Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Pracovný postup je vlastne ten istý ako pri tradičných veterníkoch z pšeničnej múky.

Suroviny

Postup

  1. Vodu a olej privedieme do varu.Nasypeme do nej múku a cesto odpaľujeme.Túto akciu prevádzame už na slabšom plameni.Miešame poctivo cca. 2-3 min. pokiaľ nedostaneme lesklé cesto.
  2. Na obrázku máte možnosť vidieť cesto už po odpálení.
  3. Keď nám dielo ochladne na toľko že nám teplotu znesie prst ruky vmiešame doň vajíčka. Záleží na tom,že aké sú veľké.Ja som musel použiť 5 ks.Medzičasom primiešame aj kryštálový cukor a štipku soli.
  4. Cesto vymiešané vajcami by nemalo byť vláčne.Klzalo sa mi z varechy do nádoby, len veľmi pomaličky.No keby bolo moc husté tak ho zvláčňujeme pridaním vajca.
  5. Cesto naplníme do cukrárenského vrecka. Ďalej vytláčame kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie.Ja som nanášal na papier dva kruhy a tretí kruh som stočil do stredu veterníka.Moje boli docela veľké.Spodok veterníkov bol cca.6-8 cm v surovom stave.Cesto na veterníky som pofrkal medzi prstami viackrát studenou vodou a piekol som ich nasledovne: Rúru som si predohrial na 200 C.Pečieme pri 200 st.C. 15 minút a ďalej ich dosúšame pri teplote 170 st.C.cca.30 minút.
  6. Po ukončení pečenia som ich po jednom vyberal z rúry a za horúca som ich prekrojil aby z nich vyfučala para.Dvere na rúre som zakaždým privrel.Na udržanie horúcich veterníkov v ruke som použil dve servítky.Na krájanie je dobré použiť zúbkový nôž ktorý používame aj na krájanie chleba.
  7. Na tomto obrázku máte možnosť vidieť plnenie veterníkov.Tie v zadu pri stene čakajú na inakší krém.
  8. Veterníky zo špaldovej múky som dnes robil druhý krát.Prajem vám dobrú chuť priateľia.