Tento recept putuje našim rodinným pokolením. Naša rodinka si bez tejto polievočky nedokáže predstaviť Vianoce. Ja samotná by som ju najradšej jedla od rána Zobraziť celý popisTento recept putuje našim rodinným pokolením. Naša rodinka si bez tejto polievočky nedokáže predstaviť Vianoce. Ja samotná by som ju najradšej jedla od rána do večera :)))) Je jednoduchá a taká chutná. Mňam, mňam. Odporúčam najmä tým, ktorí majú problémy s trávením. Môj priateľ si ju obľúbil tiež. Predtým nič také nejedol a hneď prvýkrát si pýtal dupľu :D
príprava
Postup
-
1
Pre začiatok namočíme huby do vlažnej vody a necháme napučať. Do hrnca vlejeme juchu a vodu, pridáme ml. rascu, 1 KL soli, 3 – 4 guličky čierneho korenia. Necháme zovrieť. Medzitým nám napučali huby. Tie poriadne vytlačíme v rukách a pridáme do hrnca. Po 10 - 15 minútach varenia by huby mali byť už mäkké.
- 2
Spravíme si zápražku z nadrobno nakrájanej cibule, 1 PL múky, masla a 1 strúčika cesnaku. Keď nám zápražka zružovkastie, pridáme 1 PL ml. červenej papriky (nemusí byť, potom bude polievočka iba biela; nám však chutí s paprikou načerveno) dobre premiešame a hneď zalejeme vodou z hrnca. Opäť premiešame a vlejeme do juchy. Varíme ešte 5 minút a vianočná juška je hotová. Prípadne ešte dochutíme.
- 3
Čím dlhšie juška stojí, tým je lepšia, je to ako s kapustnicou. Prajem dobrú chuť !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja davam na 1 liter juchy cca 3 litre vody
Presne tak, s hubami je asi najlepšia. Tiež som ju robieval s hubami. Má to byť bez mäsa aj podľa nejakých historických prameňov - má to byť teda primárne určený pokrm pre tých, silno veriacích ľudí (neviem presne, z ktorej "vetvy", keďže tých všakovatých modifikovaných vierovyznaní v cirkvy existuje ešte i v dnešnej dobe desiatky alebo stovky rôzných), ktorí chceli naozaj postiť tak, ako im to prikazuje ich vierovyznávačský smer :) a preto postia a nepapajú žiadne mäsko... čiže urobia práve túto hubovú kyslú polievku, bez klobások, bez mäsa, len na "rastlinný" spôsob. Chutí to celkom tak, ako vianočná kapustnica. Je to naozaj veľmi dobrá polievka. Ja som tam pridal aj varené zemiaky. Už neviem, kde som túto informáciu vyčítal, ale tak práve ževraj z dôvodu celodenného pôstu sa táto vianočná jucha robievala v niektorých rodinách.