Vianočný venček s mandľovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: janger

V zime sa u nas casto jedia taketo plnene kolaciky. Byvaju v roznych podobach. Hlavne v mikulasskom obdobi, vtedy to ma podobu palice (rolky), pismena (podla zaciatocneho pismena mena obdarovaneho). A na Vianoce su to zase venceky. Ja som takyto vencek upiekla, pojde do mraznicky k Vianociam...Vzdy som kupovala hotovy, ale tentokrat som sa rozhodla ho upiect. Recept na plnku som uviedla zvlast.

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Recept na mandlovu plnku najdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-fotorecept/22604-recept.html
  2. Pouzila som mrazene listkove cesto. Treba ho nechat rozmrazit. Moze byt, samozrejme, aj vlastne robene cesto, potom to je este lepsie
  3. Rozmrazene cesto vyvalkame na pomucenej doske na obdlznik, asi 60*13cm. Z mandlovej plnky usulame valcek, ktory je o nieco kratsi, ako cesto.
  4. Plnku zvinieme do cesta. Jednu stranu (dlhu) potrieme vodou, aby sa cesto zlepilo.
  5. Potom prelozime rolku na pekac a spravime vencek. Spoj treba dobre spojit. Ja som dobre nespojila, trosku plnky mi vytieklo. Aby som spoj trosku zamaskovala, spravila som maslicku. Cely vencek sa potrie rozslahanym vajcom.
  6. Dame do rury piect, teplota 200 stupnov (klasicka elektricka rura), asi 35 minut. Maslicku som po urcitej dobe zakryla alobalom, bola by inac zhorela. Treba davat na to pozor. Pred dopecenim som to vybrala z rury, este raz potrela vajcom, posypala mandlovymi lupienkami a dala som to este asi 5 minut piect.. Po upeceni nechame ochladit.
  7. Potom posypeme praskovym cukrom. Vencek sa moze ozdobit aj inak. Napriklad, potriet pred pecenim vajickom, a po upeceni ozdobit kandizovanymi ceresnickami, alebo pomarancovou korkou.... Krajaju sa male kusky, lebo je to dost syte a bohate na kalorie.
  8. Este dodam. Tento vencek je vyborny (teda my to tak mame velmi radi),ked je este trosku teply. Ale mozete si ho samozrejme pripravit aj popredu. A pred podavanim dat na chvilu do vyhriatej rury. Nedavat do obycajnej mikrovlnky, to by to cesto stratilo taku chrumkavost....My to niekedy robime aj tak, ak sa nam nechce rozpalovat rura, tak si zohrejeme kusky na suchej panvici. Ale to je len taky moj tip, jedava sa aj v chladnom stave.
  9. Vopred mozete aj zmrazit, ci uz upeceny, alebo este neupeceny. Ak ho zmrazite neupeceny, tak po vytiahnuti z mraznicky najprv nechat rozmrazit a potom upiect beznym sposobom. Zmrazit neupeceny by som radila len v pripade, ak ste pouzili cerstve listkove cesto. Upeceny sa moze zmrazovat v kazdom pripade, ci uz bolo pouzite cerstve alebo mrazene cesto.