Vianočná inšpirácia fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 16. decembra 2010
Vianočná inšpirácia (fotorecept)
Foto: sovka62

Zajtra máme posedenie s kolegami. Po dobrom jedle sa žiada aj niečo sladké a tak som sa nechala inšpirovať receptami priateľov z Varechy a Zobraziť celý popisZajtra máme posedenie s kolegami. Po dobrom jedle sa žiada aj niečo sladké a tak som sa nechala inšpirovať receptami priateľov z Varechy a aj svojimi a tu je výsledok tých kombinácií.

90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
8 ks
16 PL
16 PL
 (soľ)
Orechová plnka:
250 g, mleté
220 g
50 ml, teplé
Kakaová plnka:
3 ks
220 g
3 PL
250 g
Poťahová hmota:
150 ml
70 g
150 g
500 g
5 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Pred Vianocami máme aj tak veľa umývania, tak nebudeme zbytočne dva razy babrať šľahač, ale spravíme tzv. obrátený biskvit. Cesto som robila na dva razy, teda zo štyroch vajec. Bielka som vyšľahala s lyžicou vody a štipkou kyseliny, potom som do nich frkla cukor a došľahala do tuha. Prisypala som múku a rovno som tam šuchla aj žĺtka. Ešte som ich chvíľu nechala potočiť.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako vidíte, tvári sa, že je v poriadku, tak som ho vyliala do plechu vyloženého papierom a dobre som ním pobúchala, aby sa bubliny zľakli a zmizli kade ľahšie.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dala som ho piecť a keďže mám rovnaké plechy dva, nachystala som cesto aj do druhého a upiekla aj to. Kým cestá chladli pripravovala som plnky a poťah. Potom som sa k nim vrátila a odrala som ich z kože. Lesklú vrchnú vrstvu som zlúpala, inak by sa na ňu nechytil krém a potom som stiahla papier, na ktorom sa piekli.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Orechová plnka bola najjednoduchšia. Zomleté orechy som zmiešala s cukrom, priliala horúce mlieko a pomiešala.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na kakaovú plnku som vajcia, cukor a kakao vložila do misy a tú postavila na hrniec s vriacou vodou. A potom už treba len šľahať. Sledujte si čas. Ak vám vaše zápästie bude hovoriť, že už to je dosť husté, mrknite na hodiny. Ak odvtedy, čo voda začala vrieť prešlo menej ako desať minút, zápästie sa mýli a presvedčte ho, že ešte musí vydržať.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku nechajte trochu vychladnúť a pridajte zmäknuté maslo. Zamiešajte a nechajte celkom vychladnúť.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Studenú plnku treba dobre vyšľahať. Pomaly toho začínate mať plné zuby, tak odporúčam použiť manželove ruky, aj ja som to tak zariadila a zatiaľ som chystala poťah. Vodu s maslom som dala variť a naraz som do nej nasypala múku. Miešala som, kým sa masa neoddeľovala od hrnca. Potom som ju dala na dosku, aby vychladla, nech je to skôr hotové.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na studenú hmotu som nasypala cukor, mandľovú arómu a miesila, kým z toho nebola hladká guľa. Tu manžela potrebovať nebudete, ide to ľahko.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Konečne je všetko pripravené a môžeme skladať. Na jeden plát cesta natrieme orechovú plnku. Ak by vám z nej vystalo, ako mne, dajte ju do mrazničky. Neskôr ju vymiešate s maslom a naplníte kakaové linecké kolieska, ktoré nakoniec polejete čokoládou. Ale to je už iný recept a budete ho robiť až potom, čo sa spamätáte po dnešnom dni.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na orechovú plnku natrieme čokoládovú plnku a necháme stuhnúť.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Priklopíme druhým plátom. Obkrojíme kraje tak, aby nám ostal obdĺžnik 24x30 cm. Ten nakrájame na dvadsať štvorcov o hrane 6 cm.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ak ste si na vrch nechali plát, ktorý sa horšie zlúpal (tak ako ja), tak vám treba. Mali ste sa lepšie pozrieť. Ale predýchate to, poťah to zakryje. Odšklbnete z neho kus väčší ako slepačie vajce a rozvaľkáte ho medzi dvomi fóliami na takú veľkosť, aby štvorec zakryla z každej strany. Snažíte sa poťah pritlačiť úplne na hladko. Tým šikovnejším sa to podarí, takým ako ja nie celkom a ak sa budú príliš usilovať, poťah roztrhnú a môžu vaľkať znova. Tak sa uspokojíte aj s menej dokonalým vzhľadom, nožom orežete tie časti poťahu, ktoré sú na doske a použijete ho ďalej. No a toto už zvládnem aj ja. Kvapkou roztopenej čokolády prilepiť na koláčik ozdobu, ktorú som našla v adventnom kalendári.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokračujeme a potiahneme všetky koláčiky. Čím ich je viac hotových, tým vám to ide lepšie, až nadobudnete dojem, že najkrajší by bol ten dvadsiaty prvý.

    Vianočná inšpirácia (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotovo. Teraz si už len sadnete k počítaču, aby ste recept posunuli na Varechu. Vlastne, prepáčte, vy už nemusíte, už tu je.

Diskusia k receptu

janger
Krasne zakusteky! Vyborna kombinacia plniek! A velmi sa mi paci aj tvoj popis, :-))). Hlavne ten bod3, ako platy treba odrat z koze :-))).
violetacamorova
@Sovka62 tá poťahovka je akože marcipánové, mohla by som dať aj marcipánovú hmotu? Dobré chute má ten tvoj koláčik.Čoko krém, taký robím na banánový koláč, orechová plnka a marcipán...
tinca
@sovka riadne si považuješ tých kolegov, keď si si vybrala takýto recept, je s ním dosť práce, ale máš ich krásne.
jerica
@sovka62 to si si uplietla bič na seba , ale s humorom všetko zvládneme,výsledok hodný do výkladu cukrárne v Bojniciach , len cenovku by si musela vymyslieť (akcia) (to sa oplatí) preto ukladám KK, len kedy ho upečiem !? možno na veľkú noc, hahaha :-))Teším sa na ďaľšie Tvoje výrobky aj Tvojim perfektným komentom .J&J
jerica
zabudla som aj s takým perfektným foto postupom:-))
mariaklara
Krááásne, určite aj dobrééé. Svätá trpezlivosť! Ukladám do KK.
sovka62
Veru, povymýšľala som si to dosť náročné. Ale s kolegami si takto sadneme raz do roka, tak čo by som pre nich neurobila? A teším sa, že som vás aj trochu pobavila. Chvíľami sa zdalo, že ho nikdy nedokončím, tak som sa na ňom začala zabávať, čo mi iné ostávalo? A taká nálada ma držala aj keď som písala recept.
sovka62
@violetacamorova , áno, je akože marcipánová. Robila som ju prvý raz, na skúšku a celkom sa mi páči. Ale pravý marcipán je pravý marcipán, s tým by to určite bolo ešte lepšie.
jeanine
tak tento koláčik sa mi veľmi páči.. :) vyzerá veľmi chutne a ak mi pri malej vyjde čas, určite sa Vás pokúsim napodobniť. Potom dám vedieť, ako to dopadlo :D
baboja
Fantasticke!!!!!Orechy a cokolada uzasna kombinacia.A ta potahovka je velmi zaujimava.Urcite vyskusam.
porzellanka
Presne ako hovori mariaklara, svata trpezlivost!!! Ulozim si to ako inspiraciu, ale skusim asi iba ak s dcerou, ja by som to po 2 nepodarkoch vzdala :-(. Vypadaju ... no na zahryznutie.
sovka62
Tak len skúšajte, dievčatá, večer vám napíšem, aký bol ohlas konzumentov.
tinca
@sovka a čo ak sa oslava pretiahne až do rána, tak napíšeš zajtra
sovka62
Tinca moja, to nehrozí. Budeme tam väčšinou ženy, len dvaja muži, z toho jeden môj manžel. A nebude to o pití, na našich posedeniach sa míňa hlavne nealko. Takže si posedíme, podebatujeme, lebo celý rok sme rozdelení na dvoch pracoviskách a teraz sa konečne zídeme v kompletnej zostave. A ráno niektorí z nás idú do práce, takže žiadne ponocovanie.
evanaaa
Sovka, ale si sa s tým pohrala.. Obdivujem ťa, ja nie so z tých, ktoré by sa s tým tak piplali,to skôr, keď som bola mladá, som bola detailistka, teraz mám problém pekne zabaliť balíček. A ešte každý koláčik zvlášť obaliť, tak to už.....
dogagador
@sovka62 : zasa sa dam na nieco nahovorit, ale mam na Teba referencie od Haliny, tak buduci tyzden na to idem :-))
yana
@sovka , ako to tak citam, tak by som sa hadam radsej zastavila na jeden, dva, slovom dvanast. Krasne to vyzera, ale tej roboty a mojich reci okolo toho.
sovka62
Dievčence, je po posedení. Dnes som teda koláčik aj ja ochutnala prvý raz v kompletnej zostave. Mala som predstavu ako bude chutiť, ale bola prekonaná. Je naozaj výborný, nie je to samochvála, chválili aj iní. Naozaj stál za tú námahu a myslím, že je to jeden z najlepších zákuskov, aké som kedy upiekla. Vrelo vám ho odporúčam.
zdezda
nádhera, sovka si umelkyňa s vareškou aj slovom, krásne sviatky Ti prajem, aj celej rodine :-)
sovka62
Ďakujem ti, aj prajem rovnako tebe i tvojej rodine.
evusik
krásne, niet čo dodať, všetko už bolo povedané :-)
inezz7
aj keď troška neskoro ale predsa pridám svoj koment.....patrím k zamestnancom sovky-mimochodom úžasnej ženy a mala som tu česť to labúžo papať.....je to veľká mňamka.....doporučujem
zacharka
veľká mňamka! určite vyskúšam, krásne podrobne vysvetlené :))
sovka62
Cica2, robila som ich aj k Silvestru a tie boli krajšie, asi som už nadobudla trochu praxe. A boli dobréééééééé......
cica2
@sovka62 , to verím ale mne sa aj tieto velmi páčia, receptík som si už dala do kk......ešte sa chcem opýtať že či zvykne emailom upozorniť že pribudol komentár? Lebo som tu nová a neviem či sa to dá nastaviť...lebo nič mi neprišlo a len náhodou som sem opakovane kvôli receptíku nakukla.
sovka62
Nie, moja, neupozorní. Upozorní ťa len na to, čo si napísala sama, teda ak príde reakcia na tvoj recept, na tvoj zážitok alebo na diskusiu, ktorú si ty založila. Ak pridáš komentár niekomu inému a na niečo sa pýtaš, tak odpoveď nájdeš, len ak sa tam po čase vrátiš.
cica2
@sovka62 ,ďakujem za odpoveď:))....ešte dobre že som sem opakovane nakukla:)
3sandra3
no toto,,tento koláčik som objavila až dnes...to musí dobrá mlska na jazyku
sovka62
A ja som naň už pomaly zabudla, dobre, že si mi ho pripomenula, musím ho zase raz spraviť.
sovka62
Už som naň pomaly zabudla. Aj zajtra máme posedenie s kolegami, nachystala som marcipánky, recept z Varechy. Dúfam, že budú chutiť.
marijanka712
@sovka62 je to prekrásna práca , vynikajúci popis, výborne foto=famózny výsledok , ktorý hovorí sam o sebe ukladám do kk a iste pride aj na neho rad škoda, že som to nevidela pred mojimi narodeninami bola by som svoje priatelky aj ja pohostila s niečim originálným zákuskom....
sovka62
@marijanka712 , ďakujem.
V komentári k receptu "Salajkové kvetinky" si spomínala recept na krémeš, ktorý pripomína medové rezy. Pridala som ti tam link na Hamiš krémeš - salajkový, myslím, že to je to čo hľadáš.
monnikka
tak na týchto koláčikoch idem oči nechať, už sú v KK
havino
nevidený, neprečítaný, neuložený, ešte, že ho @monnika tu objavila, môj typ zákusku, excelentný, všetko by som zvládla, len tu poťahovku som ešte nikdy nerobila a tak ju ľúbim, by som ju zlupovala,ako prvú zo zákusku, nie som veru moc trpezlivá, ak sa mi bude trhať, uložím a ak upečiem a podarí sa, pochválim sa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia