Vianočná juška

luciasjm - fotkaluciasjm, 28. decembra 2009

Tento recept putuje našim rodinným pokolením. Naša rodinka si bez tejto polievočky nedokáže predstaviť Vianoce. Ja samotná by som ju najradšej jedla od rána Zobraziť celý popisTento recept putuje našim rodinným pokolením. Naša rodinka si bez tejto polievočky nedokáže predstaviť Vianoce. Ja samotná by som ju najradšej jedla od rána do večera :)))) Je jednoduchá a taká chutná. Mňam, mňam. Odporúčam najmä tým, ktorí majú problémy s trávením. Môj priateľ si ju obľúbil tiež. Predtým nič také nejedol a hneď prvýkrát si pýtal dupľu :D

25-30 minút
príprava

Suroviny

1  liter
3-4 ks
1  PL
1  ks
1-2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pre začiatok namočíme huby do vlažnej vody a necháme napučať. Do hrnca vlejeme juchu a vodu, pridáme ml. rascu, 1 KL soli, 3 – 4 guličky čierneho korenia. Necháme zovrieť. Medzitým nám napučali huby. Tie poriadne vytlačíme v rukách a pridáme do hrnca. Po 10 - 15 minútach varenia by huby mali byť už mäkké.

  2. 2

    Spravíme si zápražku z nadrobno nakrájanej cibule, 1 PL múky, masla a 1 strúčika cesnaku. Keď nám zápražka zružovkastie, pridáme 1 PL ml. červenej papriky (nemusí byť, potom bude polievočka iba biela; nám však chutí s paprikou načerveno) dobre premiešame a hneď zalejeme vodou z hrnca. Opäť premiešame a vlejeme do juchy. Varíme ešte 5 minút a vianočná juška je hotová. Prípadne ešte dochutíme.

  3. 3

    Čím dlhšie juška stojí, tým je lepšia, je to ako s kapustnicou. Prajem dobrú chuť !

Diskusia k receptu

jody
tipujem to na kyslú vodu z kvasenej kapusty...
akive
Jucha je voda z kyslej kapusty, je to východniarsky výraz záhorák by povedal voda z kyseuého zelá
luciasjm
JUCHA je voda z kyslej kapusty. Je to tá voda zo suda, z naloženej kapusty, ktorá kysne. Dá sa samozrejme kúpiť aj v obchode rovno v sáčku. Poslednýkrát som ju kupovala z Tesca, litrové balenie, mal by si to nájsť v zeleninovom oddelení a keď nie, tak sa treba len pýtať. :)
klotka
%Dakujem, zase som múdrejšia, ja som typovala, že jucha je kyslé mlieko. Vďaka.
tonicka53
píšeš že do hrnca vlejeme juchu a vodu, voda nie je v rozpise, tak asi koľko? v živote som nepočula o takejto polievke ale rada by som ju vyskúšala, prosím upresni. vďaka
luciasjm
vodu som do rozpisu nedavala, lebo kazdy si to musi urobit podla chuti. niekto rad kyslejsie iny nie ...
ja davam na 1 liter juchy cca 3 litre vody
kukucka1211
Lucia a odkiaľ pochádzaš?My robíme v podstate takú istú,len nedávam čistú juchu,ale nadrobno posekám aj trochu kapusty,aby nebola polievka riedka a ešte máme vo zvyku aj pridať do taniera cestovinu-rajbaničku,alebo niekto tomu hovorí strúhanku.Tiež už nebývam na východe/17rokov som na západnom Slovensku/a keď som ju prvé Vianoce uvarila,tak aj manžel aj svokor boli nedšení.
maabel
Už dávno som zháňala tento recept varila to moja babka na Vianoce srdečna vďaka
luciasjm
kukucka1211, dlho predlho som tu nebola, pochadzam z vychodneho Slovenska, okolie Prešov. Tento rok, ked som dosla na vychod k rodine sme urobili so struhankou, teda ty vies akou :D. ano videla som uz rozne a aj som ochutnala, ale so struhankou a hubami je topka :P aspon pre mna :)
michal81
@luciasjm (19.1.2016 20:36)

Presne tak, s hubami je asi najlepšia. Tiež som ju robieval s hubami. Má to byť bez mäsa aj podľa nejakých historických prameňov - má to byť teda primárne určený pokrm pre tých, silno veriacích ľudí (neviem presne, z ktorej "vetvy", keďže tých všakovatých modifikovaných vierovyznaní v cirkvy existuje ešte i v dnešnej dobe desiatky alebo stovky rôzných), ktorí chceli naozaj postiť tak, ako im to prikazuje ich vierovyznávačský smer :) a preto postia a nepapajú žiadne mäsko... čiže urobia práve túto hubovú kyslú polievku, bez klobások, bez mäsa, len na "rastlinný" spôsob. Chutí to celkom tak, ako vianočná kapustnica. Je to naozaj veľmi dobrá polievka. Ja som tam pridal aj varené zemiaky. Už neviem, kde som túto informáciu vyčítal, ale tak práve ževraj z dôvodu celodenného pôstu sa táto vianočná jucha robievala v niektorých rodinách.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia