Vianočka

ywett - fotkaywett, 19. januára 2011
Vianočka
Foto: ywett

Táto vianočka je naša obľúbená a kedže dcérka mi velmi rada pomáha pri pečení, tak vianočku plietla ona (samozrejme aj za mojej pomoci) a Zobraziť celý popisTáto vianočka je naša obľúbená a kedže dcérka mi velmi rada pomáha pri pečení, tak vianočku plietla ona (samozrejme aj za mojej pomoci) a ja som fotila. Výsledok už vidíte sami:) Predtým som nebola velmi kamarátka s kysnutým cestom ale ako už vlastním tú úžasnú vec-pekárničku, tak cesto si dávam tam vypracovať a vykysnúť. Potom už len skúšame rôzne záviny, vianočky...recept mám od mojej kamarátky, ktorá tiež rada morduje pekárničku ako ja:))

Suroviny

250ml vlažného
100g
125g
 štipka
2
250g
400g
1,5 lyžičky , alebo 1/2 čerstvého droždia




Postup

  1. 1

    Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, vypracujeme a rozdelíme na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 9 prameňov. Najskôr si spravíme 9 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké šulky. Tak pridávam aj foto ako začíname pliesť, najskôr zo 4 a začíname zo stredu tych prameňov (potom otočíme a pletieme z druhej strany) a keď je to upletené potriem vrch bielkom, predtým najskôr bokom dlane do stredu spravíme žliabok, potrieme bielkom

    Vianočka  - obrázok 1
  2. 2

    a položíme na to ďalší prameň, upletený z troch ....niekedy sme si skoro aj prsty dohrčkali ale neskôr nám to už išlo dobre

    Vianočka  - obrázok 2
  3. 3

    teraz dva pramene

    Vianočka  - obrázok 3
  4. 4

    prichytíme špajdlami

    Vianočka  - obrázok 4
  5. 5

    a dáme na plech alebo tácku na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 2 lyžicami mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikrijeme alobalom. Dobrú chuť!!!

    Vianočka  - obrázok 5

Diskusia k receptu

dorisa
Krásna vianočka, škoda, že priateľ veľmi nemá rad neplnené, ale ja si dám, upečiem si ju. Ďakujem,ukladám do mojejKK.
cica2
Doriska, ďakujem... aj keď nie je plnená, ale natretá s maslom a medíkom dá tu ozajstnú chuť ;-)
leily221
krasna, uz sa mi zbiehaju slinky...urcite vyskusam upiect, len toho zapletania sa bojim :-D
andys
Je nádherná :) Ja sa vždy natrápim s tým spodným dielom. Štyri pletence mi robia problém.
ailuj82
Ja mám tiež veľmi rada vianočku. Tá tvoja je krásna. Spodok zapletám len z troch, z viac som neskúšala, potom prepletiem dva a je hotová.
alexdidi
Vianočka sa vydarila perfektne, aj ja mám rada občas s maslom a kakaom, čo mi pripomína detstvo. Škoda len, že ju nemám komu piecť. Aj tú na Vianoce som len ja dojedala.
cica2
dievčatá, ďakujem:) ja som sa tiež zo začiatku bála toho zapletania a tak som to skúšala pri pc. Na nete som si našla video a ešte na druhý deň som z klávesnice múku vytriasala:D A ani na tejto mojej po upečení tie pletence nevyzerajú ukážkovo, ale čím viac ju pečiem, teda pletiem tak získavam prax....no hlavne že všetkým chutila:)
maartina
vyzerá krásne a domáca je veru najlepšia ...ukladám a upečiem
mikat
No teda, ak ju plietla Tvoja dcérka, tak je teda veľká šikulka! :) Je naozaj krásna! Gratulujem k takému šikovnému dievčatku a pomocníčke. Tá Ti onedlho ušetrí kopec času v kuchyni :)
cica2
dievčatá, ďakujem a nech sa aj vám krásne vydaria, už teraz sa teším na vaše fotky:)

@mikat , úplne ju dcérka sama neplietla, hlavne z tých 4 šuľkov, to som jej musela pomôcť, hoci protestovala :) Tie tri už zaplietla sama a už to skúša aj na bábikách, robí im vrkoče:D....a ďakujem:)
sovka62
Jáj, ale by som si dalaaaaa..... Cez víkend určite upečiem.
enge149
je super,podarila sa,na druhú mi nevyšlo cesto,tak som dala iba jedno poschodie a bola dobrá,/piekli sa dve menšie/druhá bola darček..je to pekne videť na tom videu,tiež som behala z izby do kuchyne..
zuzika80
vianočka je super, prave sa dopiekla a manžel povedal, že ju môžem robiť i častejšie, doteraz som robila len v pekárni - teda aj piekla, ale táto nemá chybu, super receptík :)
katkat
dakujem za tento skvely recept, nezaplietla som ju sice tak krasne ako ty, ale to, ze som ju dopiekla pred hodinou a uz je z nej polovica, jasne vypoveda o jej chutnosti :)
cica2
@katkat , nemáš zač, velmi sa teším že aj vám vianočka chutila, u nás je tiež obľúbená a verím tomu že aj tvoja bola krásna!:))
sovka62
Ďakujem, no vidíš, aj som ju tu videla, aj som ju chystala piecť a aj mi to vyfučalo z hlavy, ale to len preto, že je tu tých receptov tak veľa. Vianočku pletiem rovnako ako ty, 4,3,2, ale pekávam takú naozaj vianočnú, samé maslo a žĺtko. Tá tvoje bude taká raňajková, na
hociktorý deň.
A aby som zase nezabudla, recept vytlačím a uložím na pult do kuchyne, hádam ju na budúci týždeň stihnem upiecť.
cica2
@sovka62 to sa stáva aj mne :-)...a ak vyskúšaš, dúfam že budeš s receptom spokojná, ďakujem za komentár :-)
marienka44
Tieto Vianoce som nepiekla vianočku, lebo som si zlomila ľavú ruku v zápästí 1.12. Dnes ma sanitka doviezla domo z nemocnice v TTv, lebo po sňatí sadry sa prdružila komplikácia: Sudeckov syndróm. Ešte nemám cit v prstoch, sú ako drevené, cudzie. :-( Musím s prstami cvičiť, aby som o ne neprišla.

Ale od priateľky mám kovovú formu, ktorá má na spdu vyrsované záhyby ako u pletenej bábovky. Ciže len cesto naliať a upiecť. Len neviem, z koľko múky. Forma nie je veľká, taká akurát. Po upečení vrch bude asi spodok, aby vynikol dezén. Má niekto takú formu? Koľko cesta treba urobiť? Nemám to vyskúšané. Ďakujem za info.
ywett
@Marienka44 (16.1.2018 23:24)

To mi je ľúto... prajem skoré zotavenie a uzdravenie! A ohľadom formy neviem poradiť, lebo formu ani nemám a zvyknem vianočku tak robiť ako uvádzam v recepte. Možno by sa dalo vyskúšať z polovičnej dávky a ak by bolo cesta aj tak veľa, zo zvyšného by sa mohli spraviť sladké rožky, posypané makom ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia