Vianočné šuhajdy
Autor receptu: alex100
Základ receptu je z o starej kuchárskej knihy Dalibora Vozára , no keďže nám to moc
nechutilo tak som ho vylepšil. Odvtedy každý , kto ich jedol povedal, že lepšie šuhajdy
nejedol. Nám chutia a to je dôležité. Okrem toho sa treba na ne pripraviť už od leta a to
naložením višní do cukru a vodky.
100 porcií |
120 minút príprava |
Postup
- Najprv si spravíme plnku . Mlieko dáme variť s mletým cukrom a vanilkovým cukrom. necháme vrieť asi 5 - 8 minút. potom odstavíme a zamiešame do neho maslo, keď sa maslo za stáleho miešania rozpustí tak primiešame dve lyžice kakaa. Hrniec ponoríme do studenej vody a za miešania hmotu vychladíme. ( nemusí byť úplne studená ). Do chladného zamiešame orechy a rum. Všetko premiešame tak aby sme mali hustú kašu.
- V plechovej miske nad parou, alebo vo vodnom kúpeli rozpustíme tuk a čokoládu
- papierové košíčky, najlepšie sú hlbšie, porozkladáme na plech a do každého dáme na dno , asi jednu kávovú lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Kým budete robiť posledný košíček tak tie prvé už budú tuhé.
- Do každého košíčka dáme primerané množstvo plnky
- Navrch pridáme jednu višňu a trošku ju pritlačíme do plnky
- Zalejeme čokoládou a na vrch môžeme ale nemusíme dať oriešok.
- Ak niekto nevie ako si spraviť super višňové boule tak tu je postup.
jedno kilo višní, liter vodky a kilo cukru. Do trojlitrového pohára dáme postupne višne cukor a vodku. Zavrieme a necháme do Vianoc.
Dole na obrázku sú už vykôstkované višne. Likér už máme vo fľaškách.