Foto: mesiar50
Pracovný postup je vlastne ten istý ako pri tradičných veterníkoch z pšeničnej múky.
Suroviny
Suroviny na odpaľované cesto: | |
200 g |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
4 - 5 ks |
|
4 ČL |
|
štipka |
|
Vanilkový krém : | |
2 ks |
|
500 ml |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Vodu a olej privedieme do varu.Nasypeme do nej múku a cesto odpaľujeme.Túto akciu prevádzame už na slabšom plameni.Miešame poctivo cca. 2-3 min. pokiaľ nedostaneme lesklé cesto.
-
2
Na obrázku máte možnosť vidieť cesto už po odpálení.
-
3
Keď nám dielo ochladne na toľko že nám teplotu znesie prst ruky vmiešame doň vajíčka. Záleží na tom,že aké sú veľké.Ja som musel použiť 5 ks.Medzičasom primiešame aj kryštálový cukor a štipku soli.
-
4
Cesto vymiešané vajcami by nemalo byť vláčne.Klzalo sa mi z varechy do nádoby, len veľmi pomaličky.No keby bolo moc husté tak ho zvláčňujeme pridaním vajca.
-
5
Cesto naplníme do cukrárenského vrecka. Ďalej vytláčame kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie.Ja som nanášal na papier dva kruhy a tretí kruh som stočil do stredu veterníka.Moje boli docela veľké.Spodok veterníkov bol cca.6-8 cm v surovom stave.Cesto na veterníky som pofrkal medzi prstami viackrát studenou vodou a piekol som ich nasledovne: Rúru som si predohrial na 200 C.Pečieme pri 200 st.C. 15 minút a ďalej ich dosúšame pri teplote 170 st.C.cca.30 minút.
-
6
Po ukončení pečenia som ich po jednom vyberal z rúry a za horúca som ich prekrojil aby z nich vyfučala para.Dvere na rúre som zakaždým privrel.Na udržanie horúcich veterníkov v ruke som použil dve servítky.Na krájanie je dobré použiť zúbkový nôž ktorý používame aj na krájanie chleba.
-
7
Na tomto obrázku máte možnosť vidieť plnenie veterníkov.Tie v zadu pri stene čakajú na inakší krém.
-
8
Veterníky zo špaldovej múky som dnes robil druhý krát.Prajem vám dobrú chuť priateľia.
i ja som prišla zrobiť "pukerlík"..si v kuchyni mužský preborník..šikovný chlap..závidím tvojej žene..vie o tvojej vysokej cene..??moju závisť v dobrom cháp..:-)
Vieš Marianka mi máme radi sladké.Cukor sa dá regulovať podľa toho kto aké má rád.Med ? ..to je dobrý tip..nabudúce vyskúšam.Ďakujem ti pekne.
Máš pravdu Evička.Špaldová múka sa,,správa´´celkom ináč ako ostatné múky no aspoň pri tomto koláči to bolo jasne badať.Zopár hodín som sa narozmýšľal ako zosúladiť pomer múky k oleju a vode aby cesto nebolo moc riedke,alebo husté.Ďakujem ti za pekný komentár.
Srdečne ti ďakujem Ibyka.
Ďakujem ti za pochvalu Marti.Spravila si mi radosť.
Ďakujem ti za milé slová k mojej osobe @kukulienka71
Takýchto skvelých ľudí ako si ,ty by potrebovala varecha viac.Ten nick sa hodí k tvojej osobe.Rozdávaš ľuďom iba radost.Ďakujem ti pekne
Nepreháňaj to milá alex37.A ináč moja pani tu sedí vedľa mňa xi xi.
Nedávno som jej čítal rým od @radost.Nemus íte sa báť je to mierumilovná žena.I keď vy sa ani nemusíte báť ste od nej ďaleko no ja som podstatne bližšie.Vďaka.
Veľm pekne ti ďakujem.
Ďakujem ti milá Izabelka.
Ahoj Tanicka.Ta latka bola aj pre mna vysoka.Uz len preto, ze spaldovu muku som mal prvy krat v ruke pred dvoma dnami.Iste si videla moje fotky na FB z nepodarkami veternikov prave z tohto cesta.Dlho som zhanal podobny recept na nete aby som sa nejak inspiroval,no nenasiel som ani len podobny.A Kedze som ho ,,poskladal' hlavne pre tych ktory maju rozne zdravotne potiaze a nemozu konzumovat ine muky a pravdaze som myslel aj na ludi zdravo sa stravujucich sa tymto dnom vzdavam autorskeho prava tohto receptu.Od vtedy som ich robil uz dvakrat,kedze mojej ,,starkej'sa pozdavaju.Vcera mi prikazala,aby som vam sem natukal,ze su lepsie ako z bielej muky.Poznam ta ako solidnu a sikovnu zenu tvoj komentar mi spravil radost.Dakujem ti.
Pekne ta zdravim daguska.Tak ako,uz mas otvorenu masiaren.?Idem na sunku.Gratulujem ti este raz.No respekt pred odpalovanym cestom mam samozrejme aj ja dodnes.Ten respekt treba raz aj tak prekonat.Tu na vareche je nespocetne mnozstvo dobrych receptov na odpalovane cesto.Som,ale toho nazoru,ze video a rozne poucne fotky su velmi super a uzitocna vec,ale nenahradia prax ktora musi byt uz pri hocijakej pracovnej cinnosti.Veterniky som uz robil asi 20x.
Najcastejsie chybi pri vyrobe veternikov je nedostatocne prepecenie vyrobku a po vybrati z rury splasnu.Predist sa da tomu tak ako pisem aj v recepte,ze ich vyberam z rury po jednom kuse a okamzite ich rozkrajujem.Vacsi trapas nam moze nastat vtedy ked samotne cesto sa nam nedviha.Cesto sme pravdepodobne zle odpalovali,alebo bolo moc riedke.Moze to zavinit aj samotna receptura,kde ten pomer surovin nie je spravne zladeny. Pripadne skoro otvorene dvierka na rure.Si velmi sikovna zvladnes to.Dakujem ti za mily komentik a prajem ti peknu nedelu
Ahoj.Rad ta vidim.Neodisiel som z varechy a ani som na nu nezanevrel.Sledujem ju aj zo zahranicia,ale tabletom tam neviem pridavat komenty.Nemaj obavy zvladnes to aj ty,ked nie na prvy krat tak na druhy krat.Skus spravit veterniky najprv z bielej muky.Recept od tej sefkucharky co mam aj na vareche je OK.(Profiteroles 2 krat)Tieto veterniky su chutovo samozrejme inaksie.Manzelka sa vyjadrila k tejto teme pozitvne.Aj mne sa pacia chutovo tak isto.Dakujem ti ariela6 a zelam ti peknu nedelu.
Nemusis odpaduvat mila denyany,lebo v piatok ich budes mat.Nemusis ich robit prave podla mojho receptuKed ti v rure cca.po 15-20 minut narastu tak to mas vyhrate.No doporucuje ti aby si ich rozkrajovala za horuca ako to robim v tomto recepte aj ja.Iste to neviznelo skromne,ale ja to tak robim uz takto davnejsie a dari sa mi.Dakujem ti pekne
Ja som sa bal tejto muky ako cert svatenej vody.No su v mojom blizkom okoli ludia co nemozu biele muky.Na nete som videl rozne kolace zo spaldy,ale veterniky nie.Tak som zopar veternikov pokazil pokial som dosiel nato ze ,co a kde..Ako som uz pisal viacerim treba to rozkrojit za horuca a veterniky nesplasnu.Dakujem ti.
Pamatam si rady autorky môjho receptu: rozkrajovat za horúca (ako Ty).
Len ona davala aj trochu PDP do cesta. Vyskusaj, mozno to pomoze k rastu veternikov. Vajicka postupne pridavala este do horuceho cesta. Prajem peknu nedelu.
Mas absolutnu pravdu marienka44.To rozkrajovanie po upeceni nie je moj vymysel,no viackrat je ten,,tah' odskusany a mozem potvrdit na 90%,ze pokles veternikov sposobuje para vzniknuta v jadre vyrobku.Samozrejme toto cesto je konzistencne hustejsie a veterniky ,,rastu' pomalsie.No PDP som skusal,ale nedopadlo to slavne i ked som tam spravil ja chybu,ze som sledoval recept a nie vajcia ktore boli vacsie ako zvycajne a tym padom som mal cesto riedke.Dakujem ti za mily komntar a tiez ti zelam krasnu nedelu.
Ďakujem ti pekne sany11.
Milé od teba salinka.Vďaka.
Ďakujem ti milá @babkamt .
Srdečne ti ďakujem @ywett .
Ďakujem ti krásne @elysa .
Teší ma, že sa ti páčia.Ďakujem ti @paploska .
podarili sa ti úžasne, si veľmi šikovný :-)
Ak ich budeš rozkrajovať za horúca neboj sa bude to ok.Samozrejme musia najprv narásť.Srdečne ti ďakujem.
Srdečne ti ďakujem sestrička zlatá.Pekne pozdravujem všetky sestričky a tvoje kolegine čo ma poznajú prostredníctvom varechy.Želám vám všetkým pekný večer.
Nevadí,že tvoj koment je dvakrát.Rád som ťa videl.Ďakujem ti pekne priateľu.
Si velmi zlata ze si mu moj vytvor ukazala.Tvoj muz musi byt sikovny kuchar. Ma moj obdiv.Vo svojom okloli poznam malo muzov co radi stravia svoj volny cas pri hrncoch.Samozrejme u mna je situacia podstatne inaksia. kedze pracujem v potravinarskej sfere dlhe roky.Z toho desat rokov som si odkrutil v masovyrobe kde som si ten vstah k vareniu,len posilnil.Dakujem za pekny komentar a pozdravujem tvoju ctenu rodinku.