacitim :-(. A okrem toho sa predavaju aj neprave plnky, v ktorych su spracovane marhulove jadra, alebo fazula. A kopa mandlovej aromy. Ale to uz potom vidiet aj na cene. Ked je takato plnka podzrivo lacna, tak to radsej nekupim...
babidka
zeby sme u nas mali holandske sladke hody ? kolaciky aj vencek plnene tou mandlovou plnkou nemaju chybu !
janger
Dakujem, tesim sa :-).
Ano, @3sandra3 , ta plnka je uvedena v bode 1. V komentaroch sa to ukaze inofarebne, v postupe nie. Neviem, ako by som to spravila, aby to bolo aj v postupe inofarebne, ze by sa dalo na to hned kliknut ;-).
janger
@babidka , ak budu hody, tak nech sa podari :-)! Myslim, ze aj s nejakym slovenskym pernickom by bola ta plnka dobra, tak to by boli slovensko-holandske hody, :-))).
cica2
krásny venček si upiekla a ešte aj plnený, musí byť výborný....kk :-)
dorisa
aj ja sa pripájam s blahoželaním, krása.
babidka
blahozelam ! Mimochodom - plnka je uz pripravena a vencek bude /sice predcasne / u nas v nedelu :-) jednoducho som nevydrzala...
janger
Velmi pekne dakujem :-). Takej krasnej kucharskej knihe som strasne rada. To citam ako literaturu ;-))) Dufam, ze sa mi podari nieco z nej spravit, potom sa podelim o recept.
jerica
@janger Janu-lienka gratulújéééém , teším sa s Tebou , len ty s Tvojim receptom pre mňa si bola horúci favorit na vyšší stupienok, ale aj učenie a opakovanie je matka múdrosti,Ty si ešte mladá tak sa Ti tá krásna výhra určite zíde keď budeš chcieť spraviť & pridať recept na varecha.sk len by som bola rada keby si ostala verná vareche,lebo ja som si na varechu zvykla a nechcela by som ju opustiť.
janger
Dievcata moje mile, dakujem vam pekne!
@jerica Jarka, aky kompliment, pises, ze 'ty si este mlada', hahaha. Tej knihe som ozaj velmi rada :-).
3sandra3
tak, ja som dnes tento Tvoj venček robila,,, je to úžasná chuť,,, mňam
cica2
@janger ja som si tvoj receptík hneď vtedy uložila a teraz sa k tvojmu krásnemu venčeku opäťrada vraciam, aby som ti mohla z celého srdca zagratulovať :-D Už teraz sa teším na tvoje ďalšie recepty, ktoré nám pripravíš aj z tej krásnej knihy, ešte raz gratulujm:-D
cica2
oprava gratulujem.....už mi blbne klávesnica, musím baterky vymeniť:-))
janger
Dakujem!
@3sandra3 , tesim sa velmi, ze chutil :-). @cica2 , prave som sa vratila zo Slovenska, takze som si uz aj tuto krasnu knihu priniesla :-). Ked nieco z nej vyskusam, tak sa aj s vami podelim....
zuzliak
Taky presne bol v predvianocnom vydani Delicious- mas ho krasne spraveny. Tiez som rozmyslala, ze ho spraim a nakoniec to vyhrali truffels :) Blahozelam :)
janger
@zuzliak , ten casopis nepoznam...Ale idem pozriet na internete, ci ho (vencek) najdem. Inac, na ten vencek ani nejaky zlozity recept netreba, lebo u nas sa bezne tieto vence kupuju (malokto ich robi, Holandania si nejako moc na vypekanie nepotrpia). A ked vies spravit plnku (alebo kupis hotovu), mas listkove cesto, tak uz ani casopis k tomu netreba ;-). Jednoduche pecenie. Ty Delicious kupujes?
alex100
Neviem si to predstaviť , o takejto plnke som ani nepočul, už som si to dal do KK a skúsim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia