Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Pracovný postup je vlastne ten istý ako pri tradičných veterníkoch z pšeničnej múky.
Postup
- Vodu a olej privedieme do varu.Nasypeme do nej múku a cesto odpaľujeme.Túto akciu prevádzame už na slabšom plameni.Miešame poctivo cca. 2-3 min. pokiaľ nedostaneme lesklé cesto.
- Na obrázku máte možnosť vidieť cesto už po odpálení.
- Keď nám dielo ochladne na toľko že nám teplotu znesie prst ruky vmiešame doň vajíčka.
Záleží na tom,že aké sú veľké.Ja som musel použiť 5 ks.Medzičasom primiešame aj kryštálový cukor a štipku soli.
- Cesto vymiešané vajcami by nemalo byť vláčne.Klzalo sa mi z varechy do nádoby, len veľmi pomaličky.No keby bolo moc husté tak ho zvláčňujeme pridaním vajca.
- Cesto naplníme do cukrárenského vrecka. Ďalej vytláčame kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie.Ja som nanášal na papier dva kruhy a tretí kruh som stočil do stredu veterníka.Moje boli docela veľké.Spodok veterníkov bol cca.6-8 cm v surovom stave.Cesto na veterníky som pofrkal medzi prstami viackrát studenou vodou a piekol som ich nasledovne:
Rúru som si predohrial na 200 C.Pečieme pri 200 st.C. 15 minút a ďalej ich dosúšame pri teplote 170 st.C.cca.30 minút.
- Po ukončení pečenia som ich po jednom vyberal z rúry a za horúca som ich prekrojil aby z nich vyfučala para.Dvere na rúre som zakaždým privrel.Na udržanie horúcich veterníkov v ruke som použil dve servítky.Na krájanie je dobré použiť zúbkový nôž ktorý používame aj na krájanie chleba.
- Na tomto obrázku máte možnosť vidieť plnenie veterníkov.Tie v zadu pri stene čakajú na inakší krém.
- Veterníky zo špaldovej múky som dnes robil druhý krát.Prajem vám dobrú chuť priateľia.