Vianočné šuhajdy

alex100 - fotkaalex100, 20. decembra 2011
Vianočné šuhajdy
Foto: alex100

Základ receptu je z o starej kuchárskej knihy Dalibora Vozára , no keďže nám to moc nechutilo tak som ho vylepšil. Odvtedy každý , kto ich jedol povedal, že lepšie šuhajdy nejedol. Nám chutia a to je dôležité. Okrem toho sa treba na ne pripraviť už od leta a to naložením višní do cukru a vodky.

100
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

500 g
200 g
2 PL
10 g
200 g
1 deci
500 g
2 deci
100 ks
400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme plnku . Mlieko dáme variť s mletým cukrom a vanilkovým cukrom. necháme vrieť asi 5 - 8 minút. potom odstavíme a zamiešame do neho maslo, keď sa maslo za stáleho miešania rozpustí tak primiešame dve lyžice kakaa. Hrniec ponoríme do studenej vody a za miešania hmotu vychladíme. ( nemusí byť úplne studená ). Do chladného zamiešame orechy a rum. Všetko premiešame tak aby sme mali hustú kašu.

    Vianočné šuhajdy - obrázok 1
  2. 2

    V plechovej miske nad parou, alebo vo vodnom kúpeli rozpustíme tuk a čokoládu

  3. 3

    papierové košíčky, najlepšie sú hlbšie, porozkladáme na plech a do každého dáme na dno , asi jednu kávovú lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Kým budete robiť posledný košíček tak tie prvé už budú tuhé.

    Vianočné šuhajdy - obrázok 3
  4. 4

    Do každého košíčka dáme primerané množstvo plnky

    Vianočné šuhajdy - obrázok 4
  5. 5

    Navrch pridáme jednu višňu a trošku ju pritlačíme do plnky

    Vianočné šuhajdy - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme čokoládou a na vrch môžeme ale nemusíme dať oriešok.

    Vianočné šuhajdy - obrázok 6
  7. 7

    Ak niekto nevie ako si spraviť super višňové boule tak tu je postup. jedno kilo višní, liter vodky a kilo cukru. Do trojlitrového pohára dáme postupne višne cukor a vodku. Zavrieme a necháme do Vianoc. Dole na obrázku sú už vykôstkované višne. Likér už máme vo fľaškách.

    Vianočné šuhajdy - obrázok 7

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Áno s višňami z griotky, to sú tie pravé vianočné šuhajdy. Sú krásne a aj výborné, lebo kým mi nevyschla višňa v záhrade, robila som domácu griotku a višne som na vianoce použila takto - presne ako Ty.
Áno toto sú pravé šuhajdy. Višňa troška eliminuje veľa sladkého a spolu s orechami a čokoládou robí nebíčko v papuľke. Iné recepty ktoré použivajú iné suroviny uvádzajú vareškárov len do omylu svojim názvom "šuhajdy".
Inak môžu sa použiť namiesto višní aj čerešne.
Si šikuľka, ale ja tiež, lebo už ich mám na balkóne.
ja som dnes robila šuhajdy podla svojho receptu s orechovou plnkou , ale tento tvoj s višňami sa mi tiež veľmi páči. Na budúce ich vyskúšam určite sú šťavnaté a fajnové.
ja dakujem za rcp. robila som ich na vianoce a sú naozaj také originál, aké majú byť, uložila som si ich a odteraz budem robiť iba tieto, pre mňa sú najlepšie. Ešte som ich všetky nevyjedla, stále si na nich pochutnávam a je ich aj z uvedenej dávky veľa. Ďakujem ešte raz.
Suhajdy podla tohto receptu sme robili pred Vianocami, perfekne, dakujem za recept, naozaj chutia vynikajuco. Griotku tu nedostat, tak sme dali Amaretto. Nakolko nemam rada Ceru, dali sme Kokosovy tuk Uspech bol velky.;)

Pridaj komentár k receptu: