Vianočné keksíky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 10. decembra 2011
Vianočné keksíky (fotorecept)
Foto: ancicka

Z lineckého cesta.

70
porcií
15min+1 hod minút
príprava
2x15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

320 g
250 g
100 g
3 ks
1 ks
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Suroviny,

    Vianočné keksíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto a necháme na chladnom mieste 1 hodinu.Rozdelíme na polovicu.Z jednej polky vykrajujeme kolieska a z druhej vytlačame na mlynku.

    Vianočné keksíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme mlynček ,

    Vianočné keksíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto na pomučenej doske a vykrajujeme kolieska.Kolieska ukladáme na vymastený plech. Kraj každého kolieska pretriem rozšľahánym vajcom,

    Vianočné keksíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na kolieska na mlynčeku vytlačame a kladieme na koliesko. Do stredu ozdobnou trubičkou plníme lekvárom. Dáme upiecť do vyhriatej rúry.

    Vianočné keksíky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

smajliqa
ahoj,,,, a mohli by byt aj kakaukove, ze??? staci ked dam do cesta kakao????
kata50
Anička, tak takéto koláčiky tu ešte neboli. Výborný nápad :-))
palokuchki
Velmi pekne keksiky. Videla som tiez podobne, ale spodne cesto bolo kakaove.
ancicka
@ dakujem vám dievčence za komentáre,
@ smajliga,áno pridaj kakao a budú kakaové,alebo ako vraví palokuchki.
Je to dobrý typ!
ela77
ak sa prinútim konečne ísť niečo upiecť, tak tieto tvoje určite nebudú chýbať. S tým venčekom hore je to výborný nápad. Ste šikulky, ktoré si viete takto poradiť a využiť to čo máte v kuchyni.
evusik
takéto isté cesto na strojčekové pečivo mám aj ja a robím každé Vianoce, to musí byť.... čo sa mi ale zvlášť páči a čo nepoznám je spôsob ako si tie koláčky poskladala, vyzerajú ako hviezdičky, veľmi pekné, toto určite vyskúšam :-)
gittka
super,všetko sa robí naraz...nemusia sa zlepovat ako klasika...určite skúsim a ten nápad s mlynčekom na vrch...to som ešte nevidela!skvelé!!!
garanco
Anička, krásne, nápadité! Cesto zo Zlatým klasom som ešte nerobila a práve včera som upiekla strojčekové - škoda, mohla som urobiť podľa Teba, ale budú až nabudúce:-))
martamm
Krasne, vyborne a setriace pracu, ukladam. Chcem sa spytat, aky lekvar si davala, mam obavy, ze ked som robila s Gelfixom, ci mi pri peceni nevytecie
elisticka
robim cesto ako ty ale len tycinky zlepovane z toho ale tvoeje kolieska su krasne zas nejaka zmena :-))
jeka
@an čička,tiež robím cestičko ako ty,no iba to odmlynkujem,upečiem,zlepím a zjeme to,ani by ma nenapadlo urobiť takúto verziu,dakujem pekne za inširáciu zase niečo nové zo starého.
waocipa
tak tieto budu u nás na sviatky ďakujem za inspiráciu....
olinka12
Výborné určite nebude chýbať cez sviatky u nás na stole. Ukladám do KK.
orchidea
Veľmi pekné, len nemám mlynček s ktorým by som to urobila, ukladám si však recept, možno vymyslím niečo.
ancicka
@martamm ,ja som dala domáci čerešňový, ale bez gefixu.Mne sa osvedčila aj miešaná marmeláda.
@dakujem vám za komentáre!
irenaw
škoda, že už mám linecké napečené, tieto sú veľmi pekné. uložím a budú o rok :)
anykama
Žienky moje začnite prosím Vás vypekať také koláčiky od ktorých nebude váha /osobná/ stúpať.
ela77
idem ich práve piecť, len nerozumiem tomu -2 x 15 minút piecť na 180 st.C. To si myslela dva plechy???, alebo ako.Dúfam, že sa pozrieš na reakcie a odpovieš než to hodím do rúry. Vďaka.
ela77
@ancicka , vďaka, myslela som si, ale istota je istota, preto som sa pýtala.
Ja som si síce recept, trocha prispôsobila, urobila som klasiku, ale trocha inak ako píšu žienky. 3:2:1-začínam múkou, cukor a potom tuk .Takže toho tuku je menej iba jeden diel a keď to nejde dobre zmiesiť, tak pridám jogurt, alebo mlieko. Mne sa hlavne páčil ten tvoj nápad kombinovať kolieska spolu s vytláčanými zo strojka a džem. Ešte raz vďaka.
ela77
zabudla som napísať, že som to doslova odflákla, že skúsim. Cesto som urobila na 3 dávky a rozdelila. Do jednej som dala orechy mleté, do druhej kokos a do tretej ešte Zlatý klas. Takže niektoré budú iba vykrajované a niektoré kombinované z tvojim nápadom z vytláčanými kolieskami. Zdá sa že to bude v poriadku. zabila som až 3 muchy jednou ranou.
marta5
orchidea-na to stačí mlynček na mäso a tvoritko, ktoré sa dá kúpiť.Ja takto robím kokosové mleté.Keksíky sú skvelé.
ela77
@ancicka , neboj nezabudla som potrieť okraj kolieska vajíčkom, lebo inak by sa asi nezlepili pri pečení, len som mala- ako sa vraví veľké oči- a do tých vzniknutých jamôk som dala asi viac džemu, tak zostal tak trocha ešte mäkký. Dala som marhuľový lekvár. Bol to výborný nápad s tými kolieskami.Škoda , že tu nemáme smajlíkov k dispozícii, dala by som palec hore.
karem
Ja som dala slivkovy lekvár troška zriedený a neroztiekol sa , koláčiky sú krásne , ďakujem za tip...:)
evia
tak ja neviem, ale asi som najväčšie nemehlo zo všetkých registrovaných varecháčov. Ja som nemohla cez strojček vytlačiť vrchné koliesko, lebo cesto je dosť husté a pri tlačení mi vypádavala mriežka z toho držiaka. Tak som sa naštvala a vrchné koliesko som vyšulkala a tak dala navrch. No je to niečo iné, ale také krásne, ako na obrázku to nie je a som z toho smutná. Lekvár mi nevytekal a chuťovo sú v pohode, ale ten vzhľad mi chýba
ancicka
@evia ,a mala si vhodný mlynček na formičku,ked ti to nypadavalo,ved cesto nieje tvrdé.Asi treba z mlynkom nieče urobiť.
evia
no manžel mi dnes tie vodiace lištičky, na ktorých drží kovový plát s výrezmi trochu priklepol, ale už sú koláčiky hotové, tak skúsim nabudúce. Chuťovo sú výborné, lebo polovica je už preč
garanco
Až včera prišiel rad na Tvoje keksíky, boli výborné, aj pekné! Upiekla som ich pre dievčatá, len sa tak za nimi zaprášilo a už ich niet...
eviana
@ancicka , krásne keksíky, veľmi sa mi páčia, zaraďujem ako prvé do Vianoce 2014 :))) Ďakujem :)