Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz 	         
	        
	        Ľudový rozprávač Fero zo Šariša bol môj nebohý otec. Venoval sa tejto záľube, vyplývajúcej z veľkej lásky k svojmu rodnému regiónu. V rokoch 1955÷1989 ho bolo vidieť hlavne na -vihodze- v šarišskom kroji a s nezabudnuteľným hnedým kufríkom s nálepkami. Rozdával ľuďom radosť a smiech a miloval domácu kuchyňu a Vianoce a aj nás, s bratom Imrichom, naučil, že u Blaškovcov -bombaľky-, ako volal opekance, na štedrovečerný stôl pripravuje zásadne otec, manžel, hlava rodiny, s úderom 8. hodiny rannej. | 		  
				  	  
				  	6 (8÷12?) porcií  | 
				  	  
				  	30/360 minút príprava  | 
 
 Postup- Tento recept, na konečnú úpravu domácich opekancov, som Vám sľúbil 18. novembra t. r., keď som uverejnil postup na pečenie -vihodňarskich bobaľkoch- a tak som, kvôli Vareche, začal s prípravou štedrej večere o týždeň skôr. Dúfam, že tieto opekance vydržia sedem dní a keď nie, nič sa nestalo. Napiekol som ich aj do zásoby a na budúci piatok môže byť repete. 
       Viem, že práve na sviatky Vianočné, každá rodina dodržiava dlhoročné zvyky a tradície, ale raz snáď dostanete chuť aj na nejaký nový receptík, s inou kombináciou ingrediencií a chutí, zo stola sviatkov pokoja a mieru u nás doma, na Slovensku. Receptúra blaškovských bobaliek patrí do rodinnej pokladnice. Prešla mnohými inováciami a túto, pre tentoraz svoju finálnu, venujem pamiatke môjho otca. Tak nech sa páči, toto je sólo pre Abov, Gemer, Spiš, Šariš a Zemplín! 
       Pripravíme si všetko, čo potrebujeme k rukám.
 - Dobre vysušené opekance uložíme do pracovnej misy (weindlingu), zasypeme pomletým makom, pridáme vanilku, nastrúhanú kôru z citróna, pomaranča a mandarínky a balíček hrozienok.
 - Kryštálový cukor skaramelizujeme v 2, 5÷3 l vysokom hrnci, ak dostane nádhernú vianočnú farbu a krásnu vôňu,
 - pridáme 8 PL čerstvého masla a po jeho spojení sa s karamelom, 
 - opatrne zalejeme teplou až horúcou vodou (ja presne odmeraný objem vopred nechám zovrieť v čajníku); postupne do variaceho sa nálevu prilievame med, olivový olej (tentoraz extra panenský), štipku soli a na záver aj 1 PL vanilkového extraktu. Vo chvíli, keď sa ukáže pena,
 - touto vriacou emulziou zalejeme opekance s makom, vynilkovým cukrom, strúhanou kôrou a hrozienkami, premiešame, zakryjeme čistou utierkou a ideme poumývať a odložiť použitý riad a pomôcky.
 - Po 60´ opekance jemne premiešame a opäť prikryjeme utierkou a pretože sa pripravujeme na Štedrú večeru, ideme s čvorgľami postaviť a ozdobiť Vianočný stromček.
 - Po ďalších 60´opäť opekance nežne premiešame, zakryjeme utierkou a pomôžeme manželke uvariť sedem klobásovú kapustnicu a zemiaky v šupke na šalát.
       Po hodine napätého čakania, konečne, povrch opekancov pokropíme kvalitným tmavým voňavým rumom (až teraz, nie skôr!), premiešame a zakrytý weindling odnesieme do chladu komory alebo garáže, kde na nás bude čakať až naň príde rad.
Medzitým pripravujeme darčeky pre Ježiška a so skrčeným čelom rozmýšľame, kde sme niektoré z nich ukryli (svedkom mi je moja dcérka Bábika Angelika). Dokončíme zemiakový šalát a pomôžeme -poviť- rybku do trojpyžamka.
 - Ak už Vaša krajšia polovička rozprestrela na stôl obrus s vianočným motívom, rozložíte naň taniere, príbory, poháre a poháriky, oblátky, med a plátky cesnaku a ešte sviatočný svietnik z rodinného striebra. Pripravíte si slávnostný príhovor s poďakovaním, zvlášť pre Vaše nežnejšie ja!
       Servírovanie: na malých bielych tanierikoch s dezertnými vidličkami na slávnostnom Štedrovečernom stole a zapíjame tým, kto čo a koľko môže: Vianočným pečeným čajom, lipovým čajom, bylinkovým či zelinkovým čajíkom, prevareným vínkom so škoricou a klinčekami, alebo Šráczovým ekrazitom (uvarím, nafotím a pridám na Varechu). 
	
 -        Všetkým Vám, ctené dámy, vážení páni, aj Vám milé deti, čvorgli, kotňaci a ostatná krpatá háveď, vzácni moji priatelia, zo srdca prajem šťastné, veselé a požehnané sviatky kúzelných Vianoc, ako aj pevné zdravie, silné nervy a úspešné kroky v dňoch Nového roka 2011! 
       A abi som ňezapomnul, ta aj po našim, po vihodňarski, jak muj Tatuš i Ocec hutoreľi: naj Vam da šickim, ľube mojo, Panboško zdrave, Panamaria peňeži a Kristuspan paľenki, potom už budze šicko na poriadku, ľem še majme radzi a bečeľujme jeden druheho!
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |