Vianočný koláč

Autor receptu: harnovaeva1948

Vianočný koláč pre tých čo nechcú pribrať a strážia si cholesterol.

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najskôr premiešame sypké potraviny, aby sa nám sóda bikarbóna dobre premiešala. Poumývané jablko postrúhame aj so šupkami, premiešame s medom (ak sme nepoužili cukor) kefírom, olejom citrónovou kôrou, avokádom, hrozienkami a so sypkými potravinami. Hmotu vylejeme na plech s papierom a dáme piecť asi 30 minút pri 180 stup. Po vychladnutí na koláč bielkovou polevou !nakreslíme hviezdičky. (Bielok vyšľaháme, pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor)
  2. Požitie papieru má mnoho výhod. Plech nemusíme umývať, ostane čistý, lebo sme nemuseli použiť tuk a strúhanku či múku na posypanie plechu. Nôž pri krájaní sa dotýka papiera a teda ho nemusíme často brúsiť
  3. Koláč, ktorý jeme obsahuje množstvo látok, ktoré znižujú hladinu celkového i LDL cholestereolu a naopak zvyšujú HDL (dobrý cholesterol) Cukor má vysoký glykemický index, ale koláč obsahuje potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré „riedia“ a spomaľujú zvyšovanie hladiny cukru v krvi a v konečnom dôsledku znižujú pocit hladu. Ak jeme normálne, rešpektujeme napr. aj pravidlá stravovania – jesť 5- 6x tak vnímame signály o hlade či nasýtenosti, ktoré nám vysiela náš mozog (konkrétnejšie –hypotalamus). Byť štíhlou neznamená zakazovať si jedlá, na ktoré mám chuť, Byť štíhlou znamená jesť všetko na čo mám chuť. A naša chuť nám vyberie potraviny, ktoré sú zdravé. No aby sme sa dopracovali k tejto filozófii treba nejaký čas venovať štúdiu zdravej výživy a následne prijať jej pravidlá tak prirodzene ako napr. dýchať vzduch.