Vianočná inšpirácia (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Zajtra máme posedenie s kolegami. Po dobrom jedle sa žiada aj niečo sladké a tak som sa nechala inšpirovať receptami priateľov z Varechy a aj svojimi a tu je výsledok tých kombinácií.

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Pred Vianocami máme aj tak veľa umývania, tak nebudeme zbytočne dva razy babrať šľahač, ale spravíme tzv. obrátený biskvit. Cesto som robila na dva razy, teda zo štyroch vajec. Bielka som vyšľahala s lyžicou vody a štipkou kyseliny, potom som do nich frkla cukor a došľahala do tuha. Prisypala som múku a rovno som tam šuchla aj žĺtka. Ešte som ich chvíľu nechala potočiť.
  2. Ako vidíte, tvári sa, že je v poriadku, tak som ho vyliala do plechu vyloženého papierom a dobre som ním pobúchala, aby sa bubliny zľakli a zmizli kade ľahšie.
  3. Dala som ho piecť a keďže mám rovnaké plechy dva, nachystala som cesto aj do druhého a upiekla aj to. Kým cestá chladli pripravovala som plnky a poťah. Potom som sa k nim vrátila a odrala som ich z kože. Lesklú vrchnú vrstvu som zlúpala, inak by sa na ňu nechytil krém a potom som stiahla papier, na ktorom sa piekli.
  4. Orechová plnka bola najjednoduchšia. Zomleté orechy som zmiešala s cukrom, priliala horúce mlieko a pomiešala.
  5. Na kakaovú plnku som vajcia, cukor a kakao vložila do misy a tú postavila na hrniec s vriacou vodou. A potom už treba len šľahať. Sledujte si čas. Ak vám vaše zápästie bude hovoriť, že už to je dosť husté, mrknite na hodiny. Ak odvtedy, čo voda začala vrieť prešlo menej ako desať minút, zápästie sa mýli a presvedčte ho, že ešte musí vydržať.
  6. Plnku nechajte trochu vychladnúť a pridajte zmäknuté maslo. Zamiešajte a nechajte celkom vychladnúť.
  7. Studenú plnku treba dobre vyšľahať. Pomaly toho začínate mať plné zuby, tak odporúčam použiť manželove ruky, aj ja som to tak zariadila a zatiaľ som chystala poťah. Vodu s maslom som dala variť a naraz som do nej nasypala múku. Miešala som, kým sa masa neoddeľovala od hrnca. Potom som ju dala na dosku, aby vychladla, nech je to skôr hotové.
  8. Na studenú hmotu som nasypala cukor, mandľovú arómu a miesila, kým z toho nebola hladká guľa. Tu manžela potrebovať nebudete, ide to ľahko.
  9. Konečne je všetko pripravené a môžeme skladať. Na jeden plát cesta natrieme orechovú plnku. Ak by vám z nej vystalo, ako mne, dajte ju do mrazničky. Neskôr ju vymiešate s maslom a naplníte kakaové linecké kolieska, ktoré nakoniec polejete čokoládou. Ale to je už iný recept a budete ho robiť až potom, čo sa spamätáte po dnešnom dni.
  10. Na orechovú plnku natrieme čokoládovú plnku a necháme stuhnúť.
  11. Priklopíme druhým plátom. Obkrojíme kraje tak, aby nám ostal obdĺžnik 24x30 cm. Ten nakrájame na dvadsať štvorcov o hrane 6 cm.
  12. Ak ste si na vrch nechali plát, ktorý sa horšie zlúpal (tak ako ja), tak vám treba. Mali ste sa lepšie pozrieť. Ale predýchate to, poťah to zakryje. Odšklbnete z neho kus väčší ako slepačie vajce a rozvaľkáte ho medzi dvomi fóliami na takú veľkosť, aby štvorec zakryla z každej strany. Snažíte sa poťah pritlačiť úplne na hladko. Tým šikovnejším sa to podarí, takým ako ja nie celkom a ak sa budú príliš usilovať, poťah roztrhnú a môžu vaľkať znova. Tak sa uspokojíte aj s menej dokonalým vzhľadom, nožom orežete tie časti poťahu, ktoré sú na doske a použijete ho ďalej. No a toto už zvládnem aj ja. Kvapkou roztopenej čokolády prilepiť na koláčik ozdobu, ktorú som našla v adventnom kalendári.
  13. Pokračujeme a potiahneme všetky koláčiky. Čím ich je viac hotových, tým vám to ide lepšie, až nadobudnete dojem, že najkrajší by bol ten dvadsiaty prvý.
  14. Hotovo. Teraz si už len sadnete k počítaču, aby ste recept posunuli na Varechu. Vlastne, prepáčte, vy už nemusíte, už tu je.